Hong-Kong World Cup brengt Donald Hillebregt niet dichterbij Parijs; Spaans/Britse winst; Quarteira junioren – WTJ 3261

ZONDAG – Spaanse fiesta in de nieuwe World Cup-race in Hong-Kong. De sprint afstand bij de mannen werd gewonnen door Alberto Gonzalez Garcia, vijf seconden later maakte Antonio Serrat Seoane er een Spaanse dubbelslag van. Het brons ging naar de Japanse favoriet Kenji Nener.

Parijs is nog ver

Aan de strijd om de podiumplaatsen kwam Donald Hillebregt niet toe. Dat is hem op dit niveau helaas ook niet gegeven. De Nederlander, die desondanks gewoon de aardbol over blijft vliegen op jacht naar World Ranking punten, eindigde in Hong-Kong op een 49e plaats. En hoewel Donald na elke race vertrouwen houdt in zichzelf en zijn toekomstige deelname aan de Olympische Spelen, zeggen de uitslagen dat jammer genoeg nog steeds niet. We hopen maar dat alle investeringen voor zijn gevoel de moeite waard zijn en blijven. Want als Menno Koolhaas de centjes bij elkaar moet sprokkelen om te kunnen blijven sporten, is dat voor Donald waarschijnlijk niet veel anders. ‘Parijs is nog ver’ zei Hennie Kuiper altijd in de Tour de France. Inderdaad.

Te veel verlies

Hij verloor meer dan vijf minuten op de winnaar en dat is – hoe hard het ook klinkt – op een sprint-afstand veel te veel. Gonzalez Garcia sprintte op het blauwe tapijt naar 53.17 minuten, Donald had er 58.33 minuten voor nodig.

Waar Hillebregt vroeger op het zwemmen en fietsen mee kon, moest hij nu in het water al 50 seconden toegeven. Eigenlijk ging het looponderdeel hem nog het beste af. De 5 km. netto tijd was 17.27 minuten, de 41e tijd. Ter vergelijk: de als vijfde finishende Spanjaard David Cantero del Campo deed er 14.58 minuten over.

Als er al kansen op Olympische deelname zijn, dan moet het op de Mixed Relay voor Nederland gebeuren. Daarin hebben we twee sterke vrouwen, maar is het bij de mannen echt nog zoeken naar voldoende sterkte.

Bij de vrouwen geen Nederlandse deelname in Hong-Kong. De race werd gewonnen door de Britse Sian Rainsley voor het Amerikaanse duo Katie Zaferes en Kirsten Kasper. De Amerikaanse vrouwen strijden nog volop om de Parijs-plekken. Rainsley heeft te veel Britse vrouwen voor zich om de Spelen te halen. Kun je nagaan in wat voor luxe de triathlonsport in het Verenigd Koninkrijk vertoeft. World Cups winnen en toch niet naar Parijs mogen…..

Quarteira: Sonja zevende

In Quarteira is Sonja de Koning zojuist zevende geworden in de European Junior Tri Cup. De race werd gewonnen door de Hongaarse Fanni Szalai voor de Slowaakse Margareta Vrablova en de Spaanse Cristina Jimenez-Orta Guerrero. Achter Sonja finishte de Belgische Lotte Minneboo als achtste.

Jongste van het veld wint weer: megatalent uit Hongarije

Szalai – nota bene de jongste van het veld – was van meet af aan de sterkste. Ze zwom de snelste tijd (8.52). Op 19 seconden achterstand volgde Sonja de Koning als tiende. Elf meisjes kwamen samen vooraan met een zeer actieve Sonja de Koning, die achteraf de snelste fietstijd (32.25) liet optekenen. Maar Szalai was weergaloos sterk op de 5 km. lopen: 17.13 minuten. Sonja zette de achtste looptijd neer: 18.53 minuten. Als het dus op winnen of top tien aankomt, zal Sonja vooral het lopen nog moeten aanscherpen.

Fanni Szalai is een megatalent, pas 15 lentes jong, maar inmiddels al vijf Europe Junior Cups gewonnen. Feitelijk is ze nog nooit verslagen bij de juniores! Vorig jaar verbaasde ze de wereld al met een derde plaats op de Arena Games tussen alle grote namen. Ook nu was ze weer 40 seconden sterker dan Vrablova, toch ook niet de minste.

Spanje heeft goed weekend

Een Spaanse zege bij de jongens: Izan Edo Aguilar won met dertien seconden voorsprong op de Roemeen Carol Popa (dus ook Roemenië wordt een steeds sterker triathlonland). Brons was voor de Brit Deri McCluskey. Liefst zes Britten eindigden in de top tien, maar uiteindelijk stond er toch maar eentje op het podium. Posities 6 t/m 9 waren allen TeamGB. De Belgen bleven ook dichtbij elkaar: beste was Hugo Philippe op een 18e plaats en van 22 t/m 25 waren het ook allemaal zuiderburen.

Op de Nederlanders moest even worden gewacht. Joran Stobbe was op een 41e plaats de beste in 58.10. De Spaanse winnaar had 54.47 minuten. De Almeerse nationaal juniorenkampioen werd even later gevolgd door Lars van Zessen op een 53e plaats in 59.50 minuten en Julian Broodman op de 58e plek in 1.01.20 uur. In totaal deden 70 junioren mee.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.