Magnificent Tripleboy Youri Keulen doet ’t: legendarische overwinning in T100 Singapore – WTJ 3283

ZONDAG – De Nederlandse triathlonsport heeft zijn eigen Mathieu van der Poel. De naam: Youri Keulen. Zijn nieuwste wapenfeit: de tweede WL T100-race winnen in Singapore. Ongelofelijk maar waar. De 25-jaar geleden als oudste van een veel te vroeg (27 weken, 1 kilo lichaamsgewicht) geboren drieling ter wereld gekomen Youri zet een volgende stap in zijn toch al imposante carrière.

Een loopbaan, die heel anders had kunnen lopen. In de jaren dat de NTB hem bijvoorbeeld niet voor vol aan zag, waardoor een Olympische droom aan diggelen werd geslagen. En toegegeven, in die races kwam hij zwemmend wel wat te kort (net als Niek Heldoorn overigens, nog zo’n topper op de lange afstand).

Altijd al top willen bereiken

De knop ging om. Spaubeek werd Girona en met z’n laatste spaarcenten verzamelde Youri een serieus team om zich heen. Met als doel: de absolute top te halen op midden- en later lange afstand. Een sportman was hij altijd al. Eerst als voetballer, waarin hij het Oranje onder de 14 jaar haalde. Wat opviel was zijn enorme loopvermogen op het veld. Een logische stap naar de baanatletiek werd rond z’n vijftiende gemaakt. Ook daarin haalde hij de top met bijvoorbeeld nationale juniorentitels op de 800 meter indoor. En toen kwam triathlon met ook nog even een uitstapje naar een werelduurrecord op de fiets voor hardfietsers onder de 20 jaar.

Jubelstemming in Eurosport-studio

Als je dat allemaal bij elkaar optelt, dan wekt het misschien minder verbazing dat er zo’n groot talent uit voortgekomen is. Zijn broers zijn iets minder sportief, maar wel z’n grootste supporters. Wat moet het een feest geweest zijn in huize Keulen bij het zien van de Eurosport-beelden en het jubelende commentaar van Ruud en Menno in de studio.

Aan commentaar of kritiek maakt Youri geen woorden vuil, waarom zou hij ook. De focus ligt op de wedstrijden. Met benen (en armen) snoert hij iedereen de mond.

Youri op z’n Van der Poels

Hij deed het wel een beetje op z’n Van der Poels trouwens. Al tijdens het fietsen plaatste Youri de achteraf beslissen demarrage terwijl er toen nog 40 kilometer te fietsen en 18 te lopen waren! Een zeldzame solo, die alleen voor de allergrootsten is weg gelegd.

Aan de finish, bereikt in 3.21.01 uur was hij 1.37 minuut eerder de Amerikaan Sam Long, die weer een flinke zwemachterstand moest wegwerken. Brons ging naar Pieter Heemeryck, zodat de Benelux wel aardig huis gehouden heeft daar in Singapore: 1 x goud, 2 x brons dit weekend. Wat een weelde!

Tiende uit het water

Het zwemmen was even onoverzichtelijk met Aaron Royle voorop in het opnieuw warme water in de Baai van Singapore. Sam Laidlow zwom een andere koers, maar dat maakte dat ie meters te veel water maakte. Royle kreeg bij terugkeer op de pontons Josh Amberger (toegevoegd nadat Javier Gomez vanwege privé-omstandigheden zich afmeldde), Kyle Smith en Alistair Brownlee mee. Als tiende op 27 seconden volgde Youri Keulen, geen onoverbrugbare kloof derhalve.

Voor Sam Long was er meer werk aan de winkel: hij noteerde een achterstand van bijna vier minuten. Samen met Leon Chevalier leek hij bij voorbaat uitgeschakeld voor een toppositie. De Franse wereldkampioen Ironman Sam Laidlow was de eerste die uit de kopgroep probeerde weg te komen. Dat lukt onvoldoende, want na zo’n twintig kilometer kwamen er weer meer in zijn buurt en was het Youri Keulen, die prompt de kop overnam, even omkeek en toen maar besloot het er op te wagen.

Laidlow staat stil bij demarrage Youri

Aan strijdlust nooit geen gebrek bij de kleine Limburger, maar dit was wel heel gewaagd. Langs de andere kant: voor kaarten trekkende officials hoefde hij niet te vrezen. Achter hem zaten de atleten veel dichter op elkaar en was het zaak om de stayer-afstand in acht te nemen. Dat geeft in zo’n groep onrust, een groep die trouwens snel uiteen viel. Het duurde even vooraleer Youri voldoende afstand kon nemen. Brownlee zat hem nog aardig op de hielen, Heemeryck volgde. Laidlow was het eerste slachtoffer van het hoge fietstempo. De Nice-winnaar verloor in korte tijd anderhalve minuut.

Het moet haast wel z’n strategie geweest zijn. Aanvallen en zien waar het schip strandt. In de wisselzone was zijn voorsprong gegroeid naar 1.05 minuut op de groep Bronwlee-Heemeryck-Smith en ook Mika Noodt en Kacper Stepniak sloten aan in de achtervolging, die met lede ogen moesten toezien dat ze geen steek dichterbij kwamen.

Afschrikwekkend tempo

Zeer ontspannen stoof Youri de wissel in en uit en ondanks de hitte (31,6 graden) lag zijn aanvangstempo meteen afschrikwekkend hoog. Met 1.48.04 over de fietsafstand was alleen Sam Long een fractie sneller (1.48.01), maar die had dan ook ontzettend veel goed te maken en stalde zijn fiets pas als zevende in T2. Het schrikeffect op de snelle loper Keulen was groot. Al na vijf kilometer had hij 1.40 minuut op de Duitser Mika Noodt. De enigen die nog iets terugkrabbelden waren Long en de Brit David McNamee.

Sam Long zou uiteindelijk meer dan anderhalve minuut inlopen op Youri, maar zijn desastreuze achterstand van het zwemmen maakte hij er niet mee goed. Bovendien was de Amerikaan wat slordig in T2 met z’n spullen neerleggen, waardoor hij alsnog een 30 seconden-penalty moest uitzitten.

Zeldzaam mooi moment

Glorieus, historisch en fenomenaal tegelijk: dat waren de laatste meters van Youri Keulen. Hollands glorie van de bovenste plank. Mag het morgen s.v.p, op de voorpagina van alle grote sportkranten in ons land? Naast Mathieu wellicht. Youri was klaar in 3.21.01 uur met de 10e zwemtijd, de elfde wisseltijd, de 2e fietstijd, de 3e wisseltijd en de 3e looptijd.

Sam Long klom van de 20e zwemtijd naar de tweede finishtijd, de Amerikaan had 1.37 minuten achterstand en weet waar zijn zwakke punt ligt. Voor Peter Heemeryck, die een sterke race deed was de derde plaats op 2.28 minuten weg gelegd. Ook de Belg weet weer hoe het is om aan de top mee te draaien.

Singapore is Oranjestad

De Brit David McNamee (twee keer derde op Hawaii) finishte als vierde. Daarna volgde Kiwi Kyle Smith, de Duitser Mika Noodt (die op het laatst nog veel tijd verloor) en de snelste zwemmer Aaron Royle uit Australië. Kacper Stepniak, Frederic Funk en Josh Amberger maakten de top tien compleet. Laidlow en Brownlee vielen uit.

Is Alpe d’Huez de Oranjeberg, dan is Singapore dit weekend voor even Oranjestad. Wat Max Verstappen hier op het circuit van Marina Bay nog niet gelukt is, lukt Youri Keulen dus wel: WINNEN!

Hulde, hulde, hulde aan de Magnificent Tripleboy!

Dat hij diep moest gaan, bleek wel na de finish waar z’n benen de druk niet meer konden verdragen en hij neerzeeg. Beelden die o.i. niet per se in onze herinnering blijven, zeker niet als je de spectaculaire race-beelden nog eens terug kijkt. Het duurde even vooraleer Youri weer op adem was en nadat hij met een rolstoel werd afgevoerd bij de finish was hij kort daarna weer helemaal het mannetje. Kijk maar:

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.