April begint voor deelnemers Salou niet grappig; Ralph Zeetsen terug in Holten; CrossRBR en Alex en Nicola – WTJ 2250

VRIJDAG – Challenge Salou wordt zondag een wintertriathlon: schaatsen op de Middellandse Zee, ATB-en aan de kuststrook en langlaufen in het achterland. Je zou het als een 1 aprilgrap kunnen beschouwen als het geen bittere ernst was. De watertemperatuur was al niet je van het, waardoor de organisatie al besloten had het zwemparcours voor de agegroupers naar 750 meter terug te brengen, naar verwachting wordt ook de buitentemperatuur niet bepaald aangenaamd. Maximaal 12 graden.

Winter in Spanje

De late winter heeft dus niet alleen Nederland in haar greep, ook aan de Spaanse kust is het veel te koud voor de tijd van het jaar. Morgen lijkt het kwik nog tot 16 graden te stijgen, zondag komt de thermometer niet boven de twaalf graden uit. Dat betekent dus: bibberend uit het water en nauwelijks kans om op te warmen tijdens fietsen en lopen. We zullen het ermee moeten doen. Een troost: in Oceanside en Port Elizabeth is het weliswaar met 18 graden dit weekend warmer, maar ook in Zuid-Afrika worden regenbuien verwacht. En ook in Melilla – het Marokkaanse stukje Spanje – is het de komende dagen bewolkt met 16 graden.

1 april grappen. Zijn ze nog leuk? Ach, het is nu eenmaal een traditie. Soms is de afstemming niet helemaal goed. Challenge Almere kwam vanochtend met een bericht over een nieuw fietsparcours rondom het Weerwater (36 rondjes), maar gelijktijdig ging een bericht de deur uit over aprilgrappen met ook deze erin opgenomen. Dan is het wel heel snel uitgelekt. De juiste timing – in de tijd dat wij als kranten nog meededen – was een paar dagen tevoren aankondigen dat er een dolfijn in de haven van Dinteloord zwom, baby’s een ritje in de Python van de Efteling mochten maken en de triathlon van Oud Gastel voor slome zwemmers met e-bikes afgelegd kon worden.

Andere jokes: de twee kemphanen van de Oscar-uitreiking samen in een Swimrun, de latijnse wedstrijdbriefing in Roth en Chris McCormack, die zijn come-back maakt. Dat laatste vind ik nog best geloofwaardig. temeer daar de Reunie-Race in Holten de ene na de andere triathlon-legende aan de start krijgt. Vandaag kwam daar zesvoudig Europees kampioen triathlon Ralph Zeetsen bij. En dat is echt geen 1 april-grap. Na 21 jaar afwezigheid laat de tegenwoordig in Luxemburg woonachtige triathlontopper uit de jaren negentig zich voor het eerst weer zien. Ik weet niet hoe het jullie vergaat, maar ik kijk meer dan ooit uit naar deze Race of The Legends. En dan zijn er nog heel veel grootheden, die maar wat graag zouden komen maar op dat moment op vakantie zijn.

Mocht je helemaal geen grap weten te verzinnen, kun je het altijd nog op de April Joke Triathlon houden. De wat? Ja, op Cyprus bestaat een evenement onder de naam April Joke Triathlon. En dat is geen grapje.

Cross-duathlon at night

En nog iets: op domein Blaarmeersen nabij Gent is momenteel een avondlijke crossduathlon gaande. Vier studenten organiseren het evenement, waarbij 5 km. gelopen, 20 km. ATB en nog eens 3 km. gelopen wordt. Alles in het donker dus. Dat betekent dat de deelnemers met hoofd- of borstlamp lopen en werkend voor- en achterlicht op de mountainbikes. Later vanavond/vannacht komen we er nog op terug.

Tot slot: het was toch even schrikken deze week. Na de sleutelbeenbreuk van Nicola Spirig nu plots ook Lucy Charles-Barclay zwaar in de lappenmand. Maar zie: de dag erna is Nicola vol zelfvertrouwen. Want het was natuurlijk een man tegen man (Brownlee vs Blummenfelt) en een vrouw tegen vrouw (Spirig vs Charles)-race. Dat laatste wordt geen duel, dus poogt de Olympisch kampioene van Londen alleen onder de 8 uur te geraken. Ze traint weer volop en in dit filmpje doet ze uit de doeken hoe ze op het zwemonderdeel wordt begeleid. Mooie hoofdrol voor Alex de Boer van De Boer Wetsuits in hetzelfde filmpje.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.