World Triathlon 35 jaar geleden in Avignon opgericht; preview op weekendraces – WTJ 3271

ZATERDAG – Van de 1 aprilgrappen vonden we er eigenlijk maar eentje echt leuk. Het verbod op drafting bij het zwemmen moest er voor zorgen dat te dicht op elkaar zwemmende triatleten geen water binnenkrijgen. Op termijn – en rekening houdend met de klimaatverandering – zou dat onherroepelijk leiden tot steeds minder beschikbaar zwemwater. Afijn, toen het bericht op Tweede Paasdag verscheen, wisten we al hoe laat het was….1 april.

Sur le pont d’Avignon

Daarna was het even rustig op Trikipedia. De frequentie van dagelijkse berichten halen we niet altijd, dat komt vast weer als het seizoen heel intensief bezig is. Uit de voorbije dagen nemen we nog even mee dat World Triathlon haar 35-jarig bestaan vierde. Opgericht in 1989 in Avignon, waar een paar maanden later het allereerste WK werd gehouden. In mijn beleving nog altijd het meest bijzondere WK, maar dat komt ook omdat ik het gedurende een vier weken lange fietsvakantie vanuit Brabant met mijn vriendin (later vrouw) Heleen bezocht.

Het was sowieso een bijzondere reis, die ons eerst in Parijs bracht, waar Greg Lemond (met triathlonstuur in de tijdrit) de Tour won en vervolgens door naar Avignon waar Mark Allen en Erin Baker paar weken later de allereerste wereldtitels grepen met Rob Barel op een prachtige vijfde plaats. Dat waren nog eens tijden…. Terug ging het met de fiets in de trein trouwens.

Nederlanders in internationale bestuursrollen

Op de foto van wat toen nog International Triathlon Union (ITU) heette staat in het midden al wel een jonge Marisol Casado, de huidige president. Namens Nederland waren bij de oprichting Joop van Zanten en Ruud Dulmus (achteraan op de foto) betrokken, namens België Jef Konings. Jef werd ook de eerste voorzitter van de European Triathlon Union. In ETU- en World Triathloncomités hebben in de jaren daarna diverse Nederlanders gezeten o.a. Frank Lambert, Goof Schep, Wim van den Broek, John Raadschelders, Rachel Klamer, Rob Barel en – nog steeds – Martin Breedijk. Joop van Zanten is erelid van Europe Triathlon en is door World Triathlon tijdens het WK 2017 in Rotterdam samen met Rob Barel opgenomen in de Hall of Fame. In het World Triathlon Tribunal zit de Nederlander Axel Beijersbergen van Henegouwen.

Preview weekend

Het weekend is begonnen met best een leuke reeks wedstrijden. De sterkst bezette begint zo n.l. de Ironman 70.3 Oceanside, California. Jammer genoeg zonder Nederlanders. En ook zonder dat RaceRanger, de AI onder de stayermaatregelen. De techniek laat Ironman kennelijk in de steek, dus vandaag wordt het experiment nog niet uitgerold. Dat er met flink veel pro’s bijeen wordt samen gefietst, lijkt evident. Aan de officials de taak om daar op de ouderwetse manier orde in te scheppen. Met de verontschuldigingen van het bedrijf zelf. Onze favoriet – bij gebrek aan Dutchies – is Jelle Geens.

Verder drie XTerra-races. Alpha Win-race, IM 70.3 Texas en Argentinië en de TriTour Spanje (reeds achter de rug). Verder nog wat kleinere continentale World Triathlonwedstrijden. In het Chinese Dexing en morgen aan de Zuidafrikaanse kust van Nelson Mandela Bay. Wie anders dan Donald Hillebregt vloog er toch weer heen. De Nederlander zal sowieso in de top tien eindigen, want er doen slechts tien mannen mee. Voor Marit van den Berg, die al maanden op het Afrikaanse continent verblijft wordt dat nog wel strijden, want er staan meer vrouwen dan mannen aan de start: 14.

In eigen land vandaag de immer populaire Triatloon in het Drentse Loon met kanovaren in plaats van zwemmen. Al had dat laatste bij 22 graden buitentemperatuur ook haast gekund. Morgen de Westfriese run-bike-run van Hoorn en de zwemloop van Nieuwkoop als voorafje op de jubileumeditie 40 jaar Triathlon Nieuwkoop.

Iedereen veel plezier tijdens het sporten…in Nederland onder een lekker temperatuurtje in elk geval!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.