AV Impala was op EK clubs Banyoles; Laatste keer Zwintriathlon en ‘gewone’ halve Knokke-Heist; Mitch goed bezig in Franse GP; Blackwater Montenegro XTreme triathlon – WTJ 2566

DONDERDAG – Apart. We hadden de Europese kampioenschappen mixed relay voor clubs/verenigingen op 10 september staan in het Spaanse Banyoles. Maar de wedstrijden waren al op 27 augustus, twee weken eerder dus. Voor de eerste keer ging de titel naar een Duitse club, namelijk EJOT Busschhutten, het team waar b.v. ook Rachel Klamer en Richard Murray voor uitkomen. Deze rode brigade bestond in Spanje uit Jonas Schomburg, Lena Meissner, Maximilian Sperl en Anniak Koch.

Friese club actief op EK Banyoles

De tweede plaats ging naar Poissy triathlon (toevallig ook de club die Rachel in Franse wedstrijden vertegenwoordigt). Poissy won in het verleden vaker de Europese titel, nu zilver met Antoine Duval, Natalie van Coevorden, Aurelien Raphael en Leonie Periault. Opvallend veel atleten, die in het voorjaar goed presteerden in de Super League Arena Games trouwens. Brons was er voor het Franse Metz Triteam met Casimir Moine, Summer Rappaport, Mathis Margirier en Margot Garabedian. Bij de elties geen Nederlandse inbreng dit jaar, geen Hellas, Dolfijn of TC Twente. Wel bij de junioren met twee teams van AV Impala uit Drachten. De winst in de aanstormende categroie ging naar Metz met Nathan Simionato, Leonie Douche, Thomas Hansmaennel en Nora Nouri. Lisbao e Benfica eindigde tweede, Diablillos de Riva derde. De Friese teams kwamen op een zevende en negende plaats uit. In het eerste team zaten Lars van Zessen/Lisanne de Jong/Job Hoogteijling/Sarah de Vries, voor het tweede Impala-team kwamen Kieran Schra/Marije van Achteren/Jelmer van der Veen/Suze Zwerver uit.

Dan de Belgische wedstrijden. Het feit dat er relatief weinig Belgen aan de start stonden in Almere had mogelijk te maken met het grote wedstrijdaanbod in eigen land. Om te beginnen de halve triathlon van Knokke-Heist, die volgend jaar wordt omgezet in een Ironman 70.3. Goed nieuws voor Zuid-West Nederland nu zo dichtbij huis een nieuw kwalificatiemoment voor het WK wordt ingericht. Deze eerste Belgische IM-race in elf jaar is volgend jaar op 17 september.

Stenn en Katrien winnen halve van Knokke-Heist

Nu was het dus nog een ‘normale halve triathlon’, een race die voor de derde keer gehouden werd. Feitelijk was Knokke-Heist in 2018 een aanvulling op de Zwintriathlon over de kwart afstand. Dat evenement bestaat 21 jaar en was ieder jaar op de eerste woensdag van september. Dit jaar verhuisde de Zwin naar de zaterdag en was de halve op zondag. Nog een groot verschil is dat de Zwintriathlon niet langer op Nederlands grondgebied komt. De start was al die jaren in de Damsche Vaart in Sluis, maar dit jaar en ook de Ironman 70.3 de komende jaren gaat zwemmen in de Noordzee vanaf het evenementenstrand.

De overwinning op de halve ging naar de grote favorieten Stenn Goetstouwers en Katrien Verstuyft. Stenn volgde Bas Diederen op, winnaar in 2019, Katrien prolongeerde haar zege uit dat jaar. Stenn Goetstouwers, eerder al vijfde op de IM Kalmar, moest afrekenen met thuisfavoriet Tom Defoort, die we ook in IM 70.3 Maastricht al zagen knallen naar een zilveren plak. Derde was Vincent Vandewalle. Beste Nederlander was Jacob Wijnstra op een 16e plaats, kort achter de winnares. Stenn deed 3.51.11 uur over de drie afstanden.

Olympier Katrien Verstuyft hoefde alleen in de kalme Noordzee, waar bij onze zuiderburen voor het laatst in gezwommen is tijdens de Belgian Coast Middelkerke, Amber Rombaut voor laten gaan. Op de fiets trok Katrien het boeltje snel recht, maar de pas 23-jarige Amber Rombaut hield voor eigen volk goed stand op een tweede plaats. Dertien minuten was het verschil aan de finish. De zege vergde 4.22.38 sporten. Brons ging naar Lore Vanclooster. Beste Nederlandse was Maartje van Gestel uit Chaam op een zesde plaats met direct erna de Zeeuwse Monique van den Broecke. In totaal deden 264 triatleten mee. Dat zal volgend jaar een veelvoud zijn en veel internationaler dan nu. En dat alles een week na Almere… Maar die voelen dat nauwelijks, want deze week kwamen er al 500 Earlybird-aanmeldingen op het kantoor van Challenge binnen, dus de vraag is nog altijd groter dan het aanbod.

10 SEPTEMBER: HALVE TRIATHLON KNOKKE-HEIST (BEL)
M:
16.Jacob Wijnstra 4.24.48 (5e M35)
18.Alex Eversdijk 4.26.42 (3e M30)
84.Simon de Clerck 5.07.05 (26e M40)
128.Sander Tazelaar 5.22.37 (23e M35)
134.Tom Hubregtse 5.28.37 (26e M30)
145.Bram Goethals 5.37.37 (44e M40)
163.Jeroen Bergmans 5.50.49 (29e M35)
169.Armand Lans 5.53.39 (28e M50)
V:
6.Maartje van Gestel 4.55.17 (1e F25)
7.Monique van den Broecke 5.01.52 (1e F35)
20.Miriam Keijmel 5.42.39 (4e F30)

Laatste Zwin voor Simon en Jolien

De Zwintriathlon werd zaterdag gewonnen door tienvoudig Belgisch kampioen Simon de Cuyper. Hij moest er wel lange tijd voor knokken met Christophe de Keyser, die tweede werd. Het was voor Simon een van de weinige races, die nog ontbrak op zijn erelijst. Dit was ook zijn laatste kans want met de IM 70.3 verdwijnt de Zwintriathlon uit de boeken. Met Sander Heemeryck op een derde plaats stond er andermaal een toppodium in de mondaine badplaats.

Na haar tweede plaats in World Cup Bergen is Jolien Vermeylen een belangrijke troef voor de Spelen in Parijs. Eerst pakte ze nog de Zwintriathlon mee, waarin ze 16e overall werd en vele boulevardlengtes voorsprong had op Saartje d’Hauwe en Miek Vyncke, die tweede en derde werden. Zoals altijd was de finish van de honderden deelnemers aan deze race weer een kleurrijk gebeuren en met emoties gepaard. Want het viel veel atleten toch wel zwaar dat de Zwin verdwijnt. Zeker de negen Belgen die alle edities hebben meegedaan en daar nog niet mee wilden stoppen. Beste Nederlanders waren Davy Provo op een 25e plaats bij de mannen en Karen Buysse op een 17e bij de vrouwen. In de rijke historie won Nederland wel een paar keer deze klassieker: twee keer Tracy Looze, twee keer Danne Boterenbrood en een keer Bas Diederen. En in 1997 en 1998 bij de pilot-edities was Zwin-ambassadrice Terese van Lare twee keer de beste.

Bart Aernouts is terug

Aan de andere Belgische wedstrijden (allemaal kwarts) deden afgelopen weekend weinig Nederlanders mee. In Ieper wonnen Jasper Sabbe en Ine Couckuyt, in Hofstade waren dat Jonathan Wayaffe en Karlien Claus en in de Flanders Oudenaarde zagen we eindelijk weer eens een winnende Bart Aernouts. Beste vrouw daar was An Ravestijn. Alleen hier 1 Nederlander: Alex Traas uit Middelburg, goed voor een 73e plaats.

GP Finale in Saint Jean de Monts

We zakken nog verder zuidwaarts, naar de Franse Vendee. Daar aan de Atlantische kust ligt de toeristisch badplaats Saint Jean de Monts, bekend om zijn lange stranden en weidse bossen. De 8000 inwoners hebben een ambitieuze triathlonvereniging, die jaarlijks een topwedstrijd neerzetten. Dit jaar was het zaterdag de finale van de bekende Franse GP triathlons. En dat is een level waar onze Eredivisie, de T3-Series, ja zelfs de Bundesliga triathlons niet aan kunnen tippen. Kijk maar eens naar het podium. Een overwinning voor Alex Yee, die Jelle Geens en Mario Mola weet te verslaan. Daar kan menig organisator alleen maar van dromen, het zou zo maar het podium in Parijs 2024 kunnen zijn. Als enige Nederlander mengde Mitch Kolkman zich in de strijd. Hij finishte als 24e, maar deed goede zaken voor zijn team. In het vrouwenveld was de Deense Albert Kjaer Pedersen de sterkste, waarmee ze een Franse zege van Emma Lombardi (2e) of Mathilde Gautier (3e) verhinderde. Ook de 2e Divisie had haar finale in Saint Jean de Monts (de heilige Jan van Bergen). Die werd gewonnen door de Fransman Pol le Bot en bij de vrouwen door de Belgische Hannelore Willen. Bij de mannen finishte Dorian Horsten als 44e.

Blackwater XTreme: sprookjesachtig parcours bij brutaal zware race

Met een eindtijd van 13.28.57 uur zit je in Almere in de laatste groep van deelnemers, die binnendruppelen. In de Blackwater XTreme triathlon van Montenegro kun je er winnaar mee worden. De Rus Pavel Blagikh won in die tijd. De start van de race is al om half vijf ’s ochtends als er nog een prachtige mist over het meer hangt. Halverwege moeten de atleten even over een brug tussen Small Lake en Black Lake. Het fietsen is in Europa’s diepste canyon met de mooiste vergezichten en middenin de natuur. Hoogtemeters 3200. Het lopen is langs bospaden, trails en over bergen. Eindigend wederom bij het meer waar uren eerder alles begon. Wie de finish haalt mag zijn of haar naam bijschrijven op de Wall of Immortals. De Muur der Onsterfelijken.

Blagikh werd bijna een uur later gevolgd door de Macedoniër Milos Vojvodic (14.21) en de Serviër Vladimir Savic (14.37). Voor het eerst een volledig podium bij de vrouwen. De Noorse Pernille Dorstad won in 16.10.10 uur. 37 minuten later was daar de Zuidafrikaanse Nicoala Mattheus en de Tsjechische Veronika Merchant was derde in 16.54 uur. In totaal 27 dappere ‘immortal-kandidaten’ vrijwel allemaal verschillende nationaliteiten. Een Nederlander ook weer: Bastin Jeltema. Hij haalde de laatste limiet niet en eindigde daarmee bij de white finish voor het witte shirt in 16.48.07 uur. Dat was goed voor de zestiende plaats.

Esprit en St. Jean de Luz

Laatste race in dit blokje uit het afgelopen weekend zijn de Esprit Monteal, een halve in Canada. Voor de tweede keer gewonnen door Nicolas Gilbert in 3.41.51. Bij de vrouwen was Karol-Ann Roy de beste in 4.14.25. De race trok 181 deelnemers naar de Canadese stad. En in het Franse St. Jean de Luz was de bekende klassieker die in het verleden gewonnen werd door Nick Marijnissen, Floris-Jan Koole en Katinka Wiltenburg. Nu geen Nederlanders. Spaanse winst bij de mannen met Nigel Mugica Bikuna in 3.53 en Laura Gautier uit Frankrijk in 4.51 uur. Totaal 168 deelnemers.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.