Shirin weergaloos naar 3e plek Vlaanderen; Zwemlopen Utrecht/Leiden voor Jeroen, Amber, Luc en Leane – WTJ 3270

MAANDAG – Twee zwemlopen deze paasdagen, naast uiteraard de ‘Hoogmis in Vlaanderen’. Een uitstapje dat ondergetekende al maakt sinds de jaren tachtig, toen een plaatsgenoot (Jan Jonkers) over de kasseien van de Oude Kwaremont, de Koppenberg en – toen nog – de Muur van Geraardsbergen ploeterde. Dat was nog in de jaren dat Adrie van der Poel mee vooraan reed en won. Zondag genoten we met volle teugen onderweg en aan de finish in Oudenaarde van de derde zege van zoon Mathieu.

Sensationele Shirin in Vlaanderens Hoogmis

En even later werden we zeer aangenaam verrast door de ijzersterk come-back van Shirin van Anrooij. Ze Zeeuwse wielrenster (ex-triatlete) moest het veldritseizoen noodgedwongen laten schieten, maar kwam in de ‘moeder aller klassiekers’ tot een ongekende krachtsexplosie die beloond werd met een derde plaats en een overwinning voor ploeggenote Elisa Longo Borghini. Een sublieme prestatie na knap ploegenspel. En wat kan wielrennen dan toch mooi zijn om naar te kijken. Zeven keer zagen we de renners op de Vlaamse Ardennenbulten doorkomen, inclusief finish.

Paaszwemloop Utrecht

Dan weer ‘back to earth’, want in Utrecht was zondag de traditionele Paaszwemloop van Hellas. Geen 1/10-combinatie dit keer, maar de halve afstand. Jeroen Velders en Amber van Elk van Hellas hadden de paaseitjes het best verteerd en wonnen het evenement. Onderdeel van de zwemloop was ook het Nederlands studentenkampioenschap.

Dat bleek trouwens geen primeur, want Bram Smit wees ons op een eerder NK studenten zwemloop namelijk in 2016. Hij wist ook nog de winnaars: Ingmar Kloek en Deborah Wissink. Bram weet dat we bij Trikipedia als geen ander ALLE feiten op een rij willen hebben, dus dank.

Organisatie tevreden

Terug naar Utrecht. Mede-organisator Marco Glastra is trots dat het evenement met meerdere verenigingen van de grond komt nadat het een paar jaar niet doorging. ,,Een Zwemloop met voor alle categorien wat wils, past 200% in onze visie voor het toekomstige Triathlon landschap van Midden Nederland. De deelname bij de jeugd was dit jaar met 20 atleten een succes te noemen (hoger dan ooit), zeker omdat het een dag na het JJC (NK duathlon) in Sittard was.”

Het NSK was goed om een keer neer te zetten, het veld kan in de toekomst nog een stuk breder worden door meer specifieke aandacht in de aanloopfase. Het NSK veld bij de heren was nu qua sterkte echter al een droomveld. De tijden van de top 3 bleven maar een ruime minuut achter op het veld van de reguliere serie – wat met echte doorgewinterde specialisten bezet was. Vooruitkijkend zien we volgend jaar graag een breder NSK parallel met soortgelijke jeugdseries die dan bij voorkeur onderdeel zijn van het JJC. Hierover zullen we de komende tijd in gesprek gaan met de diverse betrokken partijen”

Studententitel voor Darren

Bij de jeugd van 8-11 jaar ging de wisselbeker naar Ruben Groot uit Bunnik, lid van Hellas. Bij de 12-15 jarigen was het Febe van Rooden, pas 13 jaar en uitkomend voor waterpoloclub UZSC die won. Op de studentenkampioenschappen was ht Sem Lazeroms, di als eerste uit het water kwam. Bij het lopen kwamen toch nog drie studenten de Gastelaar voorbij. Het was Darren van Maanen, die eerste aan de finishlijn kwam.

Zilver ging naar Wybe Vermeulen (een dag eerder nog vijfde op het NK RBR) en brons kwam bij Tim Manders terecht, waardoor Sem net buiten het podium viel. Wybe was tevreden over zijn dubbel en over het evenement: ,,Ik denk dat dit een perfecte locatie is voor de Zwemloop. Een mooi ruim zwembad met schuifdeuren die open kunnen schuiven, waardoor je zo naar buiten kan rennen. En Utrecht is goed te bereiken voor velen.”

Jeroen weerstaat Roel en Rens

Dan de open serie, waarin dus Trihalis-man Jeroen Velders aan het kortste eind trok. Hij kwam samen met Rens van Beek uit het zwembad. Lopend kwam de door een verkoudheid niet zo fitte Roel Kwaaitaal nog dichterbij, passeerde Rens maar Jeroen bleef buiten bereik.  Voor het jonge talent uit Elst stond de race in het teken van het NK aquathlon in Maarssen. ,,Qua zwemmen zit ik al op een veelbelovend tempo voor het lopen moet er nog wel wat gebeuren” Ook Roel is daar straks. ,,De combi 1000 meter zwemmen en 5 km. lopen ligt me beter.”

Drie keer Hellas

Thuisfavoriete Amber van Elk klopte aan de meet Danielle Vermeulen (op 1.11 minuut) en brons was voor Eline Geschiere. Daarmee drie keer Hellas op het podium. Winnares Amber was tevreden: ,,Ik heb de afgelopen 6 maanden last gehad van mijn hamstring en dit was weer de eerste test en dat beviel goed. Dat geeft vertrouwen voor de eerste divisie wedstrijd in Arnhem over 2 weken. Het zwemmen was een chaos met veel mensen in de baan maar wel goed kunnen profiteren van de slipstream en daardoor uitgerust aan het lopen kunnen beginnen”

Zwemloop Leiden: tweede zege Luc, Leone tweede overall

Vandaag – Tweede Paasdag – de tweede zwemloop dezer dagen. Eerste editie van het ZVL-1886-evenement in het gloednieuwe zwembad De Vliet in Leiden. De winst ging – net als een paar weken eerder in Bodegraven – naar Luc Steijvers. Hij was na het zwemmen al twee minuten sneller dan de concurrentie en vergrootte die voorsprong bij het lopen naar exact vijf minuten. Eindtijd 53.44. Evengoed was het een knappe prestatie van die nummer twee, want dat bleek Leone de Voogd te zijn, eerste vrouw dus in 58.44 minuten. Zij zette zelfs de allersnelste looptijd op de klokken.

De tweede man was Bram Ribbers op 6,5 minuut van de winnaar. De Poolse atleet Maciej Piasecki werd derde. Snelste vrouw in het zwembad was nog niet Leone. Sterker nog, ze kwam pas al vijfde vrouw uit het water op zo’n drie minuten achterstand ten opzicht van Judith van der Kruk. Bij het lopen was Leone echter niet te stoppen. Zilver ging vier minuten later naar Lea Dietzfelbinger en brons was voor Van der Kruk, die elf minuten langer liep dan de winnares en aldus in 1.06.09 binnen kwam.

 

De 500/5 zwemloop werd gewonnen door Tim Manders, daags tevoren nog derde op het NSK in Utrecht. Snelste vrouw was Michelle Boone. Eindtijden: 25.08 en 35.03 minuten. Ferre Alkemade en Emma Rimmelzwaan wonen de mini-afstand en bij de allerkleinsten voor 10o/1 gingen de handjes in de lucht voor eerst twee meisjes: Mika de Gruijl en Juka Toet en als derde kwam de eerste jongen aan Casper Meulmeester.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.