Els Visser vestigt definitief haar naam tussen de wereldtoppers: derde in T100 Singapore – WTJ 3280

Photo: James Mitchell

ZATERDAG – Ze stond al menigmaal op het podium, won volop wedstrijden. Maar niet eerder haalde Els Visser in een startveld met zo goed als alle wereldtoppers samen, een ereplekje. Vandaag wel: ze pakte zo maar eventjes een derde plaats in de tweede WK-race long distance: de PTO T100 in Singapore. Els Visser, niemand in de triathlonwereld kan nog om haar heen.

De vrouwenrace deze zaterdagochtend werd gewonnen door Ashleigh Gentle, die net als Els ontbrak op de eerste race in Miami. De tweede plaats was – net als in Miami – voor Lucy Charles-Barclay, die in de tussenstand de leiding overneemt van haar landgenote India Lee. Zij stapte uit in Singapore.

Moordende hitte

Met een buitentemperatuur van 34,4 graden en een dampend water van 30,9 graden (wetsuits in de verte verte verboden) gingen de twintig pro-vrouwen van start. Wel op de bedoelde 2 km. zwemmen gelukkig, zodat van wedstrijdverstoring geen sprake was. In de klamme Aziatische hitte (waar Els en ook Youri zich ruimschoots tevoren hadden genesteld om zich voor te bereiden) moest vervolgens nog 80 km. gefietst en 18 km. gelopen worden. Wie zou het meest hittebestendig zijn, daar draaide het in dit event ook om. De zon bleef regelmatig achter de wolken verscholen, maar dat maakte het niet minder drukkend.

Lotte niet in kopgroep in zwemwater

De favorietes op het zwemonderdeel vonden elkaar vrij snel: Lucy Buckingham-Hall, Rebecca Clarke en Lucy Charles-Barclay wisten wel dat ze in elkaars voeten zouden komen te liggen. Zo geschiedde ook. Van Nederlandse zijde werd Lotte Wilms in het water vooraan verwacht, maar toch keek Lotte na 2000 meter tegen een achterstand van ruim een minuut aan, samen met Haley Chura stapte ze als vijfde aan de kant.

In het volgende groepje doken Ashleigh Gentle en India Lee op. Als veertiende op vier minuten was Els Visser bij haar fiets. Alle opties lagen nog open. De enige die iets te veel tijd verloor was de Zweedse Anna Bergsten: zeven minuten.

Al in de wissel gingen Charles-Barclay en Buckingham-Hall er van tussen. Rebecca Clarke zou vervolgens een enorme terugslag meemaken en uiteindelijk als 16e en voorlaatste de finish bereiken. Nog zwaarder kreeg Immogen Simmonds het bij het lopen, waar ze 1.34 over 20 kilometer deed tegen bijvoorbeeld 1.09 voor Gentle.

Els op z’n Hawaiiaans

Op de brede autosnelwegen was het mooi om te zien hoe de race zich ontwikkelde. Het Britse duo vooraan werkte goed samen, Clarke was weg gevallen en Gentle zette een opmars in. Dat leverde niet direct een kleiner tijdverschil op, wel raakte ze belangrijke tegenstandsters kwijt. In dat fietsgeweld denderde Els Visser op ‘Hawaiiaanse wijze’ door het veld. Ze rolde de ene na de andere triatlete op, terwijl de grote plaat op stond. Daar hadden de vaak op souplesse trappende triatletes geen antwoord op. Lotte Wilms had die power niet vandaag, ze zakte terug tot rond de tiende positie.

Lucy Buckingham moest onderweg met krampverschijnselen nog wel even haar illustere landgenote laten gaan, maar weldra vormden de beide Lucy’s weer een duo. Daarachter leek de strijd steeds meer om de derde plek te gaan met Gentle, Simmonds, Byram en Lee azend op brons. Ondanks de ‘samenwerking’ tussen dit viertal was het gaandeweg het fietsen toch Els Visser die gewoon aansloot bij deze groep achtervolgsters. Het ontstane quintet kon echter niet voorkomen dat de Lucy-trein harder ging dan de wagons erachter: vijf minuten was de voorsprong op enig moment, wel de maximale overigens.

Gentle snelt naar voren

In de tweede wisselzone was Lucy Charles-Barclay toch weer weg gereden bij Lucy Buckingham-Hall. Met ruim tien seconden voorsprong begon ze aan de snikhete 18 km. lopen. Els Visser voelde zich zo sterk dat ze ook het groepje Gentle achter zich liet en als derde de wissel in kwam op 5 minuten achterstand. Gentle volgde op 5,5 minuut, de rest op nog meer. Lotte arriveerde als elfde op 8 minuten.

Het werd geen overdreven snel looponderdeel voor de vrouwen, waar Marjolaine Pierre, Chelsea Sodaro en India Lee al niet meer aan begonnen. Het was zorgen dat je voldoende vocht kreeg, dus bij de verzorgingsposten met waterbekertjes en sponzen was het dringen geblazen.

Ashleigh Gentle leek nog de minste last van de hitte te hebben. Ze knalde meteen naar voren om zoveel mogelijk van de vijf minuten verlies terug te pakken. Lucy Buckingham kon het vooraan niet bolwerken tegen Lucy Charles-Barclay, die haar kansen zag stijgen op een eerste zege. Maar dat was toch buiten Gentle gerekend, want de Australische loopmachine was niet te stuiten. In de voorlaatste ronde was het beslist: bij de verfrissingspost liep Gentle naar Charles-Barclay toe en pakte meteen een lichte voorsprong. De laatste vier kilometer waren een triomftocht voor Ashleigh Gentle, die de 3 afstanden in 3.44.23 uur afrondde. Erg blij kwam ook Hawaii-wereldkampioene Lucy Charles-Barclay in 3.45.58 over de finish en daarachter was Els Visser – alsof het de normaalste zaak van de wereld was – langs Buckingham geraakt om de derde plaats in ontvangst te nemen. Na veel high-fives met het talrijke publiek (de ambiance was zo veel mooier/leuker dan het kille Miami) en een mooi knikje voor de finishlijn met een ‘yesss’ was de derde plek in de pocket.

Omhelzing door Jan

De eerste die haar omhelsde was speaker Jan Frodeno. In 3.51.38 uur waren niet alleen de derde plek maar ook de 25 punten voor de WK-stand binnen. Amelia Watkinson was in de tweede loophelft nog sterk op komen zetten en finishte als vierde. Daarmee ging ze in extremis Lucy Buckingham nog voorbij. De Duitse Anne Reischmann verraste met een zesde plaats, waarna de ‘derde Lucy’ Lucy Byram arriveerde. Eerste Amerikaanse was Haley Chura op een achtste plaats. Negende volgde Kaidi Kivioja uit Estland en tiende was Ellie Salthouse, van wie iets meer werd verwacht. Lotte Wilms volgde op een twaalfde plek in 4.03.20 uur.

Els had de 14e zwemtijd, de 3e wisseltijd, de 3e fietstijd, de 15e wisseltijd en de 4e looptijd.
Lotte had de 5e zwemtijd, de 16e wisseltijd, de 13e fietstijd, de 14e wisseltijd en de 15e looptijd.

Trots

Els accepteert inmiddels dat het zwemmen haar zwakke punt blijft. Maar vechten zal ze op de andere onderdelen tot ze er bij neervalt. ,,Dit had ik nooit verwacht. Ik heb alles gegeven. Ik verbaas niet alleen mezelf maar vele anderen. Een droom komt uit met deze podiumplek.” Ze zegt geinspireerd te zijn door onder meer Lionel Sanders, die vorig week na hard werken/trainen beter dan ooit uit het zwemonderdeel kwam en vervolgens de IM70.3 Oceanside wist te winnen. ,,Slechte zwemmers kunnen wel degelijk winnen. Dat maakt me trots”, aldus Els.

Tussenstand na twee wedstrijden:

  1. Lucy Charles-Barclay 56pts
  2. Ashleigh Gentle 35pts
  3. India Lee 35pts
  4. Lucy Byram 34pts
  5. Hayley Chura 30pts
  6. Els Visser 25pts

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.