Dringen op de kalender: Roermond moet noodgedwongen terug naar oude datum 14 september; dus samen met Challenge Almere – WTJ 3288

MAANDAG – Een gemiddelde ’triathlonzomer’ in Nederland bevat 15 tot 16 weken. In die periode worden de meeste triathlons afgewerkt. Dat een aantal evenementen daarmee ‘ongelukkig’ samenvalt is onvermijdelijk. Het weekend van 14 september wordt wel een hele lastige nu de organisatie van de Roermond City Triathlon toch op haar oude datum terugkeert. Aanvankelijk was 7 september gepland, maar dan is het toeristenseizoen aan het dagstrand nog in volle gang. Een week later was de oude datum, maar die was juist verlaten omdat Almere daarop was gaan zitten. Hieronder het persbericht van de NTB:

De Teamcompetities Triathlon Finale in Roermond heeft noodgedwongen een nieuwe datum gekregen. De wedstrijden, waarin alle divisies in actie komen, zijn verplaatst van 7 september naar 14 september; een datum die gedeeld wordt met Challenge Almere-Amsterdam en Triathlon Apeldoorn.

Met het vaststellen van een nieuwe datum komt er een einde aan een stoelendans die vorig jaar begon. ,,We zitten al jarenlang met onze wedstrijd rond dezelfde datum, normaal gezien een week na Almere”, vertelt Jeroen van der Eerden, voorzitter van Roermond City Triathlon waar vorig jaar ook de finaledag van de Teamcompetities plaatsvond. ,,Nadat bleek dat de Challenge Almere-Amsterdam dit seizoen op dezelfde datum als onze wedstrijd plaats zou vinden, heeft de NTB gevraagd of we de Roermond City Triathlon een week vroeger konden organiseren.“

Challenge Almere-Amsterdam vond in 2023 plaats op 9 september (het tweede weekend in september), maar staat dit jaar op 14 september op de kalender. ,,Omdat de Challenge Almere-Amsterdam, met het EK hele triathlon en een halve triathlon, voor veel atleten een doel is en waar ook veel triathlonliefhebbers graag gaan kijken, hebben we aan Roermond gevraagd of het misschien mogelijk was om een andere datum te kiezen”, legt Martin Vermeer van de werkgroep Teamcompetities uit.

Aanvankelijk geen probleem

Roermond ging om de tafel met de verhuurder van het evenemententerrein, Dagstrand Palm Beach, en de gemeente Roermond. Van der Eerden: ,,De nieuwe datum leek in eerste instantie geen probleem. We hadden er vertrouwen in dat de vergunning er zou komen, dus hebben we 7 september vastgelegd op de kalender. Begin september is het echter nog hoogseizoen voor Palm Beach, dat ook aangaf dat het evenemententerrein de vrijdag en de zondag opengesteld zou moeten worden voor dagrecreatie. In het kader van de veiligheid kan door de gemeente hiervoor geen vergunning afgegeven worden.  Hoe graag ze dat ook zouden willen.”

De organisatie in Roermond heeft alle mogelijkheden in september bekeken, maar kon uiteindelijk niet anders doen dan toch voor 14 september kiezen. “Helaas is er op 21 september een ander evenement, met overlappende tijden, op het dagstrand waardoor die datum ook afviel. We stonden daarna enorm in dubio. We hebben zelfs even overwogen om dan maar de handdoek in de ring te gooien, maar dat leek ons toch ook niet de oplossing.”

Vermeer geeft toe dat hij er slapeloze nachten van heeft gehad. ,,We hebben alle voors en tegens tegen elkaar afgewogen. Na overleg met NTB-directeur Thorwald Veneberg, de Werkgroep Wedstrijdofficials en de organisaties in Roermond, Almere en Apeldoorn – die bewust voor 14 september hebben gekozen zodat hun wedstrijd niet op dezelfde datum als Roermond zou vallen – is er voor deze optie gekozen. Het was een keuze tussen twee kwaden. We beseffen dat sommige atleten nu een keuze tussen Roermond en Almere moeten maken, maar we denken dat dit beter is dan alle deelnemers teleurstellen.”

Dilemma

Ook Thorwald Veneberg spreekt van een enorm dilemma. ,,Maar uiteindelijk hebben we iedereen achter deze beslissing gekregen. Ook in Almere en Apeldoorn zien ze het belang van het doorgaan van de wedstrijd in Roermond in. We zijn alle betrokken organisaties dan ook dankbaar voor hun coöperatieve en wendbare instelling!”

Apeldoorn mist 40 vrijwilligers

Drie grote evenementen op een dag zorgt echter wel voor een uitdaging. “Het geeft extra druk op ons officialkorps. De WGWO is akkoord, maar het betekent wel dat we extra officialassistenten in moeten zetten in Roermond”, vervolgt Veneberg. ,,Daarnaast organiseert Triathlon Apeldoorn hun wedstrijd in samenwerking met de triathlonafdeling van Aquapoldro dat met zes teams uitkomt in de teamcompetities. Hierdoor missen zij ineens veertig vrijwilligers. We gaan dan ook met Stichting Triathlon Apeldoorn kijken hoe we dat kunnen opvangen. Dus als er triathlonliefhebbers in de buurt van Apeldoorn zijn die op 14 september als vrijwilliger zouden kunnen helpen, dan horen we het graag.”

Toch mooie triathlonfeestjes overal

Vermeer voegt daar nog aan toe: ,,We begrijpen dat deze verandering van een aantal teams en verenigingen flexibiliteit vraagt en mogelijk ook voor uitdagingen in de bezetting zal zorgen. Maar we hopen van harte dat we met de Nederlandse triathlongemeenschap deze tegenslag kunnen overwinnen en we er zowel in Almere, Roermond als Apeldoorn een mooi triathlonfeestje van gaan maken.”

Neem voor vragen of het aanmelden als vrijwilligers in Apeldoorn contact op via teamcompetities@triathlonbond.nl of info@triathlonbond.nl

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.