Prachtduel tussen Potter en Beaugrand op WK e-triathlon: Beth Potter wint, Barbara tiende – WTJ 3282

ZATERDAG – Ook geen filmcarrière voor de wereldkampioene indoor-triathlon bij de vrouwen, hoewel haar achternaam wellicht anders doet vermoeden. Beth Potter werd vanavond voor het tweede jaar op rij wereldkampioene e-triathlon. In Londen had ze vooral af te rekenen met de Française Cassandre Beaugrand. Brons ging naar Katie Zaferes.

Ook het WK voor vrouwen begon met een reeks kwalificatie-races richting finale. De eerste heat was voor de Duitse Tanja Neubert, die verrassend in beide stages Cassandre Beaugrand klopte, maar ook die kon zich opmaken voor een finalesplaats. De tweede heat ging naar de andere favoriete Beth Potter. In die heat streed Barbara de Koning dapper mee. Beide stages werd ze vierde, dus ook in de heat vierde en daarmee verzekerd van een finaleplaats! Barbara verloor op Potter in deze stages 25 seconden. De derde heat ging naar Katie Zaferes uit Amerika.

Barbara de Koning finaliste

Daarmee waren ook de tien finalistes bekend voor de vrouwen, die zaterdagavond na 21 uur het programma afsloten. Zij legde drie stages af. In de eerste van 200/4/1 was Beth Potter de snelste met 5 seconden voorsprong op Cassandre Beaugrand. Katie Zaferes volgde op respectabele afstand als derde en Barbara de Koning kwam als tiende en laatste uit de eerste manche

In de tweede stage ging het om 1 km lopen, 4 km. fietsen en 200 m zwemmen. Op de loopband kreeg Potter een lichte voorsprong, maar Beaugrand knokte terug om aan het eind van de baantjes zwemmen exact gelijk de bassinrand aan te tikken. Barbara was knap een plekje gestegen. Ze bleef de Duitse Marlene Gomez-Goggel voor.

Spanning

Spanning alom dus tussen de Britse en de Francaise. Beth Potter mocht met 5 seconden voorsprong aan de laatste opdracht de final stage beginnen. Barbara de Koning moest voor een wereldtitel wel eventjes 1.46 minuut zien goed te maken op de Britse. Een onmogelijke opgave uiteraard. Slotopdracht 200 meter zwemmen, 1 km. lopen en 4 km. fietsen. Bij het zwemmen wist Beaugrand de kleine achterstand terug te brengen tot nauwelijks meetbaar verschil. Beide rivales stapten praktisch gelijktijdig op de fiets.

Nooit groot verschil

Ook daar ontstond het verschil nog niet. Wel op de loopband. Potter liep zoals zo vaak harder dan Beaugrand over de kilometer. Het verschil werd nooit echt groot, hoewel de marge groeide naar 12 seconden en de titel wel haar deel was. Beth Potter blijft een gigant op de indoor-races met als kroon op het werk weer een wereldtitel. Katie Zaferes finishte als derde. Barbara de Koning volgde knap als tiende in dit ijzersterke gezelschap.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.