Andere races: Zwemloop Breda; Taupo; Melilla; Esther 2e in Setubal; Monterrey en Florianopolis – WTJ 3287

ZONDAG – Naast Singapore, Londen en Arnhem waren er nog meer wedstrijden dit weekend. We beginnen aan de andere kant van de aardbol met de Oceanische kampioenschappen in Taupo, toch wel het triathlonmekka van Nieuw-Zeeland. Omdat de race ook een Olympisch kwalificatiemoment was, waren de beste triatleten Down Under gebleven dit weekend.

De titel kwam terecht bij Matthew Hauser. De Australische juniorenwereldkampioen van Rotterdam 2017 versloeg de Nieuw-Zeelander Tayler Reid. Brons ging naar Brandon Copeland uit Australië. Het podium bij de vrouwen bestond uit Ellie Hoitink, Richelle Hill en Ainsley Thorpe oftewel twee keer Australië en brons voor Nieuw-Zeeland.

Zwemloop voor Janne en Esther

We keren terug naar dichtbij huis, want in Breda was de jaarlijkse zwemloop. Eigenlijk Oosterhout, want plaats van handeling was zwembad De Waranda en dat is toch echt Oosterhout. De lange afstand werd – net als in Rucphen – gewonnen door Janne Englebert. De Gastelaar was Jorn van Bergen uit het Belgische Meer en nog een zuiderbuur master Dirk Baelus te vlug af. Bij de vrouwen ontbraken een paar vertrouwde namen. De zege ging nu naar Esther de Koning uit Heinkenszand. Tweede werd Petra Sloots uit Brielle, helemaal terug in competitie en de derde plaats was voor de Brabantse Maartje van Gestel, die tegenwoordig in Utrecht woont. Beste duo was Sylke Silvestro.

De top drie op de halve afstand had wel wat weg van de race in Utrecht een paar weken eerder. De winst was voor Rens van Beek uit Elst. Darren van Maanen scoorde een tweede plaats en Sem Lazaroms zorgde voor nog een Gastelaar op het podium. De Vlaamse Kiara de Backer won bij de vrouwen, de tweede plaats ging Deborah Druon en brons was er voor Anne van de Meulegraaf. Op de korte afstanden waren Boaz Kommer, Britt Dammer, Tijs Berkers en Fenna Lacor de sterksten.

European Cup Melilla zonder Nederlanders

De European Triathlon Cup in Melilla, de Spaanse enclave op het Afrikaans continent was ook vandaag. Geen Nederlandse deelname helaas in een race, die ooit gewonnen werd door Marco van der Stel. Bij de vrouwen ging de winst naar de sterke Emma Lombardi uit Frankrijk. Zij achterhaalde bij het lopen de Britse Kate Waugh, die tweede werd. Brons ging ook naar TeamGB met Sophie Coldwell. De top zes was sowieso geheel Frans-Brits gekleurd. De juniores waren al eerder klaar met hun Cup-race. De Slovaakse Margreta Vrablova was de sterkste voor een hele trits Spaanse meisjes. Zilver en brons voor Cristina Jimenez-Oreta Guerrero en Lucia Gracia Sancho.

De mannenrace sloot het weekend af in Melilla. De zege kwam in Britse handen. Cameron Main was de sterkste van het veld. Niet eerder won hij een internationale triathlon. De Fransman Antoine Duval eindigde tweede, de Spanjaard Vicente Hernandez derde. Het veld bestond uit ruim 60 atleten. De Belg Arnaud Mengal finishte verdienstelijk als vijfde.

Bij de junioren jongens was het een en al Spanje wat de klok sloeg. De top zes waren louter Spaanse jongens. Het podium bestond uit Izan Edo Aguilar, Eneko de Castro Cativiela en uit Jarno Pousada Troitino.

Portocolom: Claudia vierde

We blijven in het Middellandse Zeegebied, maar dan op Mallorca. Daar was de ook bij Nederlanders bekend Portocolom triathlon over de halve afstand. De wedstrijd trok bijna 200 deelnemers, waaronder zeven landgenoten. De winst ging naar de Duitser Lukas Schnödewind in 3.38.58 uur. Een verrassende naam toch wel, niet eerder zagen we hem prominent in de uitslagen. Hij versloeg de Belg Vincent van de Walle met 2,5 minuut. Brons was voor een tweede Duitser Maximilian Rohde in 3.42. Beste Nederlander was Kevin van de Wetering, podiumplaatsen waren er voor Ramon Siljade en Pim Kalisvaart.

Drie vrouwen in top tien

Snelste vrouw was Petra Eggenschwiler. De Zwitsers klaarde de klus in  4.10.15 uur, waarna Alexandra Tondeur haar zoveelste podiumplek bemachtigde: tweede in 4.13.04 uur. Het Zwitsers succes was compleet met Maja Indermuehle op een derde plaats in 4.14 uur. Daarna ontstond een groot gat op de nummer vier, maar dat was wel onze beste Nederlandse: Claudia Striekwold in 4.37 uur. Met Iris Bosch en Claire Steijn ook nog in de top tien deden ‘we’ het in de breedte ook goed. Behalve de halve was er ook een kwart triathlon met ook daarin een tiental Nederlanders.

De overwinning kwam terecht bij de Spanjaarden Sebastia Gelabert Mascaro in 1.57.29 en bij Victoria Benedides Lopez de Ayala in 2.16.52 uur. Hier waren Kees van de Wetering op een 68e en Moniek Bakker op een 11e plaats beste Nederlanders. Richelle Kuijper (13e) en Sandra Kleijn (15e) kwam en ook nog in de top 15 voor.

Portocolom was zonnig, warm en perfect georganiseerd. Zo’n organisatie waarvan je weet: die kunnen het makkelijk zonder de grote commerciële jongens.

ZONDAG 14 APRIL: PORTOCOLOM TRIATHLON, MALLORCA (SPA)
M:
21.Kevin van de Wetering 4.10.49 (4e M20)
22.Ramon Siljade 4.13.07 (2e M40)
25.Pim Kalisvaart 4.17.06 (3e M40)
57.Lars Vreugdenhil 4.42.55 (5e M50)
V:
4.Claudia Striekwold 4.37.08
5.Iris Bosch 4.44.04 (1e F20)
9.Claire Steijn 5.04.19 (4e F20)
12.Hannah Meijs 5.15.47 (5e F20)

Boeiend vrouwenduel in Monterrey

Ironman had twee wedstrijden. In het Mexicaanse Monterrey de IM 70.3, waarbij de zege terecht kwam bij Francisco Serrano Plowells. Als semi-pro in een agegroup-only race was hij negen minuten sterker dan Jaime Gonzalez Buganza: 3.56.29 om 4.05.10 uur. Brons was voor de Amerikaan Nicholas Dicklin in 4.06. Serrano prolongeerde zijn zege. Snelste vrouw was de Mexicaanse schone Ursula Legaria Menendez in 4.28.08 uur. Ver van huis werd de Turks triathlonkampioene Sera Sayar tweede. Lange tijd lag Sayar aan de leiding, na het fietsen had ze een voorsprong van ruim vier minuten op Menendez, maar die snoepte er kilometer voor kilometer iets vanaf. Met nog drie kilometer te gaan kwam de Mexicaanse langszij om uiteindelijk met 34 seconden voorsprong te winnen. Achter dit duel duurde het een poos (14 minuten) vooraleer Mirna Ponguta Rubio zich als nummer drie aan de finish meldde. Enige Nederlandse deelnemer was een jonge Amsterdammer: Taeke Mulder. Bijzonder is in de Mexicaanse stad vooral het zwemparcours. Kijk maar:

14 APRIL: IRONMAN 70.3 MONTERREY (MEX)
M:
543.Taeke Mulder 5.58.35 (58e M18)

Van Monterrey zaken we het Amerikaanse continent verder af naar Brazilië. Daar was in triathlonmekka Florianopolis.Het was beroerd weer in het Amazonegebied, waardoor voor het eerst in 24 jaar het zwemonderdeel moest worden geschrapt. De bike-run bleef over. Het was toch voldoende om 1602 deelnemers aan de start te krijgen. De zege was voor Felipe Gomes Santos in 3.23. Favoriet Santiago Ascenco volgde op een tweede plaats en Enzo Caua Krauss Conceicao was tien minuten later derde. Ook een Braziliaanse clean sweep bij de vrouwen met Patricia Mendes Franco in 3.46, Laura Oliveira in 3.49 en de triatlete met de langste naam Ana Laura Canil Franzini de Almeida op drie in 3.58 uur. Ook in Florianopolis 1 Nederlandse: Loes Meinema.

14 APRIL: IRONMAN 70.3 FLORIANOPOLIS (BRA)
V:
161.Loes Meinema 5.11.48 (44e F35)

Nog een ‘E. Visser’ op een internationaal podium

Tenslotte in dit blokje de halve triathlon van Setubal, Portugal. Ook hier een podiumplaats voor een Nederlandse, al zal daar nog minder media-aandacht voor zijn dan voor Els en Youri in Singapore. Het was in deze halve triathlon namelijk Esther Visser, die op een tweede plaats eindigde. De in Zweden woonachtige neuroloog kwam 7,5 minuut tekort voor de winst. Ze won wel de F30-categorie. De snelste van alle vrouwen was Ana Filipa Pais Alves Santos (over lange namen gesproken…). De Portugese klokte 4.40.36 tegen Esther 4.48.13 uur. Evengoed een knappe prestatie van Esther, die er dus voor zorgde dat in 1 weekend twee keer ‘een E. Visser’ op het triathlonpodium stond: Els in Singepore, Esther in Setubal. In het buitenland moet je dan uitleggen dat de naam Visser een van de meest voorkomende in ons land is. Dus nee, geen familie van elkaar.

Derde vrouw was – net als vorig jaar – Liliana Verissimo in 4.51. Bij de mannen won Miguel Silva in 3.51.25 uur. Zilver was voor Mario Neves in 4.02 en brons voor Luis Molero in 4.05 uur. Alle drie Portugezen. Beste Nederlandse man: Allard Haarman.

ZONDAG 14 APRIL: HALVE TRIATHLON SETUBAL (POR)
M:
83.Allard Haarman 4.39.01 (21e M35)
284.Carsten Bakker 5.07.12 (33e M30)
V:
2.Esther Visser 4.48.13 (1e F30)

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.