Zeewolde Endurance voor Juul van de Kruijs en Lydwien Wilbers; Gendt en Wijchen – WTJ 2939

MAANDAG – De nationale triathlonkalender loog er afgelopen weekend niet om. Er stonden liefst 13 wedstrijden op. Niet allemaal NTB overigens, maar het zegt iets over de populariteit van onze sport. We hebben de eerste dag Rotterdam en Oud Gastel al de revue laten passeren, maar er was dus veel meer.

Bijvoorbeeld in Zeewolde, waar de Zeewolde Endurance een tweedaags evenement bevatte. Op vrijdagavond de Junior Challenge en het NK militairen/politie/brandweer. Over dat laatste kunnen we weinig berichten, want meer dan ooit doet de AVG opgeld. De organisatie verstrekt dus geen uitslagengegevens, deels ook uit veiligheid/privacy voor de deelnemers. De namen in de uitslag zijn allemaal geanonimiseerd al hebben we Rik van Trigt wel gespot als deelnemer.

Looponderdeel op halve Zeewolde ingekort

De Junior Challenge werd gewonnen door Sijmen de Vos in 36.55 minuten. Beste meisje was Yenthe Bulsing in 44.06. Beste trio was Team Orient. Daags erna stond het programma bommetjevol. Het was al een hete zaterdag, de organisatie nam maatregelen om gekke toestanden te voorkomen. De race werd op het looponderdeel voor de halve afstand ingekort.

Dat verhinderde Juul van de Kruijs niet om de race te winnen. De Hellas-atleet klokte 3.01.47 uur. Runner-up was topmaster Dirk Wijnalda. Brons ging naar Leon Koch. Vervolgens Paul Langelaan, tweede en derde master Han Peter Lucas en Bram Koppenaal. Master-winnaars waren Dirk Wijnalda, Chris Brands (M50), Peter van Ravenswaaij (M60) en Gerrit ten Brinke (M70).

Snelste vrouw was Lydwien Wilbers in 3.33.21 uur. Kirsten Opmeer en Bernadette Lohmann volgden weldra. De laatste was er snelste master mee voor Femke Huijbreghts en Vitia Akkerman.

Ruim 750 triatleten in Zeewolde Endurance

De Olympische afstand werd gewonnen door Maarten Borsten (net binnen de twee uur) en Janine Swaak. De 3e Divisie Zuid leverde een zege op voor Melvin Welsink voor Marcel ten Hove en Arjan van Vliet. Bij de vrouwen bestond de top drie uit Saskia van Vugt, Annet Moes en Lewis Zwart. De 4e Divisie Noord was er ook. Winnaar de Duitser Klaus Schluter, tweede Koen Wesselink en derde Peter Roessingh.

Foto-credits: Ruud van Velzen

Op de sprint-afstand kwam Team de Corner als eerste binnen, maar meteen daarachter al Annemarie Rustenburg, die alle mannelijke triatleten te vlug af was. In 1.07.52 uur was ze klaar, vervolgens liep Ruud Jonkers als beste man in 1.10.39 binnen. Al met al deden 760 triatleten mee aan twee dagen Zeewolde Endurance. Goede organisatie en goede medewerking van de gemeente Zeewolde, die speciaal voor de triathlon een stukje weg asfalteerde. Dat heet voortaan de Zeewolde Endurance Allee. En dat de deelnemers onverwachts nog wat zwanen tegen kwamen tijdens het zwemmen was toch wel even spannend.

Kersentriathlon voor Stefan Timmermans en Inez Beijer

De Kersentriathlon van Gendt is op de laatste zondag van juni ook altijd een spektakel. Het hele dorp loopt uit om de triatleten aan te moedigen. Er is dan sowieso veel aanloop, want het Kersenfeest is ook in volle gang. En Miss Kersenfeest loopt veelal het laatste stukje mee bij de laatste deelnemer. Het maximale aantal van 250 triatleten was al weer snel bereikt.

De winst ging naar Stefan Timmermans, die vorig jaar nog genoegen moest nemen met een tweede plaats. Na een jaartje afwezigheid stond er ook weer een Scheltinga op het podium. Diederik hield de familietraditie in ere met een tweede plaats. Aanstormend talent Mitch Wismans – amper terug van zijn sensationele race in Klagenfurt – werd derde en beste junior. Daarna volgden Mark Slotboom en master Michiel Flipse. Luuk Molenaar maakt de top zes compleet. Snelste vrouw was voor het eerst Inez Beijer. Achter haar volgden Anouk Janssen en Bente van Logtestijn. Van de trio’s wonnen wederom De Levensgenieters, waarachter Yvette Ratering, Marcel Alma en Maarten Bremer schuil gaan.

Wijchen voor Tim Termaat en Babet Haring

Amper 20 kilometer westelijker ligt Wijchen, waar kort voor corona de draad weer werd opgepakt voor een jaarlijkse triathlon. Zondag was het zover voor toch ook hier 306 triatleten. De snelste van dat gezelschap was de Alkmaarder Tim Termaat in 2.01.11 uur. Hij was daarmee opvolger van Stefan van Thiel, die jammer genoeg na die enorme val in Nijmegen vorig jaar nog steeds niet terug in competitie is. John Noy werd andermaal tweede en snelste master. Brons ging naar Stef Janssen. Bart Mennink, Arjan Kolvoort en Rogier Mooiman pakten net naast de podiumplaatsen. De laatste twee waren wel nummers twee en drie M40.

Tim Termaat

Bij de vrouwen ging de winst naar Babet Haring in 2.21.18 uur. Wenneke Soederhuizen en Eefje Roelofsen deelden in de vreugde als de nummers twee en drie. Snelste trio was – de naam zegt het al – Speedo Gonzalez. Wijchen had voor het eerst ook de Teamcompetitie in huis. De 4e Divisie zuid kreeg een sprint-afstand voorgeschoteld en Bradley van Hooff was de winnaar voor Richard de Vroome en Dennis Jansen. De ‘normale’ sprint triathlon bracht Bart Alberts en Geke Kloosterziel de zege en snelste trio was team Frank Overgoor. De kortste (1/16e) afstand werd gewonnen door Bart Mennink en Jaydee Leenders en het team Kim Vereijken was daar de snelste formatie.

Dorpsklassiekertjes

Zeewolde trof het zaterdag nog best met de hitte, zondag was het wat extremer. Toch waren er geen gekke taferelen in Wijchen en Gendt ook al omdat deze evenementen net even wat kleinschaliger zijn dan Ironman 70.3 West-Friesland. Maar daarmee zeker niet minder sfeervol. Het zijn dorpsklassiekertjes, die geen label of kampioenschap nodig hebben. Wedstrijdjes ook waar de NTB wel eens wat meer oog voor zou mogen hebben. Ga er als bestuurs- of staflid eens een keer kijken bijvoorbeeld en zie hoe onze sport in z’n puurste vorm beleefd wordt en hoe op vrijwillige basis tal van leuke evenementen op touw gezet worden.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.