Claudine interviewt Cindy Brussé: ‘Kriebels voor een hele, maar aantal trainingsuren houdt me tegen’

DONDERDAG – Het is weer tijd voor een leuk interview van ‘onze triatlete’ Claudine Jansen. Ze zocht het dit keer wat verderop in het land en toog naar de Achterhoek waar Cindy Brussé al weer heel wat jaartjes geleden kwam te wonen. Opnieuw was het een leuke ontmoeting met een atlete, die kan bogen op hele mooie prestaties op met name de korte afstanden. Het woord is weer aan Claudine.

Voor jullie op Trikipedia is Cindy Brussé al een bekende naam. Naast dat ze regelmatig podia haalt, heeft ze ook de mooiste tri-suits. Haar badpakken zijn zelfs haar eigen creaties. Ik heb haar circa zes jaar geleden op een trainingskamp ontmoet. Wij konden heel erg goed samen fietsen en lopen, maar zwemmen met haar is een ander verhaal, maar dat komt later. Eigenlijk wilden we weer samen op kamp, maar de drukke agenda’s vol wedstrijden, noopten ons om drie dagen bij haar in de Achterhoek te gaan trainen. Ze heeft daar met haar vriend Dennis een prachtig huis, en nog mooier tuinhuis en ik heb slechts een vraag: hoeveel fietsen kan een mens hebben?

Wanneer ben je met de triatlon begonnen en hoe kwam dat?
,,Dat was in het jaar 2000. Mijn toenmalige vriend deed aan triatlons en ik ging vaak mee om te kijken. Het leek me leuk om ook een keer mee te doen en ik leende zijn wetsuit en fiets. Hij was echter 1.95 cm lang…. Dat pak was veel te groot en nadat ik in het water dook zoog het vol met water. Ook de fiets was totaal mijn maat niet. Maar al met al vond ik het wel heel erg leuk om mee te doen.”

Je doet het dus al 24 jaar?
,,Tussendoor eigenlijk 8 jaren niet, toen deed ik mee aan de survalrun competities. Dat deed ik samen met mijn huidige vriend Dennis. Dat was van 2008 tot 2016.”

En het lijkt erop dat je het erg fanatiek doet?
,,Ja dat klopt voor zeker de afgelopen 8 jaren. Ik trainde eerst 3 jaar heel fijn onder leiding van Eric van der Linden en maakte grote stappen vooruit. Daarna heb ik jarenlang zelf mijn trainingen bedacht en nu train ik sinds vorige zomer onder Frank Heldoorn om er nu alles uit te halen wat er in zit!”

Je bent arts en triatleet, hoe is dat om te combineren?
,,Dat gaat eigenlijk heel goed. Ik werk veel in shiften, dus dag, avonden en weekenden. Aan mijn coach Frank stuur ik mijn weekschema’s en hij plant de trainingen eromheen.”

Hoe was de coronatijd voor jou?
,,Het was natuurlijk wel druk en spannend, maar in ons ziekenhuis hadden we gelukkig niet de topdrukte zoals in Brabant.”

Kijk jij als arts of triatleet anders naar jouw patiënten?
,,Het valt me helaas wel dagelijks op dat heel veel mensen echt zo slecht omgaan met hun lichaam.  Gezondheid is voor mij het belangrijkste dat er is, maar dat is niet voor iedereen zo. Veel mensen eten ongezond en bewegen niet. Vaak in combinatie met veel roken. En dat is niet alleen aan hun uiterlijk te zien, maar door CT’s en echografie ook aan hun innerlijk.”

Hoe ga je daarmee om?
,,Sommige mensen moet ik echt heel slecht nieuws brengen. Dat is dan niet het moment om over hun leefstijl te beginnen. Anderen die lekker bezig zijn hun gezondheid te verbeteren (door bv het pogen van het roken af te komen) geef ik complimenten of tips. Een positieve benadering werkt altijd.”

Heb je zelf altijd zin om te trainen?
,,Meestal wel. Alleen niet als een aantal dagen achter elkaar de trainingen me te zwaar vallen. Aan het begin met mijn nieuwe trainer, moesten wel allebei aan elkaar wennen. Wat op het programma stond voerde ik uit, ook al was mijn lichaam moe of had ik misschien iets onder de leden. Na vier dagen op een te hoge intensiteit was ik helemaal kapot. Een terugkoppeling en aanpassing van het programma zorgde ervoor dat mijn lichaam weer bij kon trekken  Nu ben ik beter in staat de training wat aan te passen als het nodig is en luister ik meer naar mijn lichaam.”

Wat is jouw favoriete onderdeel?
,,Duidelijk het zwemmen. Ik deed vroeger aan wedstrijdzwemmen vanaf toen ik een jaar of acht was tot mijn drieëntwintigste. Ook deed ik een aantal jaren waterpolo. Het lijkt erop dat mijn armspieren beter ontwikkeld zijn dan mijn beenspieren.”

Welke afstand heb jij het liefste?

,,Voeger was dat een sprint en een OD. Nu haal ik de hoogste versnelling niet meer, met name bij het lopen. Naarmate ik ouder word, word ik beter in de duur. Op de halve kan ik me nog steeds verbeteren.”

Zal je ooit een hele willen doen?

,,Ik heb daar wel wat kriebels voor, maar de aantal trainingsuren houdt mij tegen. Ik werk nu 32 uur per week op de SEH en geef geregeld les bij de  huisartsenopleiding. Nu train ik tussen de 10-15 uur per week. Meer zie ik eigenlijk niet zo zitten .’ Wat ook niet meehelpt is dat ik het liefst 1u tot hooguit 2uren achter elkaar train. En fietsrit van 3 uren, daar kan ik al heel erg tegenop zien.”

 

 

Hoe zien jouw trainingen eruit?

,,Op de fiets train ik in de winterperiode alleen binnen op Zwift. Ik ben dit jaar nog maar een keer buiten op de fiets geweest. Binnenfietsen is wel mijn grote hobby en doe ook wedstrijden met mijn teamgenoten van Zwift Teamnl. Ik heb tegenwoordig ook een loopband en dan train ik daarmee ook geregeld binnen en kijk dan meteen Netflix.”

Je hebt namelijk ook nog een ander groot hobby?

(Lacht). ,,Ja tv kijken!”

Wat kijk je dan?

,,Ik kijk veel Netflix. De beste serie aller tijden is Dexter. Daar is onze rode Main Coon kater naar vernoemend. Verder volg ik triatleten op youtube zoals Lional Sanders, Sam Long, Kristian Blummenfelt en Lucy Charles. Dat kan ik nu ook kijken tijdens het hardlopen.”

Welke wedstrijden ga je dit jaar doen?

,,We gaan op vakantie naar Canada en in mei en dan doe ik de IM 70.3 te Victoria te Vancouver Island. Later probeer ik me op 8 september in Knokke kwalificeren voor het WK in Marbella in 2025.”

Heb je een wedstrijd die het meest bijzonder voor je was?

,,Vorig jaar in Duisburg. Mijn IM 70.3 pr was tot dan toe 5.04 en ik wilde eronder duiken. Ik had alle trainingen van Frank Heldoorn goed uitgevoerd en finishte in 4.52 en was zelf verbaasd. Gericht trainen helpt en alles zat die dag mee. Een wedstrijd die verder heel bijzonder was, was het WK IM70.3 te St Goerge te Utah, USA in 2022. De sfeer, het parcours, al die atleten uit de hele wereld.”

Heb je nog een tip voor de triatleten?

,,Ja bij de hardloop trainingen jezelf beter verzorgen. Ik zie zoveel mensen (mij clubgenoten van de lokale hardloopvereniging) die nooit iets van drinken of eten meenemen, ook niet eens bij een duurloop van twee uur. Dat heb ik echt van mijn coach geleerd.”

Wat is jouw levensmotto?

,,Gelukkig en fit door het leven.’’

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.