Aline Kootstra wint GP duathlon Noyon; Mats Keulstra en Timo Feenstra ook op podium – WTJ 3299

ZONDAG – Nog meer weekendberichten. Want de 2e divisie Grand Prix duathlon in het Franse Noyon leverde winst op voor Aline Kootstra. De nationaal kampioene RBR was liefst 44 seconden eerder over de finishlijn gekomen dan de nummer twee Laura Bontemps uit Frankrijk. In een scherpe sprint bleef Bontemps de Belgische Laura Swannet nipt voor. De in Tilburg studerende Oostenrijkse Elena Ecker eindigde als tiende. Als enige bleef Aline, die in de uitslagen Alet Jeannine genoemd wordt, onder het uur: 59.30 minuten.

Bij de mannen 2e Divisie won Remi Jauzac in 51.17 minuten. Tweede en derde waren ook Fransmannen: David Bernard en Leo Conil.

Hoofdrace voor Dely en Legrand

Natuurlijk was de 1e Divisie in Noyon hoofdwedstrijd. De winst ging naar de Belg Arnaud Dely in 1.11.31. Ook hier zilver en brons voor Frankrijk met Thomas Laurent en Maxime Bargetto. De race bij de vrouwen ging naar Marion Legrand. Veertien seconden later volgde Meghan Bazire en brons ging naar Emma Wasser, allen Frankrijk. Tegen dit sprintgeweld kon de Nederlandse inbreng niet op. Jony Heerink finishte als 24e en Karin Nieuwenhuijsen vertaalde haar angst in de bochten in een 27e plaats op zo’n 4 resp. 4,5 minuut achterstand op ‘Marion de Grote’.

Mats en Timo lang aan de leiding

Ook de 3e Divisie mocht aan de bak in Noyon. Daar leken twee Nederlanders voor de winst te gaan, maar in de slotrun kwam de Fransman Quentin Cau er nog overheen. Zilver was voor Mats Keulstra op 3 seconden, na lang aan de leiding te hebben gelegen. Brons ging naar Timo Feenstra. Het tweetal kon jammer genoeg de bij het fietsen opgebouwde voorsprong op Cau niet handhaven. Om het compleet te maken: Claire Anne Roulet won de 3e divisie vrouwen. Tweede en derde waren Lucie Fournier en Iris Delmote met onderling grote verschillen.

Ironman 70.3 Lima

De Ironman 70.3 in Lima heeft zijn finale ook bereikt. De pro-race telde 23 deelnemers. Bij de mannen won topfavoriet Reinaldo Colucci. Het was voor de Braziliaan al weer zijn 16e IM70.3-winst, hoofdzakelijk in Zuidamerikaanse wedstrijden.

Toch was het uitermate spannend, want de Argentijn Luciano Taccone zat Colucci voortdurend op de hielen. Aan de finish was het verschil slechts 5 seconden: 3.42.27 om 3.42.33. En ook de nummer drie liet niet lang op zich wachten. Het was de Uruguayaan Federico Scarabino in 3.43.45 uur.

In het vrouwenveld waren de verschillen aan de finishlijn iets groter. De Mexicaanse Cecila Perez won in 4.16.24, de Chileense Sofia Balmaced Hietmann werd tweede in 4.23.01 en de Argentijnse Romina Palacio derde in 4.24.26 uur. De IM-race in de Peruaanse hoofdstad trok geen Nederlandse deelnemers.

Aziatische titels voor Japanners

Ook vandaag: de Aziatische kampioenschappen in het Japanse Hatsukaichi. De titels gingen naar Kenji Nener en Yuko Takahashi, allebei Japan. Zilver bij de mannen kwam bij Takumi Hojo terecht, brons was er voor de Chinees Junjie Fan. Zilver en brons was er bij de vrouwen voor de Chinese triatletes Xinyu Lin en Yifan Yang.

XTerra Portugal voor Ruzafa en Ducreux

Nog een XTerra in Portugal. De bekende race op het parcours van Golega aldaar. De winst ging naar – still going strong – Ruben Ruzafa Cueto. De Spanjaard was maar liefst vier minuten sterker dan de Portugese thuisfavoriet Francois Vie. De derde plaats kwam ook bij een Spanjaard terecht: Alejandro Villar. Bij de vrouwen was de Francaise Emma Ducreux veruit de beste. Een kwartier later volgde de Britse Louise Fox. Brons was er voor Ines Raimundo uit Portugal. Geen Nederlanders ditmaal aan het vertrek.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.