De inhaal-WTJ: alle NLers in Challenge Wanaka; CrossRBR Heerhugowaard voor Mario/Suzan; Happy Sarissa; Races Algerije, Cayman; PTO enz. – WTJ 2767

WOENSDAG – De hele week is het feest vanwege vijf jaar Trikipedia. Ondergetekende heeft dat feest met honderden, wat zeg ik, duizenden mensen gevierd….. Het was natuurlijk carnaval en waar ik in voorgaande jaren tussen de bedrijven (lees: kroegbezoekjes) door nog doortikte om de laatste tri-nieuwtjes aan te vullen was het zuidelijk volksfeest dit jaar toe aan een grote inhaalslag. Na drie jaar mocht het feest eindelijk weer losbarsten en dat hebben we geweten. Het zesdaagse feest (want dat is het voor veel carnavalsvierders inmiddels geworden) is overigens veel meer dan drinken alleen. Het is saamhorigheid in optima forma, daar kan geen social media-communicatie tegenop. Maar laat ik de niet-carnavallers hier niet in overtuigen, het is immers al druk genoeg in Brabant tijdens die dagen.

Intussen vierde collega Ruud met onze lezers het eerste lustrum. Begonnen op 18 februari 2018, de dag dat Ironman 40 jaar bestond. Ook zij waren dus afgelopen zaterdag toe aan hun volgende (negende) lustrum. Samen trekken we op richting ons eerste decennium en het gouden jubileum van Ironman in 2028!

Mooie race voor Els in Wanaka, jammer dat ze Clarke volgde

Tussen al dat feesten zou je haast vergeten dat er ook nog gewerkt moet worden, tri-nieuws verzameld en gedeeld met onze – inmiddels duizenden – lezers. Daar gaan we dus nu werk van maken. De Challenge Wanaka maakten we nog net mee. Het was een mooie race voor Els Visser voor wie het evengoed zuur was dat ze op een verkeerd stuk parcours terecht kwam. Samen met de als derde gefinishte Rebecca Clarke overigens. Daarmee verloor het duo een paar minuten dat kostte Els zeker de overwinning. Els was toe aan een zege, na vele tweede plekken vorig seizoen. Balen omdat ze ook zo goed gezwommen had en de leiding na 35 kilometer fietsen van Clarke overnam. Eerder was ze al voorbij de latere winnares Grace Thek geraakt en ook landgenote Lotte Wilms kon na 30 kilometer fietsen Els niet bijhouden. Op het 70 km. punt ging het fout. Eerst ging Clarke verkeerd en Els volgde kort daarna. Via een extra lus kwamen de triatletes toch weer terug op het parcours.

De vier minuten achterstand van Thek waren daar teniet gedaan en toen wist Els wel dat een tweede plaats het hoogst haalbare was. Het verschil aan de meet: twee minuten. De rollen zouden omgekeerd zijn als Els de normale voorsprong op de fiets had kunnen handhaven. De Nederlandse stak na afloop de hand ook in eigen boezem: ”Ik had nooit local Rebecca Clarke achterna moeten gaan.” Nieuwe kansen over anderhalve week als Els mee doet aan de Ironman Nieuw-Zeeland.

Lotte DNF, winst voor Peter

Lotte Wilms opende als vanouds sterk in het water, maar rouleerde niet lekker bij het fietsen. Ze stapte later uit de wedstrijd, waarvan ze op voorhand al wist dat ze met griep minder kans maakte. Het was er inderdaad net even te veel aan. Naast Els waren er nog meer Nederlandse successen, want Peter Fijzweijers finishte niet alleen als zestiende, maar daarmee was hij ook snelste M40. Fons Captijn werd mooi zesde M45 en er deed een recordaantal van zeven Nederlanders mee op een totaal van 311 triatleten. Dat laatste aantal ligt wel lager dan in voorgaande jaren. Zonde want Wanaka heeft een van de mooiste parcoursen ter wereld. Dat vond ook de bij de mannen als derde gefinishte Sebastian Kienle. De Duitse oud-wereldkampioen moest alleen de Nieuw-Zeelanders Jack Moody en Mike Phillips voor laten gaan.

ZATERDAG 8 FEBRUARI: CHALLENGE WANAKA (NZL)
M:
16.Peter Fitzweijers 4.48.54 (1e M40)
52.Fons Captijn 5.22.51 (6e M45)
70.Michel Holleman 5.40.23 (14e M35)
V:
2.Els Visser 4.34.59
54.Maud de Vries 7.00.25 (7e F35)
72.Marja Captijn 7.33.24 (9e F45)
DNF Lotte Wilms

Sarissa in blijde verwachting

Els en Lotte horen bij het rijtje Nederlandse triathlontoppers op de langere afstand. Daar hoort ook Sarissa de Vries bij, maar de ex-wereldkampioene (Almere 2021) zullen we dit jaar iets minder vaak in actie zien. Ze is halverwege haar eerste zwangerschap. ,,De weg vooruit zal binnenkort een beetje anders zijn Maarten en ik zijn heel blij om aan te kondigen dat we een nieuw familielid verwachten.” In juli – dus middenin het seizoen – wordt de kleine verwacht. Trikipedia wenst het koppel alvast heel veel geluk met de kleine Strijbosch-De Vries.

Crossduathlon voor Mario Poldervaart, man in vorm

De enige Nederlandse wedstrijd afgelopen weekend was de nieuwe Van der Voort Park Crossduathlon. Een mooie primeur met vijftig atleten in het Park van Luna. Goed weertje, nauwelijks wind goede temperatuur voor 5,3 km. crossloop, 13,2 ATB en 2,7 crossloop. Dat alls over grasn, gravel, fietspad en het ATB-parcours. De jeugd was als eerste klaar, winnaars in het groepje waren Andijker Max Preijer en Lynn Kleijn uit Wijdewormer.

Daarna de senioren met winst voor Mario Poldervaart en Suzan Nieman. Voor de Zuidlander na Nijkerk zijn tweede seizoenszege. Met brons in Etten-Leur is Mario momenteel de sterkere crossduatleet. Hij had een makkelijk dagje, want zijn naaste achtervolger Tim Termaat volgde pas op 3.12 minuut. Toch wel weer een verrassende naam, want niet eerder kwamen we deze Alkmaarder tegen in de duathlons. Beroepshalve is hij wel volop met sport verweven. Zo onderhield hij bij AZ’67 de contacten met de sponsors en nu werkt hij bij een creatief bureau in de sport One:Nil. Tim fietste en liep sterk en hield onder meer streekgenoot Joris de Boer knap achter zich. Daarna volgde nog een veel ervarener duatleet namelijk Michael Emmerik. De vijfde plaats ging weer naar een relatieve nieuwkomer Jard Blokdijk, waarna topmaster Hans Bader de zesde plaats in de wacht sleepte.

Suzan Nieman na peesblessure de winst

Hardloopster Suzan Nieman moest vanwege een verwaarloosde peesblessure het hardlopen een jaar lang in de ijskast stoppen. Om toch te blijven sporten stapte de Schoorlse op de mountainbike. Nu het lopen weer voorzichtig kan worden opgepakt debuteerde ze op 37-jarige leeftijd in deze crossduathlon. Het pakte meteen goed uit. Nieman – dietiste van beroep – won in 1.26.11 en was daarmee bijna vier minuten sneller dan Laura van Regenmortel uit Anna Paulowna. Brons ging naar Nicole Schorn uit Wormerveer, zodat de bekendste combi-atlete van het hele veld – Ingrid van Lubek – net buiten het podium pakte. Janneke Schilder finishte vijfde. Beste duo was het team Marcel Verweij uit Loosdrecht. Voor de organiserende triathlonvereniging DTC smaakt de primeur waar de deelnemers allemaal een leuke goody bag kregen, naar meer.

Oceania Tri Cup

Terug naar over de grenzen. Want daags voor de Challenge was in Wanaka de Oceania Triathlon Cup over de sprint afstand. Callum McClusky won als Australier in het hol van de leeuw met Kyle Smith en Tayler Reid op de plaatsen twee en drie. Snelste vrouw was Nicole van der Kaay (Nederlandse grootouders!) met Brea Roderick verrassend op een tweede plaats. Hier de rollen omgekeerd, want na deze twee Kiwi’s volgde Ozzie Emma Jeffcoat.

Vining en Dennis winnen Tweed Enduro

Even de Tasman Zee oversteken voor de Australische Tweed Coast Enduro in Pottsville Beach. Het evenement moest vorig jaar vanwege de enorme overstromingen nog worden afgeblazen. Nu kon het eindelijk weer. Favoriet Sam Betten werd verrassend geklopt door Edward Vining, die de halve afstand aflegde in 4.07.07 uur. Een minuutje later volgde Betten. Brons ging naar Daniel Paddison in 4.10 uur. Ook bij de vrouwen een Australisch podium: Laura Dennis in 4.13 en dan bijna 18 minuten niets vooraleer Lauren Hume als tweede binnenkwam. Brons voor Kathryn Krosch. In totaal deden 341 triatleten mee, waaronder drie Nederlanders. Isaiah Koopmans was op een tiende plaats de beste.

ZATERDAG 18 FEBRUARI: TWEED COAST ENDURO POTTSVILLE (AUS)
M:
10.Isaiah Koopmans 4.22.10 (2e M20)
76.Malcolm van Basten 5.08.36 (7e M50)
V:
82.Belinda Donkers 6.50.57 (20e F40)

Half Camino en Mercury Man

In Argentinie stond de Half Camino de la Costa Viedma op het menu. Exact 226 atleten aan de start, vrijwel allemaal Argentijnen. Spannende mannenstrijd tussen Gabriel Guaragna en Pablo Bien, die in respectievelijk 3.59.39 en 3.59.49 uur binnen liepen. Martin Larraburu deed er als derde vijf minuten langer over. Bij de vrouwen waren de verschillen groter: Luisina Viletto in 4.43, Veronica Iuorno in 4.57 en Rina Fay in 5.02 uur.

De Mercury Man op Grand Cayman Island (Kaaiman Eilanden) is een halve triathlon waar Marino Vanhoenacker goede herinneringen aan heeft. ‘Bink’ won de kleine race in 2017 en 2018. Daarna verdween de race van de kalender en niet omdat Marino zo’n hoog startgeld vroeg. Nu met vooraal lokale triatleten keerde het evenement weer terug. Jason Trautman in 4.21.35 en Laura Hicks in 4.56.28 uur.

In Amatique Bay te Guatemala was een World Triathlon Development race met als winnaars Pablo Yariel Granados Orozco en Bivia Andrea Luisita Diaz Fuentes.

Hele woestijntriathlon in Algerije

Tenslotte de Sahara Tri in het Algerijnse Mohammedia Taghit. In het land is het een van de toeristische trekpleisters in het woestijngebied. De race werd voorheen georganiseerd en ook gewonnen door Petr Vabrousek. Hij was nu geen deelnemer. De hele afstand ging voor het eerst naar een Zweed. Marcus Hultgren legde de 3,8/180/42 af in 9.03.53 uur, een nieuw record voor deze race al was het parcours afwijkend van voorgaande jaren. Een kwartier (9.18.14) later volgde de Tsjech David Jilek en het Algerijnse succes was er met Mohammed Oualid op drie. Hij deed er 10.52.08 uur over. Snelste vrouw was de Tsjechische Linda Janovska in 12.40.38. De Amerikaanse Jana Riedmann is trouw deelneemster. Steevast op het podium, maar nooit de volle winst. Nu kwam ze aardig dichtbij met een tijd van 12.56.55 uur. In totaal 15 deelnemers op de hele.

Ook hier een halve afstand. De Algerijnse winnaar van 2020 met de welklinkende naam Oussama Hellal Berrouane was ook nu de snelste op deze afstand. De Algerijn klokte 5.15.48. Snelste vrouw was ook hier een Tsjechische namelijk Dagmar Janikova in 7.56.17 uur. In totaal 31 deelnemers op deze automatisch warme hele/halve triathlon.

Legends Trail met Irene

Andere weersomstandigheden in de Ardennen waar drievoudig Nederlands kampioene triathlon Irene Kinnegim de Legends Trail won, een race van 280 kilometer en vele duizenden hoogtemeters inclusief bepakking. Irene was met de loodzware klaar in 58.14.48 uur en daarmee tweede achter de Francaise Claire Bannwarth, die er 2,5 uur sneller over deed.

Challenge voor het goede doel

Montpellier mag dan op een vreemde manier gecanceld zijn, Challenge Family doet ook goede dingen. Onder meer door samen met Rouvy een virtuele Zwift-etappe door Praag weg te trappen en intussen geld in te zamelen voor het Rode Kruis en daarmee ook voor de slachtoffers van de aardbeving in Turkije en Syrie. Vanuit elke deelnemer gaat een euro over naar het goede doel, de organisatie rekent op zeker 35.000 euro. Ere wie ere toekomt: goed bezig Challenge.

PTO European Open als onderdeel van WK Multisports

Was vorig jaar nog de ‘dubbel’ PTO Collins Cup en WK lange afstand, allebei in Samorin, ook nu zoekt PTO het voor haar European Open bij een bestaand parcours, wat toch al is afgezet voor het WK lange afstand daags erna. We hebben het dus over Ibiza. Daar op de Balearen is op 6 mei de PTO European Open over 2/80/18-afstanden en vervolgens op zondag 7 mei het WK lange afstand en aquabike over 3/119/29,5-afstanden. Het is het slotweekend van de WK Multisports, waar dus een zeer belangrijke race aan toegevoegd wordt.

De PTO-triathlontop doet dus dit seizoen Singapore, Milwaukee en nu ook Ibiza aan. Adverteren met de prestigieuze miljoen dollar voor de winnaar lukt ook PTO even niet meer. De prijzenpot komt neer op 600.000 dollar, nog altijd een mooi zakcentje.

Jetze Plat verbetert NR op 1500 meter

Als laatste nieuwtjes vermelden we dat Jetze Plat op de atletiekbaan van Dubai het Nederlands record op de 1500 meter heeft verbeterd en gezet op 2.58,89 minuten. Tot slot een quizvraagje: welke toptriatlete en meervoudig wereldkampioene heeft ooit een Oscar – de hoogste prijsfilm – gewonnen? Laat het ons weten op info@trikipedia.nl en ook daarvoor hebben we een leuk prijsje.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.