Geert Schipper en Robin Dreyling positieve uitzonderingen in voor Nederland ‘matig triathlonweekend’ – WTJ 3319

MAANDAG – Het waren gekke dagen voor Songfesetivalminnend Nederland. Maar ook de vaderlandse triathlonliefhebbers kwamen niet helemaal aan hun trekken. Uitzondering op de regel: Geert Schipper. Hij gaf een succesvol vervolg aan zijn sterke seizoen 2023, toen hij zich mocht laten kronen tot wereldkampioen. Goed, eeuwig rivaal Jetze Plat reed toen lek en was nu in Yokohama niet bij. Maar toch. De Spanbroeker lijkt in alle opzichten klaar voor de Spelen in Parijs. Dan mag het van ons weer goud en zilver worden voor Nederland met om het even welke winnaar.

Richard stapt uit

Voor het overige was Yokohama geen race om lang in herinnering te houden. Richard Murray stapte uit na te ver op achterstand na zwemmen en ook fietsen. Maya Kingma ruilde haar geweldige zesde plaats vorig jaar (inclusief kwalificatie Parijs) in voor een 47e en Rachel Klamer deed het dan relatief nog het beste met een twintigste plek. Donald Hillebregt zat in de wachtrij als reserve deelnemer maar kreeg geen startbewijs.

Vrijdag dag van de waarheid voor TeamNL

De aanloop naar de Spelen lijkt daarmee weinig hoopgevend op medaille successen, maar dat zeiden we richting Tokyo ook. Als komend weekend het team in het Mexicaanse Huatulco goed voor de dag komt, kan het weer heel anders zijn. Hoe dat uitpakt is moeilijk te voorspellen. De ervaringen in het verleden leert dat Nederland als team vaak net dat beetje extra kan. Daarmee haalde het kwartet al eens brons op het WK en werden ze vierde op de Spelen in Japan. In het team daar overigens geen Maya Kingma.

Eerste of tweede worden

Maya geeft de voorkeur aan een individuele voorbereiding op de Spelen. De wedstrijd in Mexico is niet goed te combineren met die voorbereiding op Parijs. Het zit te dicht op de nog resterende individuele wedstrijden en ook het grote tijdsverschil speelt een rol, zeker nu net de races in Japan achter de rug zijn. Voor Nederland gaan naar Mexico: Rachel Klamer, Barbara de Koning, Robin Dreyling, Richard Murray, Mitch Kolkman, Donald Hillebregt en Gjalt Panjer. Op vrijdag 17 mei is de Olympische kwalificatiewedstrijd voor de Mixed Relay. Nederland moet het daarin opnemen tegen Noorwegen, Hongarije, Canada, Mexico, Zuid-Afrika, Ecuador, Oostenrijk en Colombia. Oranje onder leiding van Marcel Wouda moet eerste of tweede worden om het Olympisch ticket veilig te stellen.

Fransen klaar voor coup op eigen Spelen

Waar de Nederlandse Olympiagangers nog middenmootposities innemen, zijn de Fransen in de vorm van hun leven. Of het thuisvoordeel straks ook een rol speelt is afwachten, maar het blijft knap hoe Leonie Periault in Yokohama de race naar haar hand zette en daarbij topfavorieten Taylor Knibb en landgenote Emma Lombardi op ruim een halve minuut achterstand zette.

Helaas geen Oranjes dus in een prominente rol. De wedstrijd werd gedomineerd door Frankrijk en USA, want na het podium volgden Taylor Spivey en Kirsten Kasper. De laatste sprintte Anna Godoy Contreras en Olympisch kampioene Flora Duffy eruit. De Bermudase keerde na twee (!) jaar terug in het WT-circuit met een zevende plaats. Kan Dame Flora wederom gaan stunten in Parijs? Achter haar maakte de verrassende Braziliaanse Djenyfer Arnold, de Duitse Laura Lindemann en Kate Waugh de top tien compleet. De Britse vrouwen presteerden daarmee ook weinig opvallend.

Maya snelste uit water

Het begon allemaal volgens het boekje voor Maya Kingma, na 18.17 minuten als eerste uit het water. Als 37e volgde Rachel Klamer in 18.55 minuten, waarmee zij in een achtervolgende groep terecht kwam. Maya was actief op de fiets, sleurde af en toe op kop totdat ze een lekke band kreeg. Daarna terug geworpen naar een tweede groep, verloor ze uiteindelijk op de 40 kilometer zo’n twee minuten. Met de vijftigste fietstijd was het lastig om nog in het spel om de knikkers mee te draaien. Het looponderdeel was daarna meer een kwestie van finishen. Dat deed Maya met de 47e looptijd in 38.02 en ook 47e in de einduitslag.

Rachel moest het wel hebben van fietsen en lopen al kwam de groep achtervolgsters niet echt dichterbij. Dankzij de 15e looptijd (34.16) schoof Rachel nog wel op, maar verder dan een 20e plaats kwam ze niet. Goed, de zekerheid van vierde Olympische Spelen heeft ze, maar Rachel zal er maar wat graag echtgenoot Richard ook in actie zien.

Richard kansloos na zwemmen

Zijn opmaak naar de Spelen is in Yokohama niet uit de verf gekomen. Met nog twee atleten achter hem stapte Richard uit de Japanse wateren. De almaar groter worden kopgroep kon hij met het kleine groepje medestrijders nooit meer bereiken. Na nog eens drie minuten te hebben verloren, was de positie van Richard kansloos geworden. Bij het lopen stapte hij teleurgesteld uit.

Pearson: outsider in Parijs

Vooraan was het de Amerikaan Morgan Pearson, die zijn kandidatuur stelde voor een Olympische medaille. Na zijn eerste World Cup winst vorig jaar in Karlovy Vary, na een Americas Cup overwinning nu ook zijn eerste WTCS-victorie. Het kan niet op voor Pearson.

Mark Devay en Vincent Luis voerden het veld aan na de 1500 meter zwemmen, maar de meeste atleten zaten kortbij. Zo ontstond op de fiets een enorm groep van vijftig man vooraan. Een nerveuze toestand met aanvallende triatleten maar ook veel vallende triatleten. Onder meer ook Pearson. Al snel was duidelijk dat het pak bijeen bleef tot de tweede wissel.

Schombie weer rap uit wissel

Daar kwam eerst Jonas Schomburg uit tevoorschijn, wie had anders verwacht? Vervolgens schoten de tegenstanders de Duitser links en rechts weer voorbij. De verschillen waren dusdanig klein dat het nog alle kanten op kon. Morgan Pearson was na twee kilometer de nieuwe leider en hoewel zijn voorsprong nooit heel groot werd, hield hij tot de meet stand in een rappe 1.42.05 uur (tijden zeggen weinig!). Matthew Hauser klokte zeven seconden later de tweede plek en de Australiër Luke Willian haalde voor het eerst een WTCS-plak op: brons. Al lag dat na zijn zege in World Cup Wollongong wel in de lijn der verwachting.

Oud-wereldkampioen Leo Bergere volgde als vierde. Zijn opvolger en landgenoot Dorian Coninx crashte en viel uit. De Canadees Charles Paquet verraste enorm met een vijfde plek en daarna volgde een ijzersterk terugkerende Marten van Riel. De Belg was er lang niet bij, maar pakt nu weer zijn Olympische vorm van Rio. Kenji Nener, Miguel Hidalgo en Vincent Luis bleven in die volgorde Olympisch kampioen Kristian Blummnenfelt voor. De Noor scoorde de dertiende looptijd en moet dus nog aan zijn snelheid werken wil hij in Parijs zijn gouden plak met succes verdedigen.

Drie Olympisch kampioenen

Yokohama was de eerste race sinds jaren waarin de Olympisch kampioenen Flora Duffy en Gwen Jorgensen de degens kruisten. Flora werd zevende, Gwen 15e en met Kristian als tiende was het OS-kampioenenbal compleet.

World Series paratriatleten: klasbak Geert; sterk debuut Flip

Geert Schipper rekende dus af met Florian Brungraber. De Oostenrijker verloor onderweg 40 seconden. Gelijktijdig kwamen de mannen uit het water. Geert bouwde zijn voorsprong op met snellere wissels en handbike en wheelchairtijden. Flip Breuer debuteerde sterk met een vierde plaats in de PTS3. Hij liet de tweede zwemtijd en de snelste looptijd optekenen. Alleen nog werken aan zijn fietsen en ook deze nieuwkomer gaat meedraaien in de wereldtop. Margret IJdema komt steeds meer tegenstand tegen in haar PTWC-klasse. In Japan, waar ze in 2021 al mee deed aan de Spelen in Tokyo, eindigde ze zaterdag als zesde van de zeven deelneemsters.

Robin Dreyling sterk naar brons in Caorle

Van WTCS naar twee levels lager de continentale cupwedstrijden. Te beginnen in het Italiaanse Caorle. Daar leverde Robin Dreyling wederom een topprestatie met brons. De wedstrijd werd gewonnen door de Zwitserse Alissa Konig. Ze had een voorsprong van 35 seconden op de Duitse Franka Rust. Die wist in de slotfase Robin nog te achterhalen en sprintte zo naar zilver. Voor dit positie kwam de Almeerse uiteindelijk twee tellen tekort, maar evengoed was het klasse wat Robin liet zien. Na haar tiende plek in de World Cup Lievin dus opnieuw een aansprekend resultaat en terecht dat ze nu naar Mexico is afgereisd. Wellicht vrijdag al in de Mixed Relay uitkomend. Met pas de 35e zwemtijd stapte ze op de fiets. Samen met landgenote Luna de Bruijn kwam ze kordaat in de kopgroep terecht. Met de derde looptijd was het brons.

Zoals gezegd, deed Luna ook goed mee van voren. Het resulteerde in een twaalfde plaats na vooral ook sterk fietsen en lopen.

Gjalt mist slag

De mannenrace werd gewonnen door thuisfavoriet Alessio Crociani. De Italiaan zwom sterk en bleef licht vooruit bij het fietsen. Met de hete adem van twee Fransmannen Jules Rethoret en Nathan Grayel in de nek hield Crociani toch stand. Beste (en enige) Nederlander was Gjalt Panjer op een dertigste plaats. Mooie middenmoter, want het veld bestond uit liefst 67 atleten. Gjalt had de 37e zwem-, de 31e fiets- en de 35e looptijd.

Junioren massaal aan start

Nog meer deelnemers aan de Europe Junior Cup in Caorle. De zege in de finale was voor de Italiaan Lorenzo Pelliciardi met als nummers twee en drie de Fransman Tristan Douche en de Roemeen Carol Popa. Op een veld van 120 atleten finishte Julian Broodman als 107e en stapte Wybe Vermeulen uit. Bij de meisjes een clean sweep voor Frankrijk: Manon Laporte, Lea Houart en Lisa Lecompte. Sonja de Koning was enige Nederlandse: ze finishte als 19e. Sonja haalde de finale, dankzij een prima derde plaats in de halve finales. Julian strandde in de halve finales op een 25e plaats en Wybe werd daarin gediskwalificeerd.

In der Mixed Relay voor junioren zaten Julian en Wybe in het team Europe III. Goed voor een 27e plaats.

Americas Cup Chili

De Americas Triathlon Cup in het Chileense Iquique is gewonnen door de Braziliaan Kaue Willy voor de Roemeen Felix Duchampt en de Chileen Fernanod Jacome. Bij de vrouwen bestond de top drie uit: Sinem Francisca Tous Servera, de Venezolaanse Rosa Elena Martinez Melchor en de Braziliaanse Giovanna Lacerda.

Asia Cup Taizhou

De Asia Triathlon Cup in het Chinese Taizhou leverde een overwinning op voor de Australiër Luke Schofield voor de Ieren James Edgar en Jonathan Oakey. Bij de vrouwen was de Poolse Roksana Slupek te sterk voor de Chinese Qing Wu en de Hong-Kongese Bailee Brown.

Een Development Regional Cup in Algiers ging naar de Algerijnen Oussama Hellal Berrouane en Achouak Terki.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.