Nederlandse races: UT Triathlon Enschede met VZC en Hellas voorop; Westland Tri, halve Bergen op Zoom; zwelo Heinkenszand – WTJ 3320

DINSDAG – Hoogste tijd voor de Nederlandse wedstrijden, te beginnen met de start van de Eredivisie Triathlons in Enschede. In de UT-triathlon begon het Teamcompetitie avontuur twaalf jaar geleden allemaal met zeges toen voor Team4Talent en Jong Oranje. Nu in 2024 is de Eredivisie terug in Twente.

Toestanden in Leiden

Het hele Hemelvaartweekend was het zonnig en warm. Onder die omstandigheden was het wellicht voor minder ervaren hardlopers in Leiden al meteen te warm. In de Sleutelstad werden op de marathon en halve marathon op enig moment zoveel atleten onwel, dat de capaciteit aan ambulance en verdere hulpverlening het niet meer aan kon. De organisatie besloot daarop de deelnemers te laten stoppen en de 10 kilometer af te blazen.

Anders dan bij loopevenementen komt onwelwordingen in triathlons minder vaak voor. In Enschede ging dus alles gewoon door. De kwart afstand werd gewonnen door Rutger op den Dries uit Hellendoorn en Nadinja Schonewille uit Almelo. Rutger was klaar in 1.48.11 en hij maakte het verschil met name op het lopen. De jonge achtervolger Timo van der Weijden klokte de tweede tijd en de altijd in Nederland actieve Duitse topmaster Klaus Schlüter werd derde. Daarna volgden Koen Nijland en Remko Siers.

Nadinnja Schonewille trok de overwinning naar zich toe in het vrouwenveld. Ze was sterker dan Esther Exterkate en Cindy Brussé, die onlangs nog in de reeks interviews van Claudine aan bod kwam.

VZC komt goed uit startblokken

Maar het hoofdprogramma was natuurlijk de openingswedstrijd in de Eredivisie teamcompetitie. Het gaf bij de mannen een vertrouwd beeld met de ochtend- en middag teamtriathlons: beide keren gewonnen door landskampioenen VZC Veenendaal. In het team zaten Jorik van Egdom, Victor en Lucas Goené en Niels van Lanen. ‘Best of the rest’ was op 2,5 minuut TV Dordrecht met Jeroen Velders/Thomas Smans/Ben Muller/Max Muller en derde waren de titelverdedigers van 2023 Rogelli/TriMates met Timo Feenstra/Thomas Cremers/Simon den Braber/Marijn de Jonge, die nauwelijks voor de Dordtenaren onderdeden.

Hellas wederom

Bij de vrouwen was Hellas weer eens toe aan een zege. Het sterke kwartet bestond uit Jony Heerink/Marit van den Berg/Babette Rosman/Myra Smulders. Zij waren een krappe minuut rapper dan Kijani met Eva Cornelisse/Trudy Veenstra/Rani Skrabanja/Deborah Wissink en brons ging naar EDOSports met Anne Zijderveld/Sophie vd Most/Anna Witteveen/Inge Heus, maar wel al op 4,5 minuut. Bij de recreatieve teamtriathlon op de Campus van de UT Enschede waren het Curves zijn Aero, die met Bas Schoonbeek/Thomas van Belle/Leander van Beek toesloegen. De sprint triathlon werd gewonnen door Joep Zanen en Joyce Caro.

Verder boden de studenten een zwemloop aan, gewonnen door Kamiel Schulte, waaraan geen vrouwen meededen. Dat was wel het geval met de aquabike, royaal gewonnen door Guido Gosselink en Marloes Voorhout.

Brabantse Wal triathlon voor Jasper

Daags ervoor was een nieuwe – experimentele – triathlon opgezet. De Brabantse Wal triathlon over een fraai parcours moest vanwege een gering aantal vrijwilligers ook het deelnemersveld klein houden. Zo waren er op de halve afstand slechts acht deelnemers. Geen NTB-race dus ook geen jury, maar stayeren wilden de organisatoren ook niet. En met een totaal van 60 deelnemers op drie afstanden ging dat ook niet gebeuren. Vanwege de e-collie bacterie kon niet in de Binnenschelde gezwommen worden. Gelukkig ligt binnenbad De Schelp er pal naast.

Het was Bergenaar Jasper Knijff, die in 5.26.09 uur de eerste editie won. Hij was 25 minuten eerder terug van de Brabantse Wal heuveltjes dan Joost Gielen. Tweede Bergenaar Sam Boers eindigde als derde op 39 minuten. Geen vrouwen aan de start van deze halve, waarvan we (zoals we dat met buitenlandse races ook doen) alle NL-finishers geven.

VRIJDAG 10 MEI: BRABANTSE WAL TRIATHLON BERGEN OP ZOOM
M:
1.Jasper Knijff 5.26.09
2.Joost Gielen 5.51.08
3.Sam Boers 6.05.34
4.Jos van Langh 6.21.14
5.Peter van Meijeren 6.25.07
7.Dirk Hopmans 6.29.34
8.Frank Hopmans 7.16.54

De kwart afstand werd gewonnen door de Belg Bart Kennes (binnen de twee uur) en de Tilburgse Margit van Hintum. De sprint was voor Roosendaler Dion Meesters en de Vlaamse Yet Ceulemans. Nog wat kinderziektes uit het evenement halen, maar dan staat er volgend jaar op de vrije vrijdag na Hemelvaart een prima triathlon!

Westland Triathlon voor Maarten en Tessa

Dan naar de zondag met aan de Noordzeekust de Westland triathlon van Honselersdijk. Het werd in die vier dagen almaar warmer en zondag lonkte elke triathlon eigenlijk. Zeker die van de Westland Triathlon Vereniging. De winnaars van de kwart waren Maarten de Vries uit Delft en Tessa van der Water uit Maassluis.

Maarten kwam pas als twaalfde op dik twee minuten van snelste zwemmer Bjorn van Vliet uit het water. Bij het fietsen werd het klassement danig op z’n kop gezet. Maarten was als eerste terug in T2, al was Marvin van Spronsen wel een snellere fietser. Lars Heijnsdijk had intussen de tweede plaats te pakken. Hij zette de achtervolging op Maarten in, maar de Schiedammer bleef op 39 seconden steken. Maarten, Lars en Marvin op het podium. Daarna volgde Cas van Trierum en Johan van Zanten. De laatste als eerste master.

 

Judith van der Kruk kwam al als vijfde overall uit het water. Maar de Haagse werd snel voorbij gefietst door Tessa van der Water en ook door Emma Dekker uit Naaldwijk. Bij het lopen ging Emma harder, maar echte een bedreiging vormde zij niet meer. Judith was wel snelste master voor Simone Lankhuijzen en Antje Collignon. Snelste trio was Team ISW Hoogeland. De sprint triathlon ging naar Paul Korver en Solenge Rotelo, de in Den Haag wonende Argentijnse.

Zwemloop Heinkenszand voor Arno en Marleen

Tenslotte de zwemloop Stelleplas bij Heinkenszand. Vorig jaar nog NK aquathlon, toen ook iets sterker bezet. De verwachting was een boeiende duel tussen Arno Lambrecht en Janne Englebert, maar de Belg was toch behoorlijk sneller dan de Gastelaar. De derde plaats was voor Bart Spaans. Bredase Marleen van Roessel won ook al menig zwemloop en ook nu was dat het geval. Tweede en derde waren Selena van Hoek en Esther de Koning. De korte afstand ging naar Rens van Beek en de Vlaamse Deborah Druon. De nog kortere afstanden leverden Kees Wondergem, Saar Berkers, Tijs Berkers en Liezel Poole een fraaie gouden medaille op.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.