Kan Youri eigenlijk wereldkampioen worden? Preview op races in Hemelvaartsweekend – WTJ 3318

WOENSDAG – U zult denken: komt ie weer met z’n verhalen over vroeger toen alles beter was. Maar in 1989 op het WK Avignon kon je als gemiddelde triatleet – Monika Bos of Levinus Huenders b.v. – nog gewoon wereldkampioen triathlon worden. Theoretisch dan he, want Mark Allen, Erin Baker en vele anderen waren natuurlijk sterker. Maar ze starten wel gewoon op hetzelfde WK als deze grootheden.

Hoe wereldkampioen worden?

Anno 2024 kun je nog zo goed zijn, je bent wel afhankelijk van de invitaties van een organisatie of federatie. Wie maar af en toe afgevaardigd wordt naar World Triathlon Championship Series, kan een WK op zijn of haar buik schrijven. Zo’n situatie doet zich eigenlijk ook met zeker drie Nederlandse triatleten voor, Youri Keulen voorop. Een beetje als Max Verstappen een paar Grand Prix niet vragen mee te doen, kijken of ie dan nog ’s werelds beste autocoureur is.

Het gaat om de T100, waarin Youri ons inziens zijn visitekaartje duidelijk heeft afgegeven. Met een 4e plaats in Miami en de winst in Singapore staat hij zelfs op kop in de stand om het WK. Maar die koppositie is ie wellicht na 9 juni kwijt, want vooralsnog ontbreekt de Limburger op de startlijst van de Escape from Alcatraz, de derde wedstrijd die meetelt om het WK lange afstand. Er zal heus nog wel enige overleg over en weer zijn, dus laten we niet te voorbarig zijn.

Via Mallorca naar WK

Voorlopig richt Youri zich dit weekend op de Ironman 70.3 Mallorca waar hij zich wil plaatsen voor het WK IM 70.3 in Taupo, Nieuw-Zeeland. In elk geval zijn ook Els Visser, Lotte Wilms, Diede Diederiks en Menno Koolhaas (allen eerder wel goed bezig in T100-races) niet gevraagd. Wie niet mee mag doen, pakt geen punten. Een harde realiteit.

Sam Long kan dus Youri weer voorbij streven. Magnus Ditlev is hersteld van zijn val en doet ook mee in San Francisco. Verder Pieter Heemeryck, Jason West, Mathis Margirier, Rico Bogen, Alistair Brownlee en ook Maren van Riel. Bij de vrouwen zijn India Lee en Kat Matthews, zijnde de eerste twee winnaars er wel. Maar ook Ashleigh Gentle doet mee, Anne Haug, Taylor Knibb, Daniela Ryf en Paula Findlay.

Maar eerst terug naar de komende dagen. Hemelvaartsdag is het tijd voor triathlon Izegem bij onze zuiderburen, daags erna de nieuwe triathlon op de Brabantse Wal van Bergen op Zoom en in het weekend de eerste Eredivisiewedstrijd op de Campus van de Universiteit Twente. Daarnaast op zondag races in Westland en de zwemloop Heinkenszand.

En wat gebeurt er over de grenzen? Jonas Deichmann begint op Hemelvaartsdag aan zijn zoveelste doldwaze onderneming namelijk 120 dagen 120 keer de Challenge Roth. Dat is: 456 kilometer zwemmen, 21600 kilometer fietsen en 5040 kilometer lopen. Gezellig hoor!

Yokohama WTCS

Ons sterrentrio Richard Murray, Rachel Klamer en Maya Kingma is afgereisd naar Japan voor wat uiteindelijk de eerste World Triathlon Championship Series betreft. De eerste in Abu Dhabi werd immers vanwege noodweer afgeblazen. Maya wist zich vorig jaar in Yokohama meteen te kwalificeren voor de Spelen. Daarna reist het team door naar Mexico voor de superbelangrijke Mixed Relay Olympische kwalificatie. Geert Schipper, Flip Breuer en Margret Ijdema doen de World Para Series in hetzelfde Yokohama.

Aan de Europe Cup in Caorle doen Gjalt Panjer, Robin Dreyling en Luna de Bruin mee. De Europe junior cup in Caorle krijgt bezoek van Sonja de Koning, Wybe Vermeulen en Julian Broodman.

IM Mallorca met Youri

Ironman 70.3 Alcudia-Mallorca trekt komende zaterdag liefst 3800 triatleten. Onder hen Gustav Iden. De Noorse wereldkampioen Ironman 2022 keert terug op de lange afstand. Uitdagers zijn Patrick Lange, Jan Stratmann, Paul Schuster, Mathis Margirier, Cameron Wurf, Gregory Barnaby, Bradley Weiss en Youri Keulen. Bij de vrouwen gaat het tussen Emma Pallant-Browne, Laura Philipp, Giorgia Priorone en Ruth Astle.

In België

Zondag lijkt wat rustiger, maar niet bij onze zuiderburen want daar is zowel de triathlon Leuven als de halve van Lievegem. Over de grenzen nog de IM 70.3 Gold Coast en Vietnam en in Italië de Challenge Cesenatico. Favorieten daar: Thomas Steger, Dieter Comhair, Alessandro Fabian. Marta Bernardi is favoriete bij de vrouwen. Voor Nederland zijn er o.m. Jesse van Hulst, Joep Staps en nog enkele agegroupers. Stilte voor de storm bij Challenge, want een week later in The Championship in Samorin, het hoogtepunt van het jaar.

Lintjes

Totaal vergeten, maar daags voor Koningsdag kregen enkele bekende (oud-)triatleten een lintje. We hebben het over Kees Vaneman en Huub Stammes, allebei echte pioniers. Gefeliciteerd nog!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.