Crossduathlon Wommelgem; Donald vanuit Marokko door naar Qatar; Lotte tweede op halve Hervey Bay Tri – WTJ 2106

MAANDAG – Geen crossduathlon in Pijnacker helaas, wel eentje bij onze zuiderburen in Wommelgem. Belgie mag dan strenger zijn in haar coronamaatregelen, de sportevenementen gaan er toch wel door. De crossduathlon van Wommelgem was voor Geert Lauryssen een laatste test met het oog op het wereldkampioenschap XTerra op Maui, waar hij deze week heen vliegt. Geert boekte zijn vierde zege in deze wedstrijd, hij bleef titelverdediger Gerry Druyts een minuutje voor. Belgisch duathlonkampioen Mathias Cloostermans eindigde op de derde plaats. Beste en enige Nederlander was Allard Kerkhoven op positie 43. Bij de vrouwen won Karen Steurs. Els Goris was de nummer twee, Annelien van Gorp de derde aankomende.

Donald is de Gulliver onder de triatleten

Een globetrotter is Donald Hillebregt altijd al geweest. En komt hij er niet met steun van de NTB dan zijn er altijd nog zijn eigen sponsors, die volop in deze sportman geloven. Met die hulp kan hij zijn ranking-punten bij elkaar sprokkelen. Een beetje zoals in het verleden ook Roland Melis dat deed, maar dan namens de Nederlandse Antillen. Was hij zaterdag nog in Dakhla/Marokko actief zondag vloog hij door naar Qatar om daar komende vrijdag mee te doen aan de Asia Cup in Doha. Max Verstappen heeft net z’n hielen gelicht of de volgende Nederlandse topsporter staat al weer klaar. En volgend jaar rond deze tijd zijn de voetballers ook in het toch wat dubieuze land als het gaat om het welzijn voor arbeidsmigranten. Sport en politiek met elkaar vermengen is niet altijd goed, maar soms kun je er ook niet aan voorbij gaan.

Punten vergaren, dat is het parool voor Donald om hoger op de ranking te komen en daardoor meer World Triathlon-races te kunnen doen. Vrijdag is het startveld toch behoorlijk sterk, want niet alleen de nummers 1 en 2 van Dakhla (Jawad Abdelmoula en Ren Sato) zijn er, ook de Britse Fries Ben Dijkstra doet mee, evenals de sterke Colombiaan Carlos Javier Quinchara Forero en de Belg Peter Denteneer. Was het in Dakhla een sprint-race in Qatar gaan we weer op de standaard-toer, ook wel bekend als OD. In de race 41 mannen en 12 vrouwen, waarvan Juri Ide de grootste favoriet is.

Tweede halve van Lotte was ook succesvol: tweede

Vrijdag komt er snel genoeg weer aan, maar we gaan ook nog even terug naar zondag. Want terwijl in Europa het seizoen is afgelopen zijn triatleten in Australie/Nieuw-Zeeland er net aan begonnen. Zoals zondag een eerste serieuze confrontatie op de halve afstand. De Hervey Bay Triathlon om precies te zien. Voor Lotte Wilms een mooie gelegenheid zich voor de tweede keer aan de halve afstand te wagen, nadat ze twee maanden eerder de Ironman 70.3 aan de Sunshine Coast al wist te winnen.

Ook in Hervey Bay was ze goed op weg, maar ze trof dit keer wel voormalige vice-ITU-wereldkampioene Ashleigh Gentle als tegenstandster. De nummer negen van de Olympische Spelen heeft ook nog niet heel veel ervaring op de halve afstand. Ze won twee jaar terug de Ironman 70.3 in Xiamen, dezelfde editie als waarin Marten van Riel met winst debuteerde. Verder was ze vorig jaar ook aan in Sunshine Coast IM 70.3 te vinden, waar ze toen brons haalde. Voor haar derde halve moest ze stevig doorlopen, want Lotte was hard bij haar weg gezwommen en bouwde haar voorsprong bij het fietsen stevig uit.

De zwemtijden: 27.58 voor Lotte tegen 29.42 voor Ashleigh. De fietstijden: 2.02.51 voor Lotte tegen 2.05.55. Een comfortabele voorsprong van 5 minuten dus, maar Gentle is uiteraard niet de eerste de beste. De looptijden: 1.16.38 voor Lotte was nog altijd heel behoorlijk: de 18e tijd overall. Maar Gentle haalde alles uit de kast en liep op mannenwinnaar Josh Amberger (1.07.27) na de snelste tijd van alle 400 deelnemers. De 1.09.34, die ze op de klokken zette was ook snel genoeg om vier kilometer voor het einde de koppositie van Lotte over te nemen. De afstanden waren overigens 2 kilometer zwemmen, 80 km fietsen en 18 km. lopen.

De mannenwedstrijd werd dus gewonnen door Josh Amberger in 3.26 uur. Zes minuten later kwam Nicholas Fee over de meet en acht minuten achterstand noteerde de nummer drie Matt Kerr. Het duel tussen Ashleigh en Lotte eindigde dus met twee minuten in het voordeel van de vice-wereldkampioene 2018. Op enige afstand van het tweetal volgde Kirra Seidel als derde. Twee andere Nederlandse deelnemers (expats) deden ook mee.

22 NOVEMBER: HERVEY BAY TRIATHLON
M:
213.Bernd van Rensburg 5.51.43 (39e M45)
V:
2.Lotte Wilms 3.47.28
126.Chantal van Gent 6.34.17 (12e F30)

Reactie van Lotte

,,Erg blij met mijn tweede plaats. Zwemmen en fietsen goed (ruime voorsprong) en hardlopen wordt aan gewerkt. Na mijn fiets ongeluk in Cairns is mijn lichaam nog steeds aan het herstellen en heb nog niet volledig kunnen trainen. Deze wedstrijd heb ik vooral gebruikt om meer ervaring op te doen op de langere afstand. Wat prima is want het seizoen is hier nog lang.” Of Lotte al veel wedstrijden meepakt weet ze nog niet. ,,Ik ben intussen verhuisd naar Sunshine Coast met een nieuwe baan als zwemjuf. Ik verwacht niet meer in actie te komen dit jaar maar zeg nooit nooit. De grenzen gaan hier open op 18 december en dat is misschien wel het meest excitement of the year hahaha.”

Lotte hoopt dat ze ook internationaal weer grenzen kan oversteken, zodat ze eindelijk volgend jaar haar familie in Nederland kan zien. Bezorgd vraagt ze daarom: ,,Gaan jullie nu weer in lockdown, terwijl wij er net uitkomen? Gekke wereld is het hè.”

Dat is het zeker Lotte, blijf gezond daar en we weten hoe jullie Down Under mateloos lang in isolement hebben geleefd en hoe dat zijn weerslag had op de Australische sportprestaties. Laten we voor iedereen op deze aardbol hopen dat het in 2022 toch allemaal wat soepeler mag verlopen. Gelukkig blijven we plannen maken en zo hoort het ook.

O ja, ze deed op zaterdag nog mee aan een twee kilometer zwemwedstrijd. Met 200 deelnemers op een boot de baai in gevaren en terug zwemmen. Lotte kwam als derde totaal aan, uiteraard snelste vrouw.

Aan het slot van deze aflevering hebben we een fraai filmpje van deze triathlon in Hervey Bay. Eentje waar ze bij Ironman (meer specifiek in Cozumel) nog een puntje aan kunnen zuigen…..

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.