Preview Lanzarote, Brazil, Chatta, Pays d’Aix, The Championship, Nederlandse races; Jetze sterk in tijdrit – WTJ 3328

ZATERDAG – Wat gaan we dit weekend allemaal doen. Een van de belangrijkste races lijkt Ironman Lanzarote te worden, de op twee na oudste Ironman ter wereld. Komen er naast de reeds geplaatste pro’s (Niek, Els, Diede, Marlene en Lotte) voor de WK’s Ironman nog Nederlandse pro’s bij?

Ironman Lanzarote

Dat moet dan komen van Milan Brons, Robert de Korte, Pim van Diemen, Tom Oosterdijk of Michael de Wilde. Vijf pro’s op een totaalveld van 37 mannen bij de elite.

Bij de mannen komt de Fransman Arthur Horseau zijn titel verdedigen. Hij heeft geen concurrentie van Niek Heldoorn, vorig jaar zijn runner-up. Niek kiest dit verdere seizoen voor Ironman Klagenfurt in de aanloop naar zijn debuut op Hawaii. Horseau neemt het op tegen – still going very strong – Cameron Wurf, Milosz Sowinski, Arnaud Guilloux, Andy Dreitz en oud-winnaar Kenneth Vandendriessche. Favorieten bij de vrouwen zijn voorts Anne Haug, Lydia Dant en Jeanne Collonge bij de vrouwen.

Brazil en Frankrijk

Op zondag staat de altijd bruut snelle Ironman Florianopolis/Brazil op de rol. Reinaldo Colucci, Igor Amorelli, Pamella Oliveira en Renee Kiley zijn de voornaamste kanshebbers. Geen Nederlandse pro’s hier.

Aan de Ironman 70.3 in het Franse Pays d’Aix doen twee Nederlandse pro’s mee: Jesse van Hulst en Dieuwertje Bax. De Fransen zijn hier duidelijk favoriet al kan het ook zo maar Rasmus Svenningsson worden, die wint.

Chattanooga

In kwantitatieve zin doen de meeste pro’s mee aan de Ironman 70.3 Chattanooga. Wel verklaarbaar overigens, de Amerikanen hebben nu eenmaal de meeste professionals. Toch zijn bij de vrouwen Emma Pallant-Browne, Jodie Stimpson en  Grace Thek, respectievelijk 2 x Brits en Australisch, favoriet. Jackie Hering is er ook evenals Meredith Kessler, Danielle Lewis, Sarah True and many more….

Bij de mannen maakt Jackson Laundry goede kans, maar vlak ook Matthew Marquardt niet uit. Verder Trevor Foley, Nicholas Quenet, Matt Hanson, Antony Costes, Michael Weiss enz. enz.

Challenge The Championship

Voor Challenge breekt zondag het hoogtepunt van het jaar aan met The Championship in Samorin, Slowakije. Het land is nog steeds in shock na de aanslag woensdag op president Robert Fico. De man verkeert naar verluid buiten levensgevaar, maar ligt nog altijd zwaargewond in het ziekenhuis.

Sport moet altijd zegevieren, hopelijk doet The Championship dat dus ook. Pieter Heemeryck voert het startveld aan. Frederic Funk, Kyle Smith, wereldkampioen IM 70.3 Rico Bogen en Jan Stratmann, Daniel Baekkegard, Kristian Hogenhaug zijn de andere favorieten. In het vrouwenveld zal het gaan tussen India Lee, onze Els Visser en Caroline Pohle en Fenella Langridge. Wellicht telt het veld iets minder grote vedetten dan voorgaande edities, spannend wordt het toch wel. Bovendien staat een recordaantal van 1800 atleten aan de start en da’s ook wat waard. Waar Ironman met Hawaii en Nice haar belangrijkste uithangborden heeft, is voor Challenge The Championship de ultieme race. Desalniettemin vinden wij Challenge Roth en Almere-Amsterdam zeker zo groots.

Huatulco dag twee

Over de kortere afstanden hadden we het eerder al deze week. Huatulco gaat zaterdag verder met de World Cup waarin het glorieuze Nederlandse kwartet Mitch, Barbara, Richard en Rachel wordt aangevuld met Gjalt Panjer en Donald Hillebregt. Een World Cup is er ook in Uzbekistan, zoals er ook een Ocean Lava race in Montenegro is. Heel veel Britten blijven op het eiland, voor hun razendpopulaire Outlaw Half Nottingham.

Nederlandse races

En dan zijn er nog de Nederlandse wedstrijden dit Pinksterweekend. Deze zaterdag de Tri Hard Series in Almere en op Tweede Pinksterdag de uitermate sfeervolle triathlon Woerden (hartje stad), de Theta Eindhoven en de start van de Twentse Triathlon Tour met een run-bike-run in Eibergen. Bedenk daarbij dat er ook vele tientallen Nederlanders naar Bilzen zijn afgereisd voor deze 111-race op Eerste Pinksterdag en je begrijpt dat het wederom ‘volle bak’ is.

Jetze Plat wint tijdrit Maniago

Jetze Plat zagen we nog niet veel in triathlons dit jaar, maar zijn vorm is er heus wel. Vrijdag won hij de World Cup tijdrit handbiken in het Italiaanse Maniago. Dit zei hij er zelf over: ,,Dat was een snelle tijdrit!! Eén dag uitgesteld & verkort door het slechte weer maar vandaag mochten we. 9,1km, bijna 46(!) km/h gemiddeld en goed voor de winst. Zeer belangrijk met oog op kwalificatie Parijs en we zijn weer op de goede weg!”

Vandaag is de wegwedstrijd.

Foto: Bert Willems

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.