Preview op NK aquathlon Maarssen; laatste kansen WTCS Cagliari; Olsztyn, Kraichgau en meer – WTJ 3344

VRIJDAG – De NK’s wintertriathlon en run-bike-run zijn al achter de rug, zaterdag is het de beurt aan het NK aquathlon (ooit zwemloop geheten). Vorig jaar vanuit zwembad Stellenplas te Heinkenszand, nu in en rond de Maarsseveense Plassen. Stijn Jansen komt zijn titel verdedigen.

Mooi veld bijeen voor NK aquathlon Maarssen

De Maarsseveense Plassen vormen zaterdag het decor voor het NK aquathlon en de derde wedstrijd van het landelijk jeugd- en juniorencircuit. Stijn Jansen verdedigt in Maarsen zijn titel die hij vorig jaar in Heinkenszand veroverde. In de vrouwenwedstrijd krijgt Eva Cornelisse, die ontbreekt op de startlijst, een opvolgster.

De elite, beloften en junioren strijden zaterdag in een gezamenlijke wedstrijd om de Nederlandse titels. Het zwemonderdeel (1000 meter) vindt plaats in de Maarsseveense Plassen en het looponderdeel (5km) voert de deelnemers grotendeels langs de recreatieplas.

Het vrouwenveld, met onder anderen Deborah Wissink, Jony Heerink, oud-zwemster Suzanne Brummel, Merel Veltman, die vorig jaar vierde was op het EK aquathlon voor junioren, en Lotte Frissen, titelverdedigster bij de junioren, telt 32 deelneemsters.

Stijn, Janne en Roel weer op podium?

Ruim zestig mannen gaan de strijd met elkaar aan. Naast titelverdediger Stijn Jansen staan ook de nummers twee en drie van vorig jaar, belofte Janne Englebert en Roel Kwaaitaal, op de startlijst. Sem Lazeroms, die vorig jaar de titel won bij de junioren maar nu uitkomt bij de beloften, en Mats Keulstra, elfde op het WK aquathlon in 2023, zijn ook van de partij. Leuke Gastelse inbreng (Janne en Sem) dus, maar dat terzijde.

De aquathlon in Maarssen maakt, met een aparte start voor jeugd (500 meter zwemmen en 2,5 km lopen), ook deel uit van het Jeugd- en juniorencircuit (JJC).

Het NK voor vrouwen start om 11.45 uur, gevolgd door de mannen om 12.15 uur.
De NK-series worden voorafgegaan door de jeugdwedstrijd, die om 11.30 uur van start gaat.

De ‘gewone’ triathlon van Maarssen is op 31 augustus. Dus maar liefst twee evenementen voor de ijverige stichting.

Zondag drie wedstrijden in Nederland

Zondag kunnen triatleten in Nederland terecht op de Hof van Twente Triathlon in het Overijsselse Markelo, op de triathlon van Ter Aar (altijd een week voor Nieuwkoop) en op de FIT Forward triathlon van Prinsenbeek.

Donald blijft hopen

Internationaal zijn de World Triathlon Championship Series in het Italiaanse Cagliari het belangrijkst. Met de deadline voor de Olympische Spelen op 27 mei is het de allerallerlaatste kans om zich te kwalificeren voor het Olympisch toernooi. Die kans zou Donald Hillebregt nog steeds dolgraag aangrijpen, maar voorlopig staat hij op de wachtlijst. 64 collega’s mogen wel hun kansen wagen, maar daar zitten (een week na grandioos Mexico) geen Nederlanders bij. Er moet voor Donald een wonder gebeuren, wil hij nog Parijs-waardig bevonden worden door de Olympische keuzeheren. Toch nemen ze hem dit mondiale avontuur nooit meer af.

Maya wel

Bij de 63 deelnemende triatletes is wel Maya Kingma present. Zij sloeg Huatulco over, juist om zich te richten op de paar individuele wedstrijden die er nog te gaan zijn tot aan Parijs. Maya start met het hoge startnummer 39, maar dat zegt weinig. Yokohama was nog niet wat we van haar gewend zijn, Cagliari kan de ommekeer betekenen en Maya het zelfvertrouwen voor een goed Olympisch jaar terug geven.

Olsztyn met zeven Nederlanders

In het Poolse Olsztyn staan ook genoeg topatleten aan het vertrek voor de Europe Tri Cup. Namens Nederland zijn dat Niels van Lanen, Dorian Horsten, Barbara de Koning en Eva Cornelisse (vandaar geen titelverdiging). In de Europe Junior Cup komen uit Lars van Zessen, Siwar Kool en Sonja de Koning.

Een topveld ongetwijfeld zaterdag op de Bundesliga Kraichgau, daar waar op zondag de Ironman 70.3 plaats heeft. Een Italiaanse XTerra, twee Spaanse heles en een GP in Calais. Het is zomaar een greep uit het grote aanbod zaterdag/zondag aanstaande.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.