Pilot met nieuwe waterkwaliteitstest pakt voor Nieuwkoop vooralsnog goed uit – WTJ 3345

VRIJDAG – De meeste triathlondiscussies gaan over stayeren of over de waterkwaliteit. Organisatoren baart vaak dat laatste de meeste zorgen, want met de klimaatveranderingen is de aanwezigheid van blauwalg in zwemwater van triathlon steeds meer toegenomen. En hoe leuk een duathlon ook kan zijn, het loslaten van oorspronkelijke triathlonplannen is nooit leuk. Niet voor de organisatie en ook niet voor de deelnemers. Een organisatie, die hier regelmatig mee te kampen heeft, is de Stichting Triathlon Nieuwkoop.

Twee keer moest het NK worden terug getrokken vanwege de blauwalg in de Nieuwkoopse Plassen. Ieder jaar weer dat welles-nietes spel, daar had noch de organisatie, noch de NTB veel trek in. Maar nu is er er nieuwe van water op kwaliteit testen. In het volgende bericht wordt alles uitgelegd:

Als pilot wordt er dit jaar voor de triathlon Nieuwkoop een nieuwe waterkwaliteitstest ingezet waarmee de toxiciteit van blauwalg in de Nieuwkoopse Plassen gemeten kan worden. Deze nieuwe test heeft uitgewezen dat de toxische blauwalgwaarden momenteel binnen de gestelde normen blijven, waardoor de triathlon op 2 juni (mits de waarden van een tweede test op 27 mei de normen niet overschrijden) onder de auspiciën van de NTB kan plaatsvinden.

De afgelopen twee jaar ging het NK over de middenafstand triathlon in Nieuwkoop op het laatste moment niet door vanwege de aanwezigheid van blauwalg in het zwemwater. Mede doordat de Nieuwkoopse Plassen uit veenwater bestaat, is het aantal cellen blauwalg het hele jaar door boven de door de World Triathlon en NTB gestelde norm van 100.000 cellen per milliliter. Met de nieuwe test, die sinds vorig jaar beschikbaar is, kan nu gemeten worden of de permanent aanwezige blauwalgcellen in het water ook daadwerkelijk schadelijke stoffen uitstoten.

Positief advies

Gedurende een periode van meerdere maanden is het zwemwater in Nieuwkoop bemonsterd door Aquon in Leiden en onderzocht door de Universiteit van Wageningen. Waterschap Rijnland heeft op basis van deze testresultaten een positief advies gegeven over het zwemmen in de Nieuwkoopse Plassen.

Als ook een tweede test uitwijst dat de waarden van de toxische blauwalg de normen niet overschrijden, kan de triathlon onder de vlag van de NTB plaatsvinden. Omdat het meten van toxiciteit in blauwalg nog niet is opgenomen in de reglementen van zowel de World Triathlon als de NTB, gaat het vooralsnog om een pilot.

Een veilig zwemonderdeel garanderen

,,Dat het NK in Nieuwkoop de afgelopen twee jaar niet door kon gaan, was ook voor ons een grote teleurstelling”, stelt NTB-directeur Thorwald Veneberg. ,,We vinden het dan ook heel positief dat deze nieuwe test beschikbaar is.  De NTB, de organisatie in Nieuwkoop, de Werkgroep Wedstrijdofficials en de wedstrijdleider in Nieuwkoop vertrouwen op de expertise van de Universiteit Wageningen en de Waterschappen. We zijn er van overtuigd dat deze test een veilig zwemonderdeel kan garanderen en dat er zonder risico’s gezwommen kan worden in Nieuwkoop.”

In Nieuwkoop, waar op zondag 2 juni de 40e editie van de Triathlon Nieuwkoop plaatsvindt, zien ze de tweede test op 27 mei met vertrouwen tegemoet. ,,We gaan er vanuit dat er gezwommen gaat worden en kijken uit naar een mooi evenement”, aldus Rick Sinnige van Stichting Triathlon Nieuwkoop. ,,We hopen dat we hiermee dit hoofdstuk voorgoed kunnen afsluiten.”

De nieuwe toxiciteitstest is nog niet erkend door World Triathlon, maar de NTB is in contact met de internationale federatie om te zien of de reglementen in de toekomst aangepast kunnen worden.

+++++++++++++

Laten we hopen dat voor Nieuwkoop na 27 mei alle onzekerheden zijn weg genomen, zodat met een gerust hart kan worden toegewerkt naar de 40e jubileumeditie. Over dat jubileum later meer.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.