Alex Yee en Cassandre Beaugrand winnen WTCS Cagliari; Barbara de Koning 3e in Olsztyn; Aquatlontitels Keulstra/Veltman

ZATERDAG – Om te beginnen: we gaan stoppen met de WTJ-getallen. Na 3400-zoveel afleveringen geloven we het wel. Voortaan niet meer dat achtervoegsel achter de titel van het verhaaltje. Wel nog gewoon de samenvatting van een dagje triathlon- of duathlonsport. En niet meer per se direct na de wedstrijden. Onze weekends zijn ook gezellig met kinderen en kleinkinderen, we voelen niet meer de behoefte om daar per se 10 seconden na de finish van de nummer drie een stukkie over te schrijven. Wij denken dat jullie als lezers daar ook niet om zitten te springen.

Dat gezegd hebbende, beginnen we met de wedstrijden van deze zaterdag. Eerst de World Triathlon Championship Series in  het Italiaanse Cagliari, eiland Sardinië. De ultieme kans om mee te kunnen doen aan de Olympische Spelen in Parijs.

Geen Donald aan de start

Bij de mannen mochten 61 atleten mee doen. Hoewel er aanvankelijk 64 op de lijst stonden kwamen er geen plekken vrij voor de triatleten op de wachtlijst zoals Donald Hillebregt, laatste kans voor Spelen is verkeken. Zonder hem gingen de toptriatleten van start in de regen. Na uitstel van een half uur kon de standard triathlon van start.

De race eindigde in een prachtduel tussen de twee grootste kanshebbers voor Olympisch goud: Alex Yee en Hayden Wilde. Of zij het ook gaan maken in Parijs valt nog te bezien. Een Olympische race is altijd net even anders dan een doorsnee toptriathlon.

Spanjaard zwemt hard

Voordat de twee topatleten onderling mochten uitvechten wie de laatste testcase ging winnen, was het eerst de Spanjaard Alberto Gonzalez Garcia die zo snel zwom dat hij als eerste aan het fietsen mocht beginnen. Even mocht hij ‘shinen’ vooraan, maar vrij snel kwamen een man of dertig bij elkaar te fietsen. Niet iedereen bleef gedurende de veertig kilometer in die kopgroep. Uiteindelijk pierden er nog wel een aantal atleten af. In T2 waren het nog amper twintig triatleten die min of meer gelijktijdig aan de tien kilometer lopen begonnen.

Van alle 61 deelnemende triatleten waren er slechts twee, die echt hard kunnen lopen na het zwemmen en fietsen: Alex Yee en Hayden Wilde. Het Brits-Nieuw Zeelands koppel zette het meteen op een lopen en daar had de rest van het veld geen antwoord op.

Duel Yee-Wilde

Even leek het erop of Hayden sloeg een beslissend gaatje, maar de veerkracht van Alex was groot. Hij sloot weer aan, zodat de laatste 1500 meter in een bloedstollende finale de beslissing moesten brengen. Daarin sloeg de 26-jarige Brit toe. Alex Yee greep de zege op een standaard triathlon, die waarschijnlijk iets of wat aan de korte kant was: 1.39.44 uur. Hij lijkt toch steeds over het beste eindschot te beschikken. Twee tellen later volgde Hayden Wilde als nummer twee. De Hongaar Csongor Lehmann was ‘best of the rest’ op 43 seconden, zijn eerste podiumplek op een WTCS.

In Tokyo was het nog Yee op zilver, Wilde op brons. De gouden medaillewinnaar deed ook mee in Cagliari, maar Kristian Blummenfelt is nog verre van zijn Olympische vorm uit 2021. De Noor werd vandaag 31e, geplaagd door een lekke band, waardoor hij uit de kopgroep verdween.

Andere Noor

Achter Lehmann kwam wel een andere Noor binnen Vetle Bergsvik Thorn. De Portugees Ricardo Batista volgde hem op de voet. Daarna volgden de Fransman Pierre le Corre, de Canadees Charles Paquet en de Australiër Luke Willian. Oud-wereldkampioen Vincent Luis blijft een gevaarlijk outsider in Parijs: hij finishte als negende. Jonas Schomburg maakte de top tien compleet en de dappere zwemspecialist Alberto Gonzalez Garcia bleef als tiende de Belg Marten van Riel nipt voor.

In de vrouwenrace waren alle ogen gericht op Maya Kingma. Nou ja, de Nederlandse dan. Het gaat uitstekend met het zwemmen, er is niks mis met haar fietskwaliteiten, de achilleshiel is momenteel het hardlopen. De wedstrijd werd gewonnen door topfavoriete Cassandre Beuagrand. Het was sowieso een toppodium met de Duitse Lisa Tertsch op een tweede en Beth Potter op een derde plaats. Zes seconden zaten er slechts tussen winnen en brons.

Mooi begin vo0r Maya

Aanvankelijk zag het er dus goed uit voor Maya, die uit de Middellandse Zee het eerst terug was op het vasteland van Sardinië. Niet dat het zwemonderdeel anno 2024 nog de beslissing teweeg brengt, want ook hier kwamen weldra 28 vrouwen samen op de fiets. Van het fietsonderdeel moet het publiek het tegenwoordig ook niet hebben, op wat vruchteloze demarrages na gebeurde er niets.

Dus kwam de afrekening tijdens het lopen. Emma Lombardi opende het slotoffensief. Even mocht zij aan van de virtuele leiding genieten, waarna haar landgenote Cassandre Beaugrand het heft in handen nam. Zij wist het tot het eind vol te houden. De afvalrace was toen al in volle gang. Van de 28 fietsers, die gelijktijdig afstapten bleven er vooraan slechts vier over: Beaugrand, Lombardi,  Tertsch, Potter en Lehair. Beth Potter leek de beste papieren te hebben, maar misrekende zich op Beaugrand en Tertsch, die haar voorbleven in de lange eindsprint. Brons voor Potter, die nog wel Lombardi voor bleef.

 

Duffy is er nog niet

De Luxemburgse Jeanne Lehair volgde als vijfde. Twee Britse favorietes Georgia Taylor-Brown en Sophie Coldwell kwamen daarna over de finish. Olympisch kampioen Flora Duffy – eerder zevende in Yokohama – klasseerde zich nu als achtste, De Bermudase heeft nog wat werk aan de winkel, maar sta er niet van te keken dat ze straks toch weer voor de medailles gaat in Parijs. Nina Eim en Kate Waugh zorgden voor een sublieme top tien.

Helaas daarin geen Maya Kingma. Na de snelste zwemtijd (18.53) en de 26e fietstijd (54.15) volgde helaas de 42e looptijd (36.36). Daarmee verloor ze veel posities jammer genoeg. Maya klasseerde zich als 24e op 3,5 minuut van Beaugrand. Niet wat we van Maya gewend zijn. Hopelijk is het nu net andersom: matige races voorafgaand aan de Spelen en een toprace op de Spelen zelf!

Dubbel Duits succes in Olsztyn met Graf en Rust

Twee niveaus lager (WTCS, World Cup en dan Continental Cup in dit geval Europe Tri Cup) was het prijs in het Poolse Olsztyn. De sprint afstand werd gewonnen door de Duitser Henry Graf in 53.28 minunten. Vijf seconden later kwam de Noor Sebastian Wernersen over de finish en brons ging naar de snelle loper Andres Prieto Villar uit Spanje. Snelste zwemmer Pietro Giovanni uit Italie finishte op de vierde plaats en vijfde werd de Brit Jack Willis, vaak een van de snelste lopers maar vandaag even niet.

Middenmoters Niels en Dorian

De Nederlandse mannen kwamen er niet aan te pas. Hoewel ook weer niet echt in de achterhoede. Op 70 atleten was het Niels van Lanen, die op 2.30 minuten als 36e finishte. Dorian Horsten kwam 15 seconden later als veertigste over de meet.

Het Nederlands succes kwam wederom bij de vrouwen tot stand, nota bene door degene die er net twee pittige races in Mexico en de vlucht terug op had zitten. Barbara de Koning stond weer fraai op het elite-podium als nummer drie. Ze kwam 24 tellen tekort voor de zege, die nu naar de Duitse Franka Rust ging. Zij kon de sprint-race binnen het uur afleggen: 59.57 minuten. Zilver ging naar Tjasa Vrtacic.

Barbara voor negende keer op podium Continental Cup

Na haar tweede plaats in Alhandra was het voor Barbara haar tweede podiumplek in een Europe Tri race. Kijken we naar Continentale Cup-races dan was het voor Barbara reeds haar negende podiumplaats bij de elites. Het illustreert eens te meer haar grote talent. Ze is o.i. de vrijwel zekere factor in de Mixed Team Relay, tenzij Maya Kingma daar alsnog vol voor gaat. Lea Coninx uit Frankrijk en de Zwitserse Rebecca Beti waren de nummers vier en vijf. Eva Cornelisse was de tweede Nederlandse deelneemster: ze finishte als 24e op 3.26 minuten. Een Nederlands tintje ook in het jurykorps met Ton Bloothoofd als race-official en Martin Breedijk als Europe Triathlon afgevaardigde.

Ook de Europe Triathlon Junior Cup was neergestreken in Olsztyn. Een mannenzege voor Kuba Gajda voor eigen – Pools – publiek. Tweede en derde waren de 17-jarige Roy Baron uit Israel en de Brit Oliver Conway. Siwar Kool bleef precies een minuut van de zege verwijderd, daarmee wel fraai zesde op een veld van 59 man. Lars van Zessen eindigde als 25e.

Barbara derde, zus Sonja nog beter: tweede

Bij de juniores werd het succes voor de familie De Koning nog groter, want Sonja liep als tweede binnen achter de Oekraïense Yeva Soroka. Die ging er bij het lopen als een speer vandoor en nam bijna een minuut voorsprong op Sonja en de rest. Brons ging naar Liis Kapten uit Estland.

NK Aquathlon voor Mats Keulstra en Merel Veltman

Dan het NK aquathlon in en rond de Maarsseveense Plassen. Snelste man was Mats Keulstra. De atleet uit Best deed over de twee afstanden 33.32 minuten en daarmee was hij nationaal kampioen. De afstanden voor deze aquathlon (1 k. zwemmen, 5 k. lopen) zorgen voor een juiste verhouding qua tijd: 16.58 deed Mats over het zwemmen, 16.07 over het lopen. Vijftien seconden na Keulstra kwam Roel Kwaaitaal – twee jaar terug nog Nederlands kampioen – over de finish, Brons ging naar de dit jaar sterke Jeroen Velders uit Tiel, vorige week ook winnaar in Almere en een paar weken daarvoor snelste in de Teamtriathlon Arnhem. Sander Berk was bij de 24+ nog goed voor plaats vier trouwens, met Darren van Manen er nog tussen.

Een fraaie overall zege voor Merel Veltman bij de vrouwen. Het ging om 1 kilometer zwemmen en 5 kilometer lopen. Dat is net even anders dan bij veel zwemlopen waar het 1/10 is of 500/5. De Almeerse juniore was klaar in 35.52 minuten. Daarna duurde het bijna twee minuten vooraleer Jony Heerink uit Amersfoort de meet passerde. Brons ging naar de Bredase Marleen van Roesel in 38.51 minuten. Royale verschillen dus.

Titels waren er verder bij de U23 voor Mats Keulstra en Kim Groeneveld en bij de junioren voor Joran Stobbe en Merel Veltman, de laatste alle twee uit triathlonmekka Almere. Bij de jeugd wonnen de Fries Hidde Terpstra en Friezin Joli Gunnink, allebei van AV Impala.

Kijken we naar de onderverdeling elite en U23. Dan was het overall podium dus:

1.Mats Keulstra; 2.Roel Kwaaitaal; 3.Jeroen Velder
U23: 1.Mats Keulstra; 2.Rens van Beek; 3.Janne Englebert
M18: 1.Joran Stobbe; 2.Moshe Iseger; 3.Wybe Vermeulen
1.Merel Veltman; 2.Jony Heerink; 3.Marleen van Roessel
U23: 1.Kim Groeneveld
F18: 1.Merel Veltman; 2.Femke Scheepers; 3.Lotte Frissen

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.