Niek Heldoorn slaat toe in IM 70.3 Kraichgau: prachtzege. Thomas Cremers 10e; Diede Diederiks 4e

ZONDAG – De dag is nog jong, maar het eerste mooie succes voor een Nederlander is daar. Niek Heldoorn is dan ‘onze grote man’ voor de Ironman-afstanden geworden, ook op de halve kan hij uitstekend uit de voeten. Zojuist won hij de Irnoman 70.3 in het Duitse Kraichgau. Hij versloeg in eigen huis de Duitser Justus Nieschlag.

De winst betekent dat Niek behalve het WK Ironman op Hawaii (tweede immers in Nieuw-Zeeland) zich nu ook mag opmaken voor het WK Ironman 70.3 op min of meer hetzelfde parcours in Taupo, wederom Nieuw-Zeeland.

Vertrouwen in loopsnelheid

Kraichgau was een race, waarin Niek geheel vertrouwde op zijn loopsnelheid. Bij het zwemmen hield de Nederlander zich gedeisd. Hij liet de achterstand oplopen tot een minuut ten opzichte van sterke Duitsers als Nieschlag, Jannik Schaufler en Valentin Wernz.

Maar haastige spoed is zelden goed. Het treintje oosterburen ging er op de fiets als een gek vandoor, Niek schudde het hoofd en dacht: ik zie jullie nog wel een keer. Zijn achterstand werd toch bedenkelijk: zo’n drie minuten. Toen Niek in de tweede helft van het fietsen even aanzette, raapte hij de ene na de andere overmoedige triatleet op. In de tweede wisselzone kwam de Fransman Nathan Guerbeur als eerste door, met een halve minuut voorsprong op de Brit Joshua Lewis. Daar achter volgde op anderhalve minuut al Niek Heldoorn, die plots weer zeer kansrijk werd.

De Fransman en Brit staan immers niet bekend als de snelste lopers. Niek moest vooral voor Justus Nieschlag vrezen, oud-wereldkampioen bij de militairen. Al in de eerste kilometers waren Guerbeur en Lewis bijgehaald en hadden we een nieuwe koploper: Niek Heldoorn.

Dik verdiende zege Niek

Die liet zich deze sterke overwinning niet meer afpakken. Even liep Nieschlag nog op driekwart minuut, maar uiteindelijk was het aan de finish een voorsprong van 58 seconden en een dik verdiende overwinning voor Heldoorn, die weer eens les gaf in een potje triatlonnen. Zijn erelijst was al geweldig, maar ze wordt met de keer mooier. Niek plant zijn seizoen zeer zorgvuldig, niet te veel wedstrijden. De eerstvolgende is Ironman Klagenfurt.

Achter Heldoorn en Nieschlag behaalde Jonas Hoffmann een derde plaats. Vervolgens kwam de teruggevallen Nathan Guerbeur over de meet. Routinier Bart Aernouts greep de vijfde plek en daarna volgden Joshua Lewis, Dominik Sowieja, Jannik Stoll en de vijfde Duitser Samuel Bottinger. Maar ook twee Nederlanders in de top tien, want Thomas Cremers pakte in dit sterke gezelschap een prima tiende plaats. Hulde ook voor de jonge Nederlander, die nog heel pro’s achter zich liet.

Laura Philipp ongenaakbaar

Snelste vrouw was topfavoriete Laura Philipp. Diede Diederiks scoorde een vierde plaats, net buiten het podium dus. Wat voor Niek gold, gold ook voor Laura Philipp. Bij het zwemmen kwam ze pas als negende aan de kant met een nog grotere achterstand dan de Nederlander: drie minuten.

Het was de Britse Jesse Learmonth, die de wedstrijd opende met de snelste zwemtijd en ook op de fiets behield ze haar koppositie. Gaandeweg het fietsen sloop Philipp echter steeds dichterbij. In T2 was de achterstand van de Duitse nummer drie van Hawaii nog maar vijf seconden, Laura Jansen volgde als derde op ruim vier minuten.

Diede de tweede looptijd

Het was kat in ’t bakkie voor Laura Philipp, die snel voorbij Learmonth stak en vervolgens soeverein naar de winst liep. In 4.13.12 uur was ze klaar. Jessica Learmonth volgde op een knappe tweede plaats in 4.19.28 en derde was Laura Jansen op 10,5 minuut. Diede Diederiks had 13.26 minuten meer nodig dan de winnares.

Als elfde op ruim 5 minuten kwam Diede uit het water. Na 50 km. fietsen was de Nederlandse troef opgerukt naar de zevende plaats op 5.48 minuten. In de tweede wisselzone belandde Diede nog steeds als zevende op 7.36 minuten. Eerst had ze Tina Christman te pakken, daarna Carolin Meyer en tenslotte moest ook Jana Uderstadt eraan voor de moeite. Haar halve marathon ging in 1.23.08 uur, de tweede snelste tijd. Laura Philipp was van een andere planeet met 1.17.20 uur.

Ook nog maar even de 21 km.-tijd van Niek aanhalen: 1.11.46 uur. Wat een baas!!!

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.