GP Duathlon Calais: team Karin Nieuwenhuijsen tweede; Grizzlyman Tsjechië met Petr Vabrousek;

MAANDAG – De Grand Prix duathlons zijn in Frankrijk steevast topevenementen. In Calais werd zondag de reeks geopend met een teamduathlon in koppels en estafettevorm. Snelste team in de 1e divisie was bij de mannen Palaiseau met Krilan le Bihan/Cyril Vincent/Nicolas Dure/Corentin Lefer/Adrien Mouysset. De teams van Evreux en Noyon werden tweede en derde. De winst bij de vrouwen ging naar Les Tritons Meldois met Meghan Bazire/Marion Legrand/Yeliz Brand/Ketsia Jacquet. In het team dat de tweede snelste tijd neerzette namelijk Lys Calais Triathlon (thuiswedstrijd dus) zat de Nederlandse duatlete Karin Nieuwenhuijsen. Derde werd Montlucon triathlon.

Grizzlyman voor Jilek

Naast de Mediterrenean Epic was er nog een nieuwe hele triathlon en wel in de Tsjechische Republiek. Vanwege de mogelijke aanwezigheid van beren in de nabijheid van Beskydy wordt de race de Grizzlyman XTri genoemd. Aan de eerste editie deden 25 triatleten mee, hoofdzakelijk Tsjechen. En uiteraard was Petr Vabrousek er eentje van. Hij zit inmiddels boven de 250 heles, daarmee wereldrecordhouder. Vabrousek won niet. Dat deed wel zijn landgenoot David Jilek in een tijd van 11.45.34 uur. Petr Kopriva werd tweede in 12.21.34 en voor good-old Vabrousek was toch weer een podiumplek weg gelegd: 12.41.08 uur. Er zit dus absoluut nog geen sleet op dat toch best zwaar belaste lichaam van de Tsjech. Vrouwen deden op de hele nog niet mee.

Wel op de halve Grizzlyman, die gewonnen werd door Matej Mudrik in 5.22.46 uur en door Marketa Cibulkova in 6.07.45 uur. Op die halve afstand in totaal 44 atleten.

Een triathlon in Guatemala

Voor het eerst op Trikipedia ook aandacht voor een triathlon in Guatemala. Heus een land in opkomst waar het om onze sport gaat. Aan de Amatique Bay werd een zogeheten Development Cup gehouden. Dat zijn instapwedstrijden voor landen die nog niet toe zijn aan de grote internationale races. De sprint afstand werd gewonnen door Jorge Raul Cabinal Gramajo uit Guatemala in 1.07.06 uur. Winnares was Mayda del Milagro Hernandez, eveneens uit Guatemala in 1.18.29 uur. Bij de vrouwen ook de Arubaanse Rebecca Jansen. Zij klasseerde zich als zesde.

XTerra’s Italia en Colombia

Dan waren er nog twee XTerra-races, het befaamde crosstriathlon-circuit. De eerste in Toscolano-Maderno aan het Italiaanse Gardameer. De overwinning ging voor het derde jaar op rij naar Arthur Serrieres, nu in 2.37.18 uur. De Italianen Michele Bonacina en Federico Spinazze waren zijn naaste concurrenten en kwamen in de volgorde achter Serrieres over de streep. De Italiaanse vreugde werd even later wel opgevoerd dankzij de overwinning voor Marta Menditto. Zij zette de klok stil op 3.12.38 uur. De Oostenrijkse globetrotter Carina Wasle finishte als tweede en de verrassende Poolse Anna Wer was de nummer drie. Tussen de 300 deelnemers ook twee Nederlanders: Mattia Zanella finishte als 152e en daarmee twaalfde M30. Keesjan Otto volgde kort daarna als 172e en zesde M60.

Mooi hoe de winnaars van deze wedstrijd altijd als een vorst worden geëerd, compleet met kroon en koningsmantel.

De tweede XTerra was in Colombia. In Paia om precies te zijn. Geen bekende crosstriatleten, wel een omvangrijk veld. De overwinningen kwamen terecht bij Alejandro Guzman Medina in 2.22.05 en bij Mirtha Lucia Realpe Palacios in 2.53.08. De podia kleurden geheel geel-blauw-rood: Colombia dus.

Carel du Plessis/XTerra

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.