In de aanloop naar haar come-back in Nieuwkoop sprak Marloes met Sarissa de Vries

DINSDAG – Toen onlangs bleek dat Marloes Vos een paar dagen zou gaan fietsen in het prachtige Limburgse landschap was het idee meteen geboren om eens langs Sarissa de Vries te gaan. Want hoe zou het gaan met de voormalig wereldkampioene en moedertje Sarissa? Hoe combineert ze het moederschap met haar trainingen? En wanneer maakt ze haar comeback in de triathlonsport? Marloes zocht haar op.

Hallo Sarissa. Voor de hand liggende eerste vraag: hoe gaat het met je?

,,Hoewel ik nog niet in topvorm ben, komt de eerste wedstrijd er snel aan. Ik ga van start op de halve triathlon van Nieuwkoop. Het is mijn eerste race als moeder en het voelt echt als een come-back, een nieuw hoofdstuk in mijn sportcarrière. Het is spannend en uitdagend, maar ik kijk er ontzettend naar uit.”

Wat is het grootste verschil in je leven als triatleet voor en na de komst van je dochter Imke?

,,Mijn mindset is enorm veranderd. Voorheen was ik constant bezig met beter worden en nieuwe doelen stellen. Zelfs in de
eerste weken na de bevalling bleef mijn focus hierop gericht. Na zes weken begon ik al weer licht te trainen, maar na drie maanden voelde ik me steeds slechter worden. Uit bloedonderzoek bleek dat mijn schildklier niet goed functioneerde; ik had postpartum thyroiditis. Mijn schildklier werkte eerst te snel en later te langzaam, waardoor ik echt gas
terug moest nemen en moest herstellen. Langzaam begon ik weer een beetje te trainen, maar ik werd niet fit. Doordat mijn schildklier niet goed functioneerde herstelde ik slecht. Gelukkig werkt mijn schildklier nu weer goed. Ik kan herstellen van trainingen en maak nu eindelijk ook weer stappen.”

Het zorgde bij Sarissa voor een nieuwe mindset: ,,Door de situatie met mijn schildklier, heb ik mijn focus moeten verleggen. De trainingen waren veel meer gericht op de mentale balans in plaats van presteren. Dat probeer ik nu vast te houden. Het belangrijkste is dat ik train omdat ik het leuk vind. Dit nieuwe perspectief geeft me rust en voldoening, zowel in mijn sport als in mijn rol als moeder.”

Hoe combineer je het moederschap met trainen?

,,De eerste keer dat ik samen met Imke in de loopkar ging hardlopen, had ik tranen van geluk. Het maakte me niet uit dat de pace zeven min/km was; het geluk kwam van het samen sporten met mijn dochter. Hoewel ik nog niet in de vorm ben die ik had gehoopt, heb ik mijn doelen bijgesteld. Ik richt me nu op kleinere wedstrijden om eerst weer fit te worden.
Nieuwkoop is een mooie wedstrijd om te kijken waar ik sta. Het belangrijkste is plezier hebben in het trainen en sporten, en mijn gezin staat op nummer één.”

Sarissa benadrukt hoe belangrijk het voor haar is om een goede balans te vinden tussen haar sport, haar werk als coach en zwemtrainer bij Optrimize en haar gezinsleven. ,,Mijn prioriteiten zijn anders nu. Ik wil genieten van het proces en ervoor zorgen dat ik voldoende tijd heb voor Imke en Maarten, mijn partner. We zoeken samen naar de juiste balans en dat voelt goed.”

Wat zijn je plannen en doelen voor de toekomst?

,,Mijn grote doel voor 2025 is om aan de start te staan op Hawaii. Mijn comeback is gericht op dit grote doel. In Nieuwkoop doe ik de eerste test. Ik kijk niet verder dan de race zelf en heb nog geen echt plan. Het idee is om een aantal kansen te pakken om een slot te behalen. Maar alleen als ik echt merk dat ik het niveau heb om dit doel te behalen.”

In eerdere pogingen Hawaii te halen, kampte je regelmatig met maagproblemen. Hoe kijk je daar op terug?
,,Ik kwam geregeld in de medical tent terecht, volledig uitgeput vanwege een gebrek aan opgenomen voeding en
vocht. Dit wil ik niet meer. Ik wil gezond en met energie racen. Het afgelopen jaar heb ik veel gewerkt aan verschillende aspecten die mogelijk te maken hebben met mijn maagproblemen, zoals mijn fietspositie, voedings- en hydratatieplan en psychologische ondersteuning. Het doel is om in Nieuwkoop te testen of mijn maagproblemen onder controle
zijn. Op de hele afstand heb ik al vaker problemen met voeding gehad, maar in 2022 gebeurde dit ook tijdens halve triathlons. We hebben veel mogelijke oorzaken onderzocht en getest en hopen dat het nu onder controle is.”

Je hebt op meer vlakken gewerkt aan herstel en prestatieverbetering. Kun je daar iets meer over vertellen?
,,Allereerst heb ik gewerkt met een psycholoog omdat ik sinds mijn tienerjaren kamp met een overgeeffobie. Elke keer als ik misselijk werd in een race, raakte ik in paniek, wat potentieel de maagproblemen ook weer heeft verergerd. Door middel van EMDR-therapie hebben we hieraan kunnen werken. Mocht het niet de maagproblemen in wedstrijden oplossen, dan was het alsnog een goede investering, omdat het hebben van een overgeeffobie niet heel handig is met een baby in huis. Daarna hebben we gewerkt aan een beter zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. De laatste maanden ligt de focus op sportpsychologie om de spanning beter te kunnen reguleren voor en tijdens wedstrijden.”

En dan is er dus die andere fietspositie. Hoe staat het daarmee?
,,Ik heb inmiddels een nieuwe triathlonfiets waarop ik een meer uitgestrekte en hogere positie kan aanhouden. Dit zou niet alleen aerodynamisch voordeel moeten opleveren, maar ook meer comfort voor mijn maagstreek. Dit is cruciaal om tijdens wedstrijden mijn energie beter te kunnen behouden en mijn maagproblemen te voorkomen.”

Hoe zien je trainingsdagen eruit?

“Een goede trainingsdag betekent voor mij dat ik na mijn trainingen nog de rest van de dag blij met Imke kan spelen en kan genieten van mijn gezin. Mijn prioriteiten zijn anders, wat me niet minder prestatiegericht maakt, maar wel dat ik meer geniet en mezelf niet verlies in doelen en tijden. Ik ben blij met het pad dat ik bewandel. Er zijn inspirerende voorbeelden van triathlonmama’s die na drie maanden al weer aan de start staan, maar mede door de
schildklierproblemen zit er bij mij wat meer tijd tussen. Achteraf ben ik dankbaar voor hoe het is gelopen, want zo heb ik meer tijd gehad om een nieuwe balans te vinden tussen werk, gezin en trainen en om te genieten van het opgroeien van Imke. Ik heb super veel zin om weer aan de start te verschijnen. In topvorm ben ik nog niet, maar het is wel weer tijd om te gaan racen!”

Sarissa sluit af met een positieve noot:

,,Ik kijk uit naar wat de toekomst brengt. Het is een uitdagende maar mooie reis, en ik ben blij dat ik deze stap weer kan zetten. Het belangrijkste is dat ik ervan geniet, zowel van het trainen als van de tijd met mijn gezin.”

+++++

Een mooi tweegesprek tussen twee vrouwen, die allebei ambities blijven houden op het gebied van sport en dat alles in goede balans met ‘het dagelijkse leven’.

Zondag dus de terugkeer van Sarissa in het deelnemersveld van Nieuwkoop. Het wordt de 40e jubileumeditie van de Vink + Veenman triathlon Nieuwkoop.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.