Veertig jaar triathlon Nieuwkoop wordt groot feest; zaterdag jubileumrace, zondag de halve

DONDERDAG – In Frankrijk probeerde goede vriend Christophe Croze het ooit in de Embrun-week: een Race of The Legends. Bedoeling was om grootheden als Dave Scott, Mark Allen, Yves Cordier, Rob Barel aan de start te krijgen. Het was toch te ambitieus, het evenement strandde bij gebrek aan middelen.

Zelf hebben we er geweldige herinneringen aan, maar de reünie-race in Holten 2022 (vanwege het afscheid van ondergetekende ook wel de Wim van den Broek-series genoemd) werkten kennelijk ook inspirerend voor andere organisaties. Vorig jaar was er ten tijde van de 40e editie van de triathlon Veenendaal al een race met ‘golden oldies’ en Nieuwkoop doet aan de vooravond van haar 40e uitgave van de halve triathlon hetzelfde.

Op uitnodiging komen zo’n veertig ’triathlonlegendes’ bijeen. De organisatie heeft gekozen voor een combinatie van oud-deelnemers, regio-atleten en sponsors/vrijwilligers kortom ‘mensen met een triathlonhart voor Nieuwkoop’.

Twee mannen mogen daarbij natuurlijk niet ontbreken. Jan van der Marel en Rik van Trigt zijn allebei de personificaties van Triathlon Nieuwkoop. Jans record van acht overwinningen zal nog wel een tijdje blijven staan. Rik won in 1994 na een bloedstollend duel met Jan en Frank Heldoorn. Toevallig het jaar waarin ‘founding father’ Teun Edelman zelf een keer mee wilde doen en ondergetekende vroeg om de microfoon ter hand te nemen. Zelden zo’n mooie halve triathlon meegemaakt en meteen de grootste zege in Riks zeer indrukwekkende loopbaan.

Nog iets eerder op de erelijst staat de naam van Rob Barel, triathlonpionier bij uitstek, Olympisch deelnemer, ontelbare wereld-, Europese en Nederlandse titels. En ook 1 Beneluxtitel. Behaald in Nieuwkoop in 1985. Een jaar eerder was hij de winnaar van de tweede editie. Slechts twee keer werden de Beneluxkampioenschappen gehouden. In Brasschaat en Nieuwkoop. Rob sport nog steeds en de laatste twintig jaar is dat veelal samen met zijn vrouw Cora Mulder, die deze avond ook mee doet.

Een keer besloot Nieuwkoop de afstanden nog wat op te rekken, zodat triatleten naast Almere ook eens op een ander parcours van het langere werk konden proeven. In 1988 werd daarom een 3/4e afstand gehouden (wellicht de enige ooit ter wereld). De winnaar was oud-Europees kampioen en ex-profrenner Peter Zijerveld, waar wie Nieuwkoop ook altijd DE thuiswedstrijd was. Peter trekt zaterdag nog 1 maal z’n tri-suit aan.

Nog zo’n man die in Nieuwkoop altijd net dat beetje meer kon, was Casper van den Burgh. Hij won begin deze eeuw liefst vier keer en dat ook nog eens vier keer de Nederlandse titel. Daarmee zelfs op de halve afstand de succesvolste Nederlander. Casper maakte elke wedstrijd kleurrijk door na zwemmen en fietsen een maximale voorsprong te hebben opgebouwd. Vaak achterhaalden ze de man uit Leidschendam vervolgens niet meer. Hoe pakt dat zaterdag uit?

Door Ruud en mij al ‘duizend keer’ benoemd als de snelste banketbakker van Nederland: Frans van Heteren. In 1997 stond hij op het podium van deze voorjaarsklassieker. Frans blijft actief en slaat Nieuwkoop zelden over. Misschien heeft hij er meer dan Dirk gedaan.

Wie Nieuwkoop zegt, zegt Jan en Rik maar meteen ook Fred Verlooij. Vrienden voor het leven. Tien keer deed Fred mee aan zijn thuisrace en vaak was hij bij de eerste drie weer terug uit de Plassen. De andere onderdelen gaan wellicht minder snel, maar dat maakt zaterdag niks uit.

De veelvraat onder de deelnemers is ongetwijfeld Dirk Wijnalda. Liefst 18 keer stond hij aan de start, acht keer in de top vijf, 1 keer twee, twee keer derde. De man uit Bunnik is ‘still going strong’ want hij doet op zondag ook nog mee aan de wedstrijd. Dirk is trouwens ook nationaal recordhouder in het aantal heles: bijna 60.

Daar blijft het niet bij. Want ook Bas Borreman is een man uit het Groene Hart en is van de partij. Wat te denken van nog een speaker (maar dan toch net even wat sportiever dan mijn persoontje): Bas Oostwouder. Op zondat samen met Rick Sinnige aan de mike, zaterdag deelnemer.

Twee keer was Martin Breedijk dichtbij de zege in Nieuwkoop. De ene keer was Jan te sterk, de andere verkeerde Menno Oudeman in bloedvorm. Menno bedankte voor de eer om mee te doen, maar Martin is erbij. Hij vervult nog altijd een belangrijke rol als vice-president van Europe Triathlon. Vorige week nog in die rol naar een race in Polen, zaterdag in Nieuwkoop.

Van Mathijm Wassink wordt wel beweerd dat hij vooral op het korte werk goed uit de voeten kan. Klopt, maar hij heeft ook paar sterke halves en heles afgeleverd. Mathijm heeft met TriSport zijn bedrijf in training en coaching. Dus ook op zondag ongetwijfeld een paar pupillen aan de start. Zaterdag mogen ze hem aanmoedigen.

Carla van Rooijen wilde meedoen, maar ruilt even haar deelname in voor die van vrijwilligster deze avond. Hulde. Vrijwilligers zijn ook de broers Michel en Edwin Twaalfhoven, nadat ze jarenlang hebben meegedaan in Nieuwkoop. Ruim dertig jaar geleden deed John van der Laan mee aan de halve triathlon. Nu is hij een van de belangrijke sponsoren en groot fan van het evenement. John doet mee in deze legendarische race. Sponsor is ook ex-triatleet Ger Hukker. Hij wordt wel de ‘ader van triathlon Nieuwkoop’ genoemd. Autoschadehandelaar Jan de Boer begon ook ooit als triatleet en later sponsor. Mag dus niet ontbreken tussen de prominenten.

Orange Pictures

En dan is er natuurlijk de huidige hoofdsponsor Vink+Veenman. Het vermaarde bouwbedrijf/ontwikkelaar vaardigt hjaar directeur Frank Agterhof af. Ooit deelnemer aan de halve, maar nu in het ereveld van de jubileumrace.

Datzelfde geldt ook voor de man met de mooiste Triathlonachternaam: Luigi Tricoli. Voor hem is de sprint triathlon wellicht iets te kort, want hij mag ook graag af en toe een Ultra triathlon meepakken. De Nieuwkopers mogen ook niet ontbreken. Zo is er Mike Dröge. Bij het waren de rollen net omgekeerd. Eerst jarenlang vrijwilliger, daarna pas deelnemer. Die vrijwilligersrol geldt ook voor Emil Hoogstad, die trouwens nog steeds hard gaat. Vorig weekend nog derde in de triathlon van Ter Aar zelfs. Maar Emil heeft beloofd het ‘spel mee te spelen’.

Hardfietser onder de deelnemers is Sander Eijs, in het trio-team De Schildpadjes zet hij vaak een van de snelste fietstijden neer in Nieuwkoop, maar speciaal voor deze gelegenheid trekt Sander ook z’n zwembroek aan en in derde instantie de loopschoenen.

Is bij de mannen Jan van der Marel (Tsaar van Ter Aar) de meest succesvolle triatleet, bij de vrouwen zijn dat Sione Jongstra en Marijke Zeekant met elk vier overwinningen. Marijke is van de partij. Met zeges in 1993, 1996, 1998 en 1999 was Nieuwkoop een van haar favoriete wedstrijden.

Niet zo heel veel vrouwen aan de start, maar dat mag de pret niet drukken. Mariska Visser is er wel bij. Tegenwoordig laat ze het zwemmen en fietsen voor wat het is, maar voor deze race maakt de Nieuwveense graag een uitzondering. Een club waar altijd veel triatleten van mee doen in Nieuwkoop is TC Alphen. De voorzitster van die club is – hoe kan het ook anders – Belinda van Alphen. De vrijwilligersuitwisseling tussen beide triathlonplaatsen is geweldig, dus Belinda hoort aan de start van deze unieke serie.

Uit het legendarische team van BFI doet ook Jaap de Lange mee. De man uit Boskoop – lid van TTB kon op de langere afstanden goed meekomen, hij stond een aantal keren in de top tien van triathlon Nieuwkoop. De regio-mannen zijn sowieso goed vertegenwoordigd, zoals ook Gerwin Vos uit Ter Aar. Paul Wijnands is de man van het zwemonderdeel in de Nieuwkoopse plassen. Nu mag ie in het zwembad uit de voeten als jubileumdeelnemer.

De ongelofelijk populaire Triathlon Inside-podcast wijdde afgelopen tijd al aandacht aan de 40e Nieuwkoop. Zaterdag doen de makers ook mee Omar Brons en Wesley de Does zijn in voorbereiding op Challenge Roth. De halve op zondag paste niet helemaal in hun schema, maar om de sfeer van vroeger te proeven, is het podcast-duo zaterdag wel van partij in de jubileumrace.

Om bijna af te sluiten met twee voorzitters: Arjan Baas, die in 2012 de voorzittershamer overnam van Teun Edelman (mister Nieuwkoop) Arjan is nog steeds voorzitter. De andere ‘baas’ is Thorwald Veneberg, maar dan van de NTB. Thorwald is net als Peter Zijerveld oud-profrenner. Hij heeft zich de eerste jaren van zijn voorzitterschap ingespannen om Nieuwkoop weer een volwaardige triathlon te laten zijn. Het deed hem zeer dat de waterkwaliteit steeds een punt van discussie moest zijn. Gelukkig komt daar dit jaar een oplossing voor, die wel eens baanbrekend kan zijn voor meerdere zwemwateren.

 

Bestuurders wordt wel eens verweten dat ze vanachter een bureau beslissingen nemen. Zo niet Tom de Kleer, wethouder sportzaken in de gemeente Nieuwkoop. Het startschot lossen deed ie vorig jaar al, nu niet. Want hij duikt zelf het water in om mee te doen. Vorige week al het opwarmertje in Ter Aar gedaan.

Dit selecte, zeg maar gerust illustere, gezelschap staat in 40 jaar Triathlon Nieuwkoop garant voor:

23 OVERWINNINGEN
10 TWEEDE PLAATSEN
9 DERDE PLAATSEN

Zondag komen daar dus zes (nieuwe) namen bij. Favorieten voor de wedstrijd, die weliswaar geen NK is maar toch veel toppers bevat, zijn: Pim van Diemen, Thomas Cremers, Marijn Markusse, Ivor Feunekes, Tijmen van der Burgt, Erik-Simon Strijk, Pascal Franken, Steff Overmars, Dirk Wijnalda, Stefan Timmermans, Janne Englebert, Lars Heijnsdijk, Twan Berlijn, Lucas Voets en Joris de Boer. Te midden van deze groep ook: veelvuldig Olympisch kampioen Jetze Plat.

Bij de vrouwen zien we voormalig winnares Ingrid Eelkema, de nummer drie van vorig jaar Dieuwertje Bax, Morena Stevens, Nelleke Baldé en – zoals we gisteren hier konden lezen – Sarissa de Vries.

Programma:

zaterdag 1 juni vanaf 16.15 uur jeugdtriathlon vanaf zwembad De Wel.
zaterdag 1 juni om 19.00 uur Jubileumrace vanaf zwembad De Wel.

zondag 2 juni: Vink+Veenman Triathlon Nieuwkoop
start dames 10.30 uur
start heren 10.59.30 uur
start trio’s/duo’s: 11.02 uur

Start bij Strand Zomer aan het Meijepad.

+++++++++

Laten we hieronder de indrukwekkende erelijst van 40 jaar Nieuwkoop nog eens de revue passeren.

ERELIJST TRIATHLON NIEUWKOOP

1983:
1.Geert Tabak 4.02.20
1.Conny van Diest 4.50.54
1984:
1.Rob Barel 3.52.12
2.Axel Koenders
3.Geert Tabak
1.Manna Helsloot 5.04.12
2.Carolien Maasdijk
3.Janny Schuttel
1985: Beneluxkamp.
1.Rob Barel 4.10.25
2.Axel Koenders
3.Peter Zijerveld
1.Lieve Paulus (Bel) 5.10.56
2.Carla Krauwel-van der Does
3.Marjan Kiep
1986:
1.Goof Schep 4.04.30
2.Ben van Zelst
3.Peter Janszen
1.Irma Zwartkruis 4.51.49
2.Henny Verdonk
3.Carla Krauwel-van der Does
1987:
1.Axel Koenders 4.05.46
2.John Engele
3.Peter Zijerveld
1.Irma Zwartkruis 4.45.26
2.Carla Krauwel-van der Does
3.Ada van Zwieten
1988: 3/4
1.Peter Zijerveld 6.29.24
2.John Engele
3.Hilco Compagner
1.Henny Verdonk 7.50.42
2.Marion van Boven
3.Ammy van Bedaf
1989:
1.Jan van der Marel 4.02.58
2.Peter Zijerveld
3.Axel Koenders
1.Marion van Boven 4.55.41
1990:
1.Jan van der Marel 3.48.48
2.Pim van den Bos
3.Nick Marijnissen
1.Thea Sybesma 4.23.39
2.Ada van Zwieten
3.Inge Pool
1991:
1.Jan van der Marel 3.51.32
2.Frank Heldoorn
3.Edwin van Dort
1.Ada van Zwieten 4.30.36
2.Marieke Verseveldt
3.Ans Koot
1992:
1.Frank Heldoorn 3.49.16
2.Jan van der Marel
3.Henri Kiens
1.Ada van Zwieten 4.21.53
2.Henny Verdonk
3.Pauline van Smoorenburg
1993:
1.Jan van der Marel 3.49.19
2.Rob Barel
3.Mark Koks
1.Marijke Zeekant 4.28.25
2.Ada van Zwieten
3.Bianca van Dijk
1994:
1.Rik van Trigt 3.59.07
2.Jan van der Marel
3.Frank Heldoorn
1.Ada van Zwieten 4.30.25
2.Joke Keuning
3.Marijke Zeekant
1995:
1.Jan van der Marel 3.52.24
2.Martin Breedijk
3.Machiel Ittmann
1.Wieke Hoogzaad 4.23.01
2.Joke Keuning
3.Inge Pool
1996:
1.Jan van der Marel 3.50.47
2.Fedor Fillipov (Rus)
3.Alexander Merzlov (Rus)
1.Marijke Zeekant 4.23.49
2.Jacqueline van Vliet
3.Joke Keuning
1997:
1.Jan van der Marel 3.58.35
2.Frans van Heteren
1.Gonnie Wensveen 4.47.19
1998:
1.Menno Oudeman 3.48.28
2.Martin Breedijk
3.Mischa Kleveringa
1.Marijke Zeekant 4.25.48
2.Cora Vlot
3.Riikka Vreeswijk-Kelja (Fin)
1999:
1.Jan van der Marel 3.56.28
2.Vincent Bruins
3.Frank Heldoorn
1.Marijke Zeekant 4.40.25
2.Cora Vlot
3.Riikka Vreeswijk-Kelja (Fin)
2000:
geen race, storm. Jan van der Marel geridderd.
2001: NK
1.Casper van den Burgh 3.56.07
2.Vincent Bruins
3.Machiel Ittmann
1.Bianca van Dijk 4.22.35
2.Sione Jongstra
3.Stephanie Kortekaas
2002: NK
1.Casper van den Burgh 3.55.58
2.Jonas Colting (Zwe)
3.Guido Gosselink
1.Sione Jongstra 4.25.37
2.Bianca van Dijk
3.Marijke Zeekant
2003: NK
1.Casper van den Burgh 3.51.10
2.Rob Barel
3.Vincent Bruins
1.Cora Vlot 4.26.50
2.Yvonne van Vlerken
3.Mariska Kramer-Postma
2004: NK
1.Guido Gosselink 3.49.40
2.Jonas Colting (Zwe)
3.Robert van der Werff
1.Sione Jongstra 4.16.12
2.Ingrid van Lubek
3.Cora Vlot
2005: NK
1.Casper van den Burgh 3.49.42
2.Jonas Colting (Zwe)
3.Paul Verkleij
1.Sione Jongstra 4.13.47
2.Cora Vlot
3.Bianca van Dijk
2006: NK
1.Robert van der Werff 3.50.10
2.Guido Gosselink
3.Dave Rost
1.Sione Jongstra 4.17.38
2.Cora Vlot
3.Michelle Fangmann
2007: NK
1.Dennis Looze 3.55.14
2.Eddy Lamers
3.Bas Borreman
1.Yvonne van Vlerken 4.11.57
2.Michelle Fangmann
3.Inge Vancauwenberghe (Bel)
2008: NK
1.Bas Diederen 3.49.26
2.Corne Klein
3.Eddy Lamers
1.Ingrid van Lubek 4.17.31
2.Mirjam Weerd
3.Cora Vlot
2009: NK
1.Bas Diederen 3.48.02
2.Huib Rost
3.Cees Colijn
1.Mirjam Weerd 4.17.26
2.Mariska Kramer-Postma
3.Cora Vlot
2010: NK
1.Bas Diederen 3.48.42
2.Edo van der Meer
3.Erik-Simon Strijk
1.Mirjam Weerd 4.23.25
2.Heleen bij de Vaate
3.Cora Vlot
2011:
1.Bas Diederen 3.53.13
2.Erik-Simon Strijk
3.Martijn Boot
1.Hanneke de Boer-Douma 4.32.26
2.Cora Vlot
3.Carla van Rooijen
2012: NK
1.Edo van der Meer 3.42.27
2.Erik-Simon Strijk
3.Dirk Wijnalda
1.Mirjam Weerd 4.06.53
2.Monique Burger
3.Carla van Rooijen
2013:
1.Erik-Simon Strijk 3.46.16
2.Mark Oude Bennink
3.Bart Candel
1.Monique Burger 4.21.56
2.Cora Vlot
3.Karlijn van der Burg
2014:
1.Evert Scheltinga 3.45.04
2.Mark Oude Bennink
3.Diederik Scheltinga
1.Hanneke de Boer-Bouma 4.18.12
2.Heleen bij de Vaate
3.Cora Vlot
2015:
1.Bas Diederen 3.57.22
2.Dirk Wijnalda
3.Erik-Simon Strijk
1.Grada Boschker 4.47.11
2.Cora Vlot
3.Carla van Rooijen
2016:
1.Evert Scheltinga 3.53.39
2.Youri Severin
3.Jan-Roelf Heerssema
1.Marleen Honkoop 4.34.58
2.Jolanda Nell
3.Cora Vlot
2017: NK
1.Martijn Dekker 3.57.32
2.Diederik Scheltinga
3.Erik-Simon Strijk
1.Sarissa de Vries 4.25.22
2.Marleen Honkoop
3.Tineke van den Berg
2018: NK
1.Evert Scheltinga 3.57.47
2.Milan Brons
3.Steff Ovemars
1.Marleen Honkoop 4.26.22
2.Els Visser
3.Jorieke Casteleijn
2019:
1.Sven Strijk 4.00.01
2.Menno Koolhaas
3.Dirk Wijnalda
1.Ilona Eversdijk 4.34.31
2.Jorieke Casteleijn
3.Marjan Andringa-Van der Woude
2022:
1.Jetze Plat 3.49.05
1.Joost Somsen 3.49.51
2.Tristan Olij
3.Pim van Diemen
1.Ingrid Eelkema 4.41.27
2.Dieuwertje Bax
3.Maaike Telkamp
2023:
1.Menno Koolhaas 3.43.02
2.Pim van Diemen
3.Joost Somsen
1.Els Visser 4.12.37
2.Marlene de Boer
3.Dieuwertje Bax

Slotwoord: het plan om dit weekend naar de jubileumuitgave van Nieuwkoop te komen kijken leefde al langer bij mij. Hoewel de organisatie maar 1 keer een beroep op me deed als speaker, is het altijd een van mijn favoriete wedstrijden gebleven. Ontstaan uit een vrijwilligersclub en feitelijk al die jaren zo gebleven. Elke zichzelf respecterende triatleet op de lange afstand heeft Nieuwkoop op z’n wedstrijdprogramma staan.

Het is mij een grote eer om zaterdagavond samen met Rick de jubileumrace te mogen speakeren. Ik heb overigens niet meteen ‘ja’ gezegd, want het leek me dat vooral ‘Mister Nieuwkoop’ Teun Edelman daar hoorde te staan. Samen met zijn mensen heeft hij deze triathlon de eerste dertig jaar groot gemaakt. Helaas moet Teun verstek laten gaan, mogelijk dat hij toch even aanwezig is. Zo niet, dan wil ik alvast op deze plaats enorme dank uitspreken voor hetgeen Teun voor de triathlonsport in het algemeen en de triathlon Nieuwkoop in het bijzonder heeft betekend.

In het kielzog van Teun noem ik ook graag Ria Verlooy, moeder van Fred en onlosmakelijk verbonden met deze triathlon. Als jurylid in het hele land actief geweest, maar voor dit Nieuwkoopse topevenement van onschatbare waarde.

Er is nog iemand, wiens naam gelukkig voortleeft in dit geweldige evenement en dat is die van Gees Veenboer, trainer van sowieso Jan en Rik en van tal van andere (top-)triatleten. Gees is niet meer onder ons, zoals er ongetwijfeld meerdere pioniers van het Nieuwkoopse spektakel zijn overleden, maar via zijn familie is de Gees Veenboer inmiddels een fenomeen geworden. De jaagstart waarbij dit jaar de vrouwen 29.30 minuten eerder starten dan de mannen. En nu maar zien wie er 4 uur later met de Gees Veenboer Bokaal naar huis gaat.

We hebben er met z’n allen ontzettende veel zin in! Ik hoop veel van onze lezers/triatleten/volgers zaterdag dan wel zondag langs de kant of in competitie te mogen begroeten/zien.

Oranje Pictures

Wim

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.