Nederlandse wedstrijden: Waalwijk, Dordtse Biesbosch, Giesbeek en Delftse Hout, Terneuzen, Lauwersmeer

MAANDAG – Oerhollandse luchten, polders met wisselzones, rivieren en meertjes. En vooral de lage instap. Het is tijd voor de Nederlandse races. Vergeet niet beste (top-)triatleten: deze vrijwilligersorganisaties staan aan de basis van jullie latere sporttoekomst!

Nog een flinke blok Nederlandse wedstrijden, waar we het nog niet over gehad hebben. Te beginnen met de Tanis triathlon in De Langstraat oftewel Waalwijk. De 2e Divisie Zuid was er te gast voor de tweede wedstrijd van het seizoen. Een individuele sprint-race, die gewonnen werd door Max Muller. De broers Muller uitkomend voor TV Dordrecht verdeelden de pot eerlijk, want broer Ben won de kwart afstand.

Ben was klaar in 1.53.01 uur en versloeg Robbie Kerremans en Jardy van den Heuvel, die zich weer eens waagde aan een kortere afstand. Daarachter waren het Sebastian Steegemans en Laurens van Wanrooij, die ook nog in de top vijf zaten. Rene Vosters was op een negende plaats beste masters.

Snelle Oostenrijkse studente

De overwinning bij de vrouwen ging naar de in Tilburg studerende Oostenrijkse Elena Ecker. Zij was in 2.15.16 uur royaal de beste. Anne van Drumpt volgde op een tweede plaats, tevens snelste master. Dianca Meurs greep het brons. Snelste trio was Prisma TriForce.

De Mullers verdelen de pot eerlijk

In de Schuitema Badmutsen Tweede Divisie was geen kruit gewassen tegen Max Muller van TV Dordrecht. Finishend in 1.01.26 uur was hij liefst vijf minuten rapper dan Dez de Eerens namens TV Energie. De derde plaats ging naar de teamgenoot van Dez: Bart Spaans. Vervolgens twee mannen van TV Hoekse Waard: Ype Kerkstra en Senna Mol (zoon van Anton, ook deelnemer). Bij de vrouwen had Jonna van den Berge-Bakker een succesvol weekend. Eerst de zege in de Dordtse Biesbosch op zaterdag (zie onder) en zondag hielp ze haar team TV Energie aan voldoende punten met wederom winst. Nu dus in Waalwijk. Jonna deed haar clubnaam alle eer aan. De tweede plaats was voor Carola Heijden van TV Dordrecht en derde werd Jip Sanders namens Trion 2 uit Nijmegen.

Zusjes Lamfers gaan goed

De sprint afstand in Waalwijk was een kolfje naar de hand van de Belg Kevin Strubbe. Ook Ingrid van den Wijngaard mocht jubelen aan de finish. De nog kortere afstanden werden gewonnen door Thijn Maas, Maud Lamfers, de Duitse jongen Hendrik Martens en Puk Lamfers. De meisjes uit Apeldoorn waren weer ijzersterk. Snelste trio op de sprint was het team Tom Koppe.

Dordtse Biesbosch voor Maarten; Bas Tietema in middenmoot

Gaan we maar gelijk terug naar zaterdag, voor de Dordtse Biesbosch triathlon. Een sprint triathlon verdeeld over twee series, dus eindtijden naast elkaar leggen en dan rolt er de uitslag uit. De tweede editie werd gewonnen door Maarten Borsten in 57.20 minuten. Vervolgens doken ook Tom de Visser, Thomas van Steensel, Jorrit Meijer en de broers Hans en Bernard Kuiken nog onder het uur. Dat lukte Bas Tietema nog niet. Hij kwam als 58e uit het Biesbosch-water, reed zich een stukkie naar voren op de fiets, maar verloor weer wat posities bij het lopen. Het was ook vooral voor de fun dat Bas (bekend van Tour de Tietema) zich waagde aan een triathlon. Maar ongetwijfeld zien we hem vaker aan de start.

Dubbelslag Jonna

Snelste vrouw, zoals reeds gemeld was Jonna van den Berge-Bakker. Twee sprint triathlons op twee dagen: twee keer winst. Nu in 1.08.52 uur. Lieke Polak was tweede, Rosan Schrama derde. Onderscheid in leeftijdsgroepen was er niet, maar nog wel even melden dat paratriatleet Maurits Morsink goed meedeed en de elfde tijd scoorde. Leuke, relaxte wedstrijd. Meer hoeft dat niet te zijn, vinden ze daar in de Biesbosch. Zo blijft natuur en sport mooi met elkaar in balans.

Giesbeek werd duathlon

Nog zo’n wedstrijd met niet de allergrootste ambities is de Liemers Triathlon in Giesbeek. Marcel Gierman is er de perfecte ambassadeur van. Net als EsmeeAnne de Meulmeester trouwens. Jammer genoeg moest net als in 2019 de triathlon vanwege de waterkwaliteit omgezet worden in een duathlon. De entero-cocci was drie keer zo hoog als was toegestaan. Maar dat mocht de pret niet drukken.

Patrick en Bianca winnen

De winst ging naar Patrick van Beek. De man uit Ede deed 2.16.41 over de run-bike-run. Mark van Suchtelen uit Amersfoort was acht minuten na de winnaar degene met de tweede tijd. En vervolgens liep Mark Waaijenberg – nota bene M60! – al over de streep. De crossduatleet uit Dieren liet dus heel wat jonkies achter zich. Vervolgens kwam er sowieso een heel rijtje masters: Anjo Schagen en Maikel Egging waren de nummers vier en vijf overall.

Masters rules ook bij de vrouwen waar D40-atlete Bianca Piek uit Aalten in 2.37.34 uur won en daarmee de Hellas-atlete Roos Tji (D50) met een minuutje of zeven versloeg. En jawel, de Giesbeekse EsmeeAnne de Meulmeester, onlangs in Samorin nog winnares van de Special Olympics boekte een mooi verdiende derde plaats overall. Een prachtig podium derhalve. Snelste trio was dat van Maarten Hoksbergen.

Komen we bij de kortere afstanden terecht en dan zien we Luuk Molenaar en Karin van Leersum als winnaars op de sprint. De kortste afstand werd gewonnen door Harold en Nienke Ensink. Vader en dochter in dit geval. Eindtijden 53.36 en 56.11 minuten. Giesbeek zit goed in elkaar, hopelijk kan er in de toekomst iets gedaan worden aan de zwemwaterkwaliteit, zodat we ook daar de drie onderdelen kunnen afwerken.

Delftse Hout voor Dennis en Rozemarijn

Terug naar Zuid-Holland, terug naar de zondag. In Delftse Hout was de derde editie van triathlon Delft. Mooie omgeving, heel geschikt voor een triathlon. De overwinning kwam terecht bij Dennis Habers. De man uit Lisse bleef als enige onder de twee uur: 1.59.14 uur. De tweede plaats was net als vorig jaar voor thuisfavoriet Maarten de Vries, klaar in 2.00.31 uur. Brons ging naar Bobbie Jim van Ruth uit Rijswijk, die stadsgenoot Wim Jansen achter zich liet. Daarachter volgde Bas Boon uit Delft. Na het zwemmen was Dennis in 14.44 minuten al de sterkste, maar Maarten ging hem op de fiets royaal voorbij. Het venijn zat hem in de start met het lopen.

Bij de vrouwen was het een en al Delft wat de klok sloeg. Rozemarijn Ammerlaan won in 2.22.21 uur, Maaike van Kesteren finishte zes minuten later als tweede en Prune Wassenaar volgde op 12 minuten van de winnares als derde. Ook nummer vier kwam uit Delft: Claudia van der Poel, waarna de Eindhovense Saskia Verhoef de eer had ‘eerste-niet-Delftse’ te worden. Het snelste trio was het team Ozosnel in 2.03. De sprintafstand werd gewonnen door Thijs van der Zee en geprolongeerd door Linde van Langen. De kortste afstand kende bij de jongens een Zwitserse winnaar: Ik Kramer. Snelste meisje was Bodine van der Horst. De jeugdserie ging naar Midaugas Groeneweg en Nora Wassenaar. Bij de kids tenslotte een overwinning voor Rens Duijnisveld en Anne Coeveld.

Terneuzen met Wouter en Anne

De triathlons in Terneuzen en Lauwersmeer lieten we al de revue passeren. Even in herinnering dat er in Terneuzen straks nog een triathlon voorbij komt, want het fietsparcours van de Ironman 70.3 Knokke gaat grotendeels over Zeeuws-Vlaamse grondgebied. Wouter Verstraate won ‘m zaterdag voor de tweede keer, nu in 1.48.36 uur. Het was een Walcherse dubbelslag met Rens de Ridder op een tweede plaats. Zij gingen een trits buitenlandse atleten vooraf: derde de Luxemburger Tom Heyart en vervolgens de Belgen Tom Hellemans, Bryan Rollier en nog vier zuiderburen. Nederlands succes bij de vrouwen met Anne Zijderveld, Eva van Hoek en Pommeline Warringa. De sprintzeges waren voor Stijn Koole en Deborah Druon.

Lauwersmeer met Pieter en Theresia

Het was al weer drie jaar geleden dat er aan het Lauwersmeer een triathlon werd gehouden. Wel waren er de befaamde swimruns en vorig jaar nog een duathlon. Zaterdag dus weer de driekamp met Pieter Pilat als winnaar. Hij was trouwens drie jaar terug de nummer twee. Dat werd nu Koen Luppes met Anne-Floris Bottema op brons en vervolgens de Friezen Dyan Hendriks en Andries Swart. Snelste vrouw Theresia Offringa voor Olga Elling en Janet ten Kate, routinier in het vak. De sprint afstand werd gewonnen door Erik Slijver en Anique Willema.

Nieuwkoop hebben we genoemd. Nog wel even melden dat de oergezellige jubileumrace zaterdag gewonnen werd door Emol Hoogstad met Dirk Wijnalda en Omar Brons op de plaatsen twee en drie en bij de vrouwen bestond het podium (wat nooit gehuldigd is, want daar ging het niet om) uit Marijke Zeekant, Belinda van Alphen en Cora Mulder.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.