Europe Triathlon Cup in Kielce: sterk optreden Luna (4e), Niels (10e) en Victor (14e); Flip derde in paratri Vigo

MAANDAG – Het was een beetje ‘stilte na de storm’ bij World Triathlon. Nadat de voorbije weken de puntjes op de i werden gezet voor deelname aan de Olympische Spelen met de kwalificaties in Huatulco en Cagliari, was het afgelopen weekend iets rustiger.

Road to LA

Wellicht kun je stellen dat de triatletes, die er in Parijs nog niet bij zijn nu aan de ‘Road to LA’ begonnen zijn. Neem bijvoorbeeld Luna de Bruin, 20 lentes jong en binnenkort toe aan de sprong naar World Cups en meer. Zondag was ze in het Poolse Kielce goed voor een vierde plaats op de Europe Triathlon Cuprace. Drie sterke Duitse triatletes gingen haar voor in de finale over 400 meter zwemmen, 7,6 km. fietsen en 2 km. lopen.

Anabel Knoll, die net buiten de boot viel voor de Spelen in Parijs, won de finale. Ze was drie tellen eerder door het finishlint dan landgenote Franka Rust. Julia Bröcker, leeftijdsgenote van Luna, pikte het brons in. Zeven seconden later was daar de Nederlandse. De Sloveense Tjasa Vrtacic eindigde als vijfde. In de finale kwamen dertig triatletes tegen elkaar uit.

Knoll is sterk; Luna toont kracht

In de eerste halve finale was Anabel Knoll ook al te sterk voor de concurrentie. Twee minuten na de Duitse kwam Merel Veltman als 19e over de streep. Ze fietste sterk, maar kwam op de pittige tegenstand te kort bij zwemmen en lopen. De tweede halve finale werd gewonnen door Bethany Cook (dochter van Glenn Cook en Sarah Coope). Op 32 seconden achterstand volgde Luna de Bruin toen pas als twaalfde, maar dat was voldoende voor een finaleplek. Geen energie verspillen als het niet nodig is. In de finale liet de atlete uit Wijk aan Zee zien wat ze waard is.

De tactiek van Luna de Bruin leek Ian Pennekamp niet toe te passen. Hij won zijn halve finale, maar kwam er daarna in de finales niet meer aan te pas: 26e van de dertig. Achterstand: 1.21 minuten. De finale werd gewonnen door de Brit Samuel Dickinson in 22.10 uur. Twee seconden daarna denderde Henry Graf over de meet en de winnaar van drie Olympische triathlonmedailles Jonathan Brownlee kwam als derde binnen. Zijn deelname aan de Spelen in Parijs (estafette?) is twijfelachtig, maar Jonny liet in Kielce zien dat hij nog wel degelijk meetelt.

Ian Pennekamp dus niet zo sterk in de finale, maar dat gold wel voor Niels van Lanen en Victor Goené. Zij kwamen als tiende resp. veertiende over de finishlijn. Vooral Niels oogde sterk. Hij was de jongste in de top tien van evengoed een sterk startveld. Fietsend maakte hij zeker indruk, lopend deed Victor dat.

Niels en Victor knap in top 15

In de eerste halve finale was Samuel Dickinson ook al de snelste en gaf Niels zijn visitekaartje af met een explosief snelle zesde plek. Lucas Goené finishte 17e en was uitgeschakeld. Een tweede Britse zege in de tweede halve finale met Jonathan Brownlee. Victor Goené kwam als zevende binnen en was op de valreep door. Dat gold helaas niet voor de twee seconden later gefinishte Hidde Mollee. Met zijn 23.35 minuten schaarde hij zich niet bij de beste 30 atleten. De Hongaar Gergo Dobi won de derde halve finale. Voor Pim Bakker, die 16e werd en Rick van der Knaap die gediskwalificeerd werd was het avontuur van korte duur. De vierde en laatste halve finale was dus voor Ian Pennekamp. Voor Dorian Horsten was het thuisvoordeel van sporten in zijn ’thuisland’ Polen niet weg gelegd. Hij was met een 13e plaats in deze halve finale uitgeschakeld.

Leuk detail: zowel de water- als buitentemperatuur waren in Kielce gelijk: 21,3 graden.

Europe Cup Vigo

Er was nog een Europe Triathlon Cup race maar dan in het Spaanse Vigo. Opvallend genoeg geen Nederlandse deelname. Frankrijk heerste ook daar. De winst ging naar Igor Dupuis in 54.55 minuten, zijn landgenoot Nathan Lessman werd tweede. Elf seconden later was dat. Brons ging naar de Zwitser Maxime Fluri. De Britten Jack Willis (4e) en Ben Dijkstra (6e) moesten genoegen nemen met een plekje buiten het podium. Ook de Spaanse mannen vervulden een bijrol.

Zo niet bij de vrouwen, want daar was een Spaanse clean sweep met Sara Guerrero Manso op 1, Marta Pintanel Raymundo op 2 en Maria Teresa Jimenez-Orta Guerrero op 3.

Weer zo’n leuk detail: de buitentemperatuur in Vigo was zondag 34 graden, maar het water was ‘freezing’: 14,4 graden. Wetsuits waren verplicht, hetgeen niet zo vaak voorkomt in Spaanse wedstrijden.

World Cup paratriathlon: Flip derde

Nederland was niet helemaal onzichtbaar in Vigo, de grootste stad van Galicië. Want er was ook een World Cup paratriathlon. Flip Breuer heeft de smaak te pakken en stond na zijn vierde plaats in Yokohama nu al weer een treetje hoger: derde op ruim vijf minuten van de Spaanse winnaar Diego Lardon Ferrer. De tweede zwemtijd, de vierde fietstijd en de snelste looptijd stonden op het scorebord voor Flip in de PTS3-klasse.

Silver Lake voor de Hongaarse toptalenten

Een laatste race nog in Europa: de Europe Junior Cup in het Servische Silver Lake. Soortgelijke formule als in Kielce, Polen dus met halve finales en finales over korte afstanden. De overwinning kwam terecht bij de Hongaar Marton Kropko voor Andreas Nikolajsen uit Denemarken en nog een Hongaar Zalan Trungel-Nagy.

Vier Hongaarse jongens in de top tien, bij de meisjes was de dominantie nog groter: zes in de top tien. Winnares was het supertalent Fanni Szalai. Met inmiddels vijf Europe Cupraces op zak heeft deze 15-jarige nog steeds een 100-procent score. Liis Kapten uit Estland werd tweede en de statenloze Sofia Tikhonova behaalde brons.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.