Landenparade en openingsceremonie WK Multisport Ibiza; Sam Laidlow niet in PTO Europe open; Parcours de Paris reacties Flora/Kristian – WTJ 2835

VRIJDAG – Een mooie Koningsdag gisteren. Op tal van plaatsen waren drukke bijeenkomst met live muziek, een oranjebittertje, een versierde fiets maar ook sportieve activiteiten. Geen triathlons. De laatste keer dat in Groningen een Oranje-triathlon werd gehouden lijkt al eeuwen geleden. Ooit was het allereerste NK run-bike-run op Koninginnedag. In Nieuwegein om precies te zijn. Maar ook die traditie was van korte duur.

Startenlopen

Stratenlopen waren er wel volop. In de Van Zuilichem Vlietloop Oud Gastel waren Rob Musters, Gerbert van den Biggelaar en Jerry Kenbeek podiumwinnaars. De Wallenloop in Elburg werd gewonnen door Andre Plette en Marleen Vos. Yennick Wolhthuizen won de Omloop van Menheerse. En Anne Zijderveld was er vroeg bij: zij won in haar geboortestreek Hendrik-Ido Ambacht de Breakfast Run.

WK begint

Dan is het vrijdag en begint de WK-week op Ibiza. Vandaag was de openingsceremonie met de landenparade en een speech van World Triathlon president Marisol Casado. Vanaf morgen is het sporten op dit WK Multisport. Hieronder het wedstrijdschema. Het blijft toch altijd weer spijtig dat dit WK destijds in Almere niet in volle omvang kon doorgaan. Townsville Australie krijgt die herkansing volgend jaar wel namelijk.

 

41 Nederlanders aan de start op WK Multisport

Goed, Ibiza dus. Veel Nederlanders zullen het eiland met uitgaan en vakantie asocieren, maar het manifesteert zich steeds meer als een sporteiland. In totaal doen 61 landen mee aan dit WK. Nederland stuurt 25 atleten in de elite, U23 en juniorencategorie. daarnaast zijn er 16 agegroupers onder leiding van agegroup-coordinator Sione Jongstra.

De duatleten bijten op zaterdag 29 april het spits af. Daan de Groot, Thomas Cremers, Jeroen Bakker en Karin Nieuwenhuijsen doen mee bij de elite, terwijl Valentin van Wersch aan de start komt bij de beloften. Overigens was de aanloop nog enigszins hectisch, want bijvoorbeeld de fiets van Karin arriveerde niet met hetzelfde vliegtuig.

Zondag gaan Thomas Cremers en Karin Nieuwenhuijsen meedoen in de 2×2 mixed relay, waarbij iedere atleet afgewisseld twee keer een korte duathlon aflegt. Op 1 mei staat op Ibiza het WK aquathlon op het programma. Dit WK is tevens kwalificatiemoment voor de Beach Games op Bali, begin augustus. Voor Nederland doen mee Silke de Wolde, Maaike Vooren, Roel Kwaaitaal, Sam Kraaijeveld, Deborah Wissink, Mats Keulstra (beloften) en Sem Lazaroms (junioren).

Cross-specialisten

De offroadspecialisten strijden vervolgens op 3 en 5 mei om de wereldtitels op Ibiza. De duatleten zijn op woensdag 3 mei aan de beurt. Namens Nederland komen bij de elite Geert van Kuijk, Mario Poldervaart, Wouter Dijkshoorn, Joep Staps en Diede Diederiks aan het vertrek. Bij de beloftes zijn dat Romy Spoelder en Willemijn Fuite. Kyra Brouwer, regerend Europees kampioene offroad duathlon en vorig jaar tweede op het WK, is een van de favorieten in het kampioenschap voor junioren.

Op vrijdag 5 mei staat het WK crosstriathlon op het menu met Joep Staps, Wouter Dijkshoorn en Koen de Leeuw. Hier starten geen Nederlandse vrouwen, Diede Diederiks start immers een dag later (zie onder). Lucas Goené en Hugo Jan Bosscher vertegenwoordigen Nederland bij de beloften. Milan Brons, Tristan Olij en Marijn Markusse sluiten op zondag 7 mei het WK voor Nederland af op de lange afstand (3km zwemmen, 116 km fietsen en 29 km hardlopen). Zij gaan het op Ibiza opnemen tegen onder anderen Joe Skipper en Josh Amberger. Ook hier bij de vrouwen geen Nederlandse eliteatletes aan het vertrek.

Money rules

Dat heeft ook veel – zo niet alles – te maken met de PTO Europe. Het is aan media, dat niet wekelijks de triathlonsport volgt niet uit te leggen. Hoe kan het dat een topwedstrijd daags voor een WK nota bene op hetzelfde parcours beter bezet is dan het WK zelf? Tja….Er was een tijd dat je nauwelijks geld kon verdienen in triathlon. Dat is gelukkig verleden tijd, maar die inhaalslag betekent wel dat atleten nog altijd voor de centen kiezen en niet voor de eer van het land. Dus het WK op zondag moet het – met alle respect voor Milan, Tristan, Marijn – met triatleten van tweede garnituur stellen. Joe Skipper en Josh Amberger uitgezonderd.

Action shot during 2023 World Triathlon Multisport World Championships, Santa Eulalia, Ibiza.

PTO Open Europe zonder Laidlow

Indrukwekkend blijft die startlijst toch wel, volgende week in de PTO Europe op Ibiza. Mooi dat we daar ook Youri Keulen, Lotte Wilms, Els Visser en – daar is ze weer – Diede Diederiks bij hebben zitten. Wie niet start is Sam Laidlow. De Fransman won onlangs nog Challenge Gran Canaria, maar voert nu persoonelijke omstandigheden aan waardoor hij de PTO Europe aan zich voorbij moet laten gaan. Dat roept toch vraagtekens op. Nergens legt de nummer twee van het WK Ironman Hawaii 2022 uit wat er aan de hand is. Zeker in een week waarin gevoeligheden als het dopingschandaal van Collin Chartier naar buiten komen, zou Laidlow er goed aan doen openheid van zaken te geven. We zullen er nog (even) op moeten wachten, maar nu is het voer voor speculaties.

UPDATE: Sam zegt op Instagram dat de reacties hem hard raken. Hij had op meer begrip gerekend, heeft zijn wedstrijdplannen gewijzigd en daar heeft hij zijn redenen voor. Daar wil ie het bij laten. Ergens krijgen we ook daar wel begrip voor. Er zijn grenzen aan de informatie, die je met fans en volgers deelt. Iets van privacy moet er toch kunnen blijven en dient gerespecteerd te worden.

Prijzengeld blijft in the pocket

Over Chartier gesproken. De Amerikaan – triatleet af – hoeft zijn prijzengeld van de PTO US Open niet terug te betalen. Het gaat om 100.000 dollar, toch goed geld voor een man die openlijk bekend EPO te hebben gebruikt en daarop ook betrapt is tijdens een controle buiten de wedstrijden om. Chariter gebruikte ten tijde van de US Open Dallas evenwel geen stimulerende middelen en dat zou ook gebleven zijn bij twee dopingtests rond de race. Het wordt er niet minder raadselachtig op. Want hij wordt wel uit de uitslagen en de PTO Ranking geschrapt, maar maakt de nummer twee – Magnus Ditlev – nu wel of geen aanspraak op dat ton aan dollars?

En hoe zit het met Laidlow? Is hij geschrokken? Wat speelt er? Wat zijn die persoonlijke omstandigheden? Hoe dan ook, het zaakje stinkt. De sport begint steeds meer volwassen te worden en daarmee de excessen dus ook.

De parcoursen van de Olympische triathlon zijn ook gereed. Gelukkig is op dat vlak/op die afstanden momenteel geen sprake van dopingzondaars. Het zwemmen is – zoals we al vaker aangaven in de Seine tussen de Pont Alexandre III en de Pont des Invalides. Op het fietsparcours komen de atleten langs de boorden van de Seine, maar ook op de legendarische Champs Elysees. Deze beroemdste straat van – misschien wel – heel Europa maakt ook deel uit van het loopparcours. Titelverdedigers Flora Duffy en Kristian Blummenfelt zijn alvast enthousiast.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.