Sterke terugkeer van Jorik van Egdom op ‘de halve’: tweede IM 70.3 Warschau achter Casper Stornes

ZONDAG – Veel Nederlandse wedstrijden dus, wat niet wegneemt dat we ook de Nederlandse successen over de landsgrenzen blijven volgen. Zo verkoos Jorik van Egdom vandaag de Ironman 70.3 Warschau boven deelname aan de Eredivisie-race in Weert. Het leverde hem een prachtige tweede plaats op achter de Noor Casper Stornes.

De Veenendaler had zich tot nu toe alleen in Arnhem en Enschede laten zien om zijn team VZC vooruit te helpen. Olympische ambities koestert Jorik de afgelopen jaren niet (meer). Echt helemaal gericht op de langere afstanden is Jorik ook nog niet. Intussen heeft ie een handvol halves gedaan.

Ook Stornes komt feitelijk uit het World Triathlon-circuit. Nu ook hij de Spelen van Parijs niet heeft gehaald, is de kans groot dat we hem vaker op halves en heles zullen zien. De Noor gaf duidelijk zijn visitekaartje af, want hij won met liefst zeven minuten voorsprong deze sterk bezette IM 70.3. De derde plaats ging naar de Pool Kacper Stepniak voor eigen publiek. Hij was de laatste, die door Jorik werd bijgehaald tijdens de halve marathon.

Stornes leidde van begin tot eind al was dat tijdens het fietsen nog in gezelschap van Stepniak. Na het zwemmen was Jorik nog de nummer elf op een totaal van 20 pro’s. Hij lag toen een minuut achter de Noor, die 22.28 minuten zwom. Na het fietsen was hij weliswaar opgeklommen naar een achtste plaats, maar toch wel met 6.13 minuut achterstand. Bij het lopen moest de ene na de andere triatleet er aan geloven. Goodwin, Sala en Szowinski waren de eerste ‘slachtoffers’. Daarna volgden Bruzdiak en de ‘grote’ Gustav Iden. De wereldkampioen Ironman 2022 zou uiteindelijk vierde worden. Maciej Bruzdiak vijfde en George Goodwin zesde.

Knappe race derhalve van de Nederlander, die ermee naar het WK IM 70.3 in Taupo zou kunnen. Afwachten of dat ook in de planning zit van Jorik voor wie het gezinnetje natuurlijk ook aandacht verdient. Opnieuw trouwens een sterk georganiseerd evenement. De Polen zijn op alle fronten bezig om wereldtoppers naar hun wedstrijden te trekken. In totaal deden 1439 atleten mee, waaronder negen uit Nederland. Petr Vabrousek was er ook: hij won het M50-klassement in 4.14.06 uur.

Het werd in de Poolse hoofdstad wel een Noorse dubbelslag, want Solveig Lovseth waagde zich ook aan een halve triathlon. Meteen succesvol, want ze knalde royaal naar de overwinning in 3.52.09 uur. Tweede werd de Poolse favoriete Marta Lagownik in 4.04 en derde de Britse Megan McDonald in 4.07. Polen is Solveig gunstig gezind. Vorig jaar won ze de European Games in Krakau.

ZONDAG 9 JUNI: IRONMAN 70.3 WARSCHAU (POL)
M:
2.Jorik van Egdom 3.35.09
54.Maarten de Vries 4.20.42 (3e M18)
79.Paul ter Avest 4.29.02 (19e M40)
259.Oscar van Lavieren 4.51.39 (64e M40)
339.ZJ van de Weg 4.58.30 (56e M30)
640.Pim Arent 5.34.44 (106e M30)
713.Mark Middel 5.44.30 (121e M30)
736.Joshua Bruens 5.47.57 (75e M25)
959.Mark Vork 6.41.36 (81e M50)

Aan de 5150 Warschau deden 515 atleten mee, waaronder twee Nederlanders. De winst ging naar Jakob Brozska en Malgorzata Granicka, beiden uit Polen.

9 JUNI: 5150 WARSCHAU (POL)
M:
64.Stephan Nieuwoudt 2.26.42
270.Bas van de Nieuwenhuizen 2.55.42

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.