Joep Staps negende, Geert van Kuijk elfde op EK crossduathlon Coimbra; Europese titels Jose Ponce en Anna Zehnder

DINSDAG – Op de derde dag van het EK multisports staat de crossduathlon op het programma, meestal het onderdeel met de minste deelnemers in de EK-week. Ook nu waren de startgroepen niet groot. De Nederlandse mannen speelden geen echte rol van betekenis. Joep Staps bleef als negende in de top tien, Geert van Kuijk viel er net buiten met een elfde plaats.

Het waren slechts twaalf crossduatleten, die een gooi naar de Europese titel deden. Van dat selecte gezelschap was de Spanjaard Jose Ignacio Galvez Ponce het meest bedreven op het technische parcours. De Duitser Fabian Holbach bood het langst tegenstand. Hij drukte zijn lichaam tien seconden na Galvez Ponce over de finishlijn. Brons ging naar de Belgische favoriet Sebastien Carabin. De voormalig mountainbiker had 36 seconden te veel nodig voor een Europese titel. Bijna vijf minuten was de achterstand van Joep Staps: 1.33.16 uur. Tweede Nederlander, tweede Brabander ook Geert van Kuijk klokte 1.40.30 uur.

Voor Van Kuijk zit het EK er meteen op, Joep Staps blijft wat langer in Portugal en meet zich zaterdag met de Europese concurrenten op het EK midden afstand. De Duitse Anna Zehnder won bij de vrouwen in 1.42.41 uur. Zilver ging naar Marta Arias uit Spanje en brons kwam terecht bij Lisa Isebaert, zodat België er weer twee bronzen plakken bij heeft. Nederland staat na drie dagen nog steeds droog.

Davide Catalano uit Italie werd Europees juniorenkampioen. De Belg Yannis Devoldere pakte zilver en brons ging naar David Pejdo, de eerste medaille voor Kroatië. De Italiaanse Giulia Bergamin was maar alleen als juniore. Finishen betekende dus titel pakken. Zo gemakkelijk is nog nooit iemand Europees kampioen geworden.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.