NK tijdrijden was op zelfde fietsparcours als triathlon Oud Gastel dit weekend: preview

DONDERDAG – Op vrijwel hetzelfde fietsparcours als zaterdag de triathlon van Oud Gastel werd deze woensdag het NK tijdrijden gehouden. Twee oud-triatletes deden mee bij de vrouwen. Shirin van Anrooij haalde een zesde plaats, Maud Oudeman finishte als zestiende.

Tegen een gemiddelde van 50,5 kilometer per uur raasde Daan Hoole op deze zonnige woensdagavond over de vlakke polderwegen tussen Steenbergen en Stampersgat. Zo’n gemiddeld zal zaterdag wel niet gehaald worden, ook al omdat de beroepsrenner overal ruim baan had en begeleid werd door twee motard voor hem en de ploegleiderswagen en materiaalwagen achter hem. Stel je voor dat zoiets bij elke triatleet ging gebeuren, het zou overvol raken.

Koos Moerenhout

De organisatie had verder haar zaakjes wel goed op orde. Voormalig duatleet Wim Nieuwkerk was ook betrokken bij het evenement, dat door Steenbergenaar Koos Moerenhout naar West-Brabant gehaald was. Voordeel voor de Gastelse triathlon is wel dat er het fietsparcours helemaal geveegd was en hier en daar zelfs nog wat asfaltstukken hersteld. Daar profiteren dus aanstaande zaterdag ook de 1000 (!) deelnemers van.

 

Yvonne van Vlerken komt

Ondanks de (vaste) concurrentie van het NK triathlon Willem Alexanderbaan heeft Gastel een leuk veld op de been weten te krijgen. Bijzonder is de komst van Yvonne van Vlerken, die eerst al haar triatleten uit haar team gaat coachen en ’s middags mee doet in een top triatlonteam met Ilona Eversdijk en Tijn Huberts.

Favorieten bij de vrouwen

Ilona is er ook de hele dag, want zij geldt als een van de favorieten in de 1/3e wedstrijd. De Almeerse debuteert in Gastel en neemt het op tegen titelverdedigster Nelleke Baldé. Verder zijn Julia de Leeuw, Melissa de Bruin-Roks, Paulien van de Veerdonk, Lotte van Trigt, Esther Vinke, Anna de Wit en zo kunnen we er nog wel een paar opnoemen. Voor eigen publiek doet uiteraard Richelle van Helten een gooi naar de titel F50.

Koen Mol – 2015

Nog 1 keer Erik-Simon in Gastel

Bij de mannen een hele rij kanshebbers. Het wordt een bijzondere wedstrijd voor Erik-Simon Strijk, zijn laatste Gastel-race als pro. Hij krijgt Marijn Markusse als belangrijk tegenstander, want die voelde zich na de voor hem teleurstellende Ironman Klagenfurt goed genoeg hersteld. Verder komen naar Gastel Steff Overmars, Jisk Hoogervorst, Wouter Verstraate, Ryan Wesseling, Wesley Mols, Rens de Ridder, Maarten Borsten, Niels Ros, Joey van de Beek, Kevin Laros, Diederik Pemen, Bart Elderenbosch, Kjeld Noppen, Pascal Valentijn, Rene Vosters, Jeroen Korstanje. Janne Englebert komt niet naar Gastel, hij is er al. Maar hij is zeker ook favoriet.

Barel en Hofland

Gastel is ook altijd weer een verzamelwedstrijd van triatleten uit alle decennia. Want ook Rob en Cora Barel, Chris Brands, Erik Peeman, Thomas Naasz en Jerry Kenbeek zijn van de partij. Volgend jaar willen we sowieso een jubileumrace vanwege 40 jaar Triathlon Oud Gastel en het 750-jarig bestaan van het dorp. Maar ook sporters uit een van de drie disciplines zoals oud-prof Moreno Hofland en topatleet Eltjo van Mechelen wagen zich aan de driekamp.

Van Tridaagse via jeugdtriathlon naar grote race

Gastel is al de hele week in de ban van de driekamp. Maandag begon het allemaal met de Tridaagse. Een avondje baantjes trekken in het zwembad, een fietstochtje op dinsdag en wandelen/joggen op woensdag. Tientallen ’triatleten’ deden mee aan dit super recreatieve onderdeel. Dinsdag kwamen ruim honderd van de 1000 deelnemers al proefzwemmen in de Vliet. De watertemperatuur was toen 18,2 graden.

Morgen begint ’s avonds het spektakel met de Sweere Jeugdtriathlon. Als de laatste deelnemers binnen zijn wordt op groot scherm de wedstrijd Nederland-Frankrijk gekeken. Heel lang nafeesten zullen de ruim 200 vrijwilligers niet doen, want zijn moeten weer voor dag en dauw op voor de Trustus Triathlon Oud Gastel. De 1/3e wedstrijd begint om 8.45 uur en zo gaat het de hele dag door met series 1/8e, 1/4e, 2e Divisie en uitmondend in de trio-triathlon. waar bijna 100 teams aan mee doen.

Nou ja…..en wij zijn er ook weer:

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.