Els Visser maakt haar mooie seizoen met zege Challenge Canberra nog mooier; Deen Baekkegard wint ook – WTJ 3168

ZONDAG – We zijn er niet voor opgebleven, achteraf toch wel spijt van. Want Els Visser heeft afgelopen nacht Nederlandse tijd haar seizoen vol hoogtepunten van een geweldig slotakkoord voorzien. Winst in de allereerste uitgave van Challenge Canberra.

Els, die haar winters traditiegetrouw Down Under doorbrengt en dan steevast een aantal gerenommeerde races meepakt, kreeg de zege allerminst cadeau. Maar de manier waarop ze haar ‘zwem-achterstand’ op Fenella Langridge, Radka Kahlefeldt-Vodickova en de minder bekende Chloe Hartnett wist weg te werken, maakte diepe indruk.

Spannende slotfase: Els en Fenella zij-aan-zij

De Britse Langridge was uiteindelijk de laatste tegenstandster waarmee Els diende af te rekenen. En dat gebeurde wekelijk in de allerlaatste fase van deze spannende, goed georganiseerde wedstrijd in de Australische hoofdstad. Zonder meer een aanwinst voor Challenge Family, jammer dat de primeur maar 237 deelnemers trok. Vooral de Australische toppers ontbraken (nog) op het appel.

Zij die er wel waren maakten er dus een spannende race van. Met drie minuten achterstand na het zwemmen was er voor Els werk aan de winkel. Maar met Hawaii nog in het achterhoofd, staat Els inmiddels te boek als een van de sterkste fietsers onder de triatletes. Vanuit zesde positie maakte ze de achterstand op Langridge haast goed. Van de drie minuten voorsprong, die de Britse aan de waterkant nog had, bleven 25 tellen over. De concurrentes daarachter hadden meer dan 4,5 minuut aan de koersbroek.

Strategie van Els

De strategie van Els was om niet meteen richting Fenella te lopen. Zo liet Els de Britse tien kilometer lang in de waan dat ook zij niet harder kon lopen. Maar schijn bedroog, want op het 10 km.-punt waren de vrouwen samen. Dat zinde Langridge niet, ze had nog over en ontsnapte wederom met Els aan het elastiek.

Met nog drie kilometer te gaan, was Els terug bij de kop. Het leek erop of beide vrouwen zich opmaakten voor een spectaculaire eindsprint. In de laatste 500 meter trok Els snoeihard door en had Fenella geen pasklaar antwoord meer. Het fraaie palmares van Els Visser kreeg er zodoende weer een mooie zege bij. Overall had Els de 18e tijd: 4.21.48, Slechts negen tellen later snelde Fenella Langridge over de meet, daarna was het wat langer wachten op de nummer drie: Radka Kahlefedlt: 4.27.58. Penny Slater en Chloe Hartnett finishten ook in de top vijf. Op het rode Challenge-tapijt aan de finish rolden Els en Fenella elkaar in de armen. Dat is pas topsport!

Twee Europeanen

Ook een Europese zege bij de mannen, want de Deen Daniel Baekkegard was al de grootste kanshebber en hij maakte die status ook waar. Daar kon zelfs een fikse valpartij tijdens het fietsen niks aan veranderen. Baekkegard was op geen van de drie onderdelen de snelste, maar bij de optelsom had hij toch twee minuten voorsprong op de Australiër Kurt McDonald. Brons ging naar diens landgenoot Caleb Noble op 4,5 minuut.

Pijnlijke grimas bij Baekkegard

McDonald was de snelste zwemmer in 23.23. Meteen erachter volgden Baekkegard, Noble en de snelle voormalig zwemmers Josh en Joel Wooldridge. Hoe de valpartij van de Deen precies tot stand kwam, is onduidelijk. Hij krabbelde snel overeind en ging met een pijnlijke grimas in de achtervolging, want de val kostte hem een minuut.

Nog voor de wisselzone was het verschil weer teniet gedaan. Alleen Noble was er even niet bij, zodat Baekkegard en McDonald samen aan de 21 km. begonnen. De Deen beschikte over de sterkste benen en liep meteen uit op de Australiër. De finish werd door Daniel Baekkegard bereikt in 3.52.57 uur, exact twee minuten later volgde Kurt McDonald en Caleb Noble werd derde in 3.57.21. Snelte op de halve marathon Jarrod Osborne (1.13.43) greep de vierde plek voor de snelste fietser van de dag Benjamin Hill (2.10.37).

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.