Een WTJ met Tessa’s: Tessa Witteveen vierde in Bilzen; Tessa Kortekaas wint Ocean Lava Tenerife; IM 70.3 San Juan; Filmpje Youri – WTJ 2248

MAANDAG – We kwamen door de ‘beeld-storing’ op Trikipedia toch ietwat achter te liggen met de wedstrijden uit het vorige weekend. Zo ‘misten’ we nog twee Belgische wedstrijden uit dat weekend. De run-bike-run van Poperinge deed het zonder Nederlanders. De winst ging duidelijk naar de man die het voorjaar domineert: Thibaut de Smet. Zijn broer Nicolas verhoogde de familievreugde met een derde plaats. Tussen hen in finishte Guust de Smul. De winst bij de vrouwen ging naar Lies Vermont.

Tessa Witteveen vierde in Sprinttriathlon Limburg

Dan de Sprinttriathlon Limburg in Herderen/Bilzen, eveneens op 20 maart. Feitelijk al de derde triathlon bij onze Zuiderburen na eerder al Diksmuide en De Haan. In dat opzicht komen de driekampen hier wat laat uit de startblokken. Sterke winnaars in Bilzen met Jonathan Wayaffe en de Kroatische Sonja Skevin. Overigens woont en werkt de laatste in Belgie, dus ze hoefde geen al te lange reis te maken. Beeste prestatie van Nederlandse zijde kwam van Tessa Witteveen. De zus van Anna waren we een beetje uit het oog verloren, maar met een vierde plaats liet ze zich die zondag weer eens van haar beste kant zien.

Tessa derde van links

Vijf Nederlandse triatletes in top tien

Het ging overigens na het zwemmen in het binnenbad gezamenlijk in de middaguren naar buiten voor de fiets- en loopnummers. Wayaffe klopte Joran Driessen, die nog wel met 11 seconden voorsprong aan het lopen was begonnen. Seppe de Graef finishte als derde. Beste Nederlandse man was Berry Moonen op een 15e plaats. Fabian Boots werd 18e, Laurens Jansen 26e en ook Pim Lebouille was weer eens terug. De Almeerder klasseerde zich als 27e. Bij de vrouwen liet Skevin de Vlaamse triatletes Sarah Verjans en Kaat van Eynde (die een dubbelweekend deed, daags tevoren ook al tweede in De Haan) achter zich. Van Nederlandse zijde bleef het niet bij Tessa Witteveen in de top tien, want ook Veerle Heijligers (6e), Margo Reinders (7e), Sanne van der Meer (8e) en Esther Pelzers (10e) kwamen met mooie top tienklasseringen huiswaarts.

Hongaarse en Nederlandse winst in Ocean Lava Tenerife

Van de ene Tessa naar de andere, want Tessa Kortekaas hopte even naar een ander eiland in de buurt. Nu eens niet op Lanzarote, maar Tenerife waar het tijd was voor de vierde editie van de Ocean Lava Triathlon. Onder toeziend oog van mister Ocean Lava Kenneth Gasque gingen de 150 triatleten van start. Zoals je weet zijn er bij Ocean Lava-races vele winnaars, want zij hanteren geen 5-jarige staffel, maar elke leeftijd levert een podium op. Toch kijken we eerst maar even naar de overall-klassementen.

De winnaars van 2019 waren twee coronajaren verder nog steeds de sterksten. Toen, op 18 februari 2019 wonnen de Hongaar Badar Gergo en de Nederlands/Lanzarotaanse Tessa Kortekaas. Tijden toen 3.36.02 en 3.59.34 uur. Beide winnaars waren nu zelfs sneller: 3.26.00 om 3.53.36 uur.

Tessa wint met negen minuten voorsprong

Daarmee waren ze geen partij voor de concurrentie. De Hongaar won van de Spanjaarden Adrian Lainez Jimenez en Luis Hernandez Cano, die respectievelijk 11 en 16 minuten achterstand hadden. Tessa moest op het zwemonderdeel in de industriehaven van Santa Cruz nog wel de Spaanse Zaira Lorenzo Perez voor laten gaan, na ongeveer 20 kilometer kwam ze langszij. Toch klampte de jonge Spaanse nog lang aan, zodat het pas bij het lopen echt beslist werd. Het verschil liep uiteindelijk op tot zo’n negen minuten. Buiten het tweetal kwamen de andere triatletes er feitelijk niet aan te pas. Yure Castrillo uit Spanje eindigde derde, maar wel al op 36 minuten achterstand van de tweevoudig winnares Tessa Kortekaas, die in 2019 nog niet eerder op een ander Canarisch Eiland was geweest dan waar ze woont: Lanza.

Een tweede Nederlander sloot het rijtje van 140 finishers af: Arthur van Leeuwen deed er 6.48.48 uur, maar was daarmee wel mooi eerste M65. Drie jaar eerder was hij ook al snelste M62 geworden…..

Nog een IM 70.3 in San Juan, maar nu Argentinië

Voor de Ironman-races reisden we af naar Zuid-Amerika. Daar stonden in het Uruguayaanse Punta del Este duizend triatleten startklaar voor een IM 70.3. Helaas gooide de natuur wederom roet in het. Zware stormen teisterden in het weekend de badplaats, waardoor eerst uitstel naar zondag en vervolgens afstel. Volgend jaar nieuwe kansen voor deze age-group only race. De tweede race was in Argentinië. Toevallig in San Juan, de stad met dezelfde naam als waar vorige week ook al een Ironman 70.3 was, maar dat was San Juan Puerto Rico. Hier 500 deelnemers, hoofdzakelijke Argentijnse mannen en vrouwen. De podia waren dan ook geheel lichtblauw-wit-lichtblauw gekleurd. Agustin Ricardo Leiro won en bleef als enige onder de 4 uur: 3.58.55 uur. Fabio Figueroa vijf minuten later zilver, Federico Alvarez acht minuten later brons. Snelste vrouw was Johanna Soledad Pennella al moest zij flink aan de bak om Clara Debiassi van zich af te schudden. Verschil was anderhalve minuut aan de finishlijn. Twaalf minuten later maakte Lorena Farina het podium compleet.

Leiro was ooit eens goed voor een tweede plaats op de Toughman Buenos Aires, maar een zege in een IM 70.3 was vreemd voor de man. Pennella maakte dat al wel een keer mee: in 2019 scoorde ze zilver op de Ironman 70.3 in Punta del Este, precies de race die nu gecanceld werd.

Aan het eind van deze aflevering nog het korte fragment van een dolgelukkige Youri Keulen, die aan de finish precies weet hoe hij zijn enthousiasme kan overbrengen op iedereen in zijn omgeving inclusief de media. Dat gebeurde in 2019 met een ontwapenend filmpje in Lievin nadat hij de B-finale won, dat gebeurde nu na zijn wonderschone vierde plaats op de Clash Miami.

 

En dan helemaal tot slot nog wat plaatjes uit Tenerife van Tessa Kortekaas, ooit ook nog eens uitkomend voor de ‘Trikipedia-formatie’ en nu met nieuw partners/sponsors verder op weg naar het WK Ironman. Tenerife was wat dat betreft een mooie opsteker.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.