Europe Tri Cup Wels; Barbara 5e/Robin 10e; Preview Holten; Swansea succesvol voor NL paratriatleten

VRIJDAG – Tijd voor nog wat Europe/World Triathlon races uit het vorige weekend. In de aanloop naar onze eigen Europe Tri Cup race in Holten waren veel toptriatleten bijeen in Wels, Oostenrijk.

De sprint triathlon liet aan de finish een Franse dubbelslag bij de mannen en een Duitse bij de vrouwen zien. Nathan Grayel won in 56.31 minuten en liet landgenoot Igor Dupuis achter zich. De Portugees Miguel Tiago Silva was de nummer drie. Gjalt Panjer, geen deelnemer aan het NK sprint Rotterdam. was in Oostenrijk. De Apeldoorner finishte minder prominent dan in voorgaande wedstrijden: 26e.

Duitse vrouwen nu ook op OS sterk?

Duitse vrouwen zijn overal sterk, behalve vaak bij de Olympische Spelen. Afwachten of Nina Eim daar verandering in kan brengen. Ze won Wels in 1.01.51 uur. Landgenote Annika Koch werd tweede en de Canadese Desirae Ridenour derde. Hier deden de Nederlandse vrouwen goede zaken, scoorden veel Ranking-punten: sterke Barbara de Koning was de nummer vijf, Robin Dreyling de nummer tien in deze zevende Europe Tri Cup. Holten is zaterdag de achtste in de reeks.

Preview op Holten

Maar gelijk even previewen. Favorieten bij de mannen zijn Tyler Mislawchuk, Dylan McCullough, Manoel Messias en Mitch Kolkman. Mitch krijgt gezelschap van nog eens 13 Nederlandse internationals. Bij de vrouwen worden de kansen van Jolien Vermeylen hoog ingeschat evenals de Australische met Nederlandse naam Ellie Hoitink. Namens ons land zijn Maya Kingma en Barbara de Koning ’teamcaptains’ van 8 vrouwen inclusief nationaal sprintkampioene Babette Rosman.

Bij de Europe Junior Cup zijn tien Nederlandse jongens en zes meisjes aan de boorden van de Domelaar voor hun race zaterdag. De junior cup is daarmee weer terug naar de zaterdag.

Wels met supertalent Szalai

Nog even naar Wels, want daar was zondag nog de Europe Junior Tri Cup. Geen Nederlandse starters overigens. De Franse overheersing was enorm: Martin Hubner, Johan Besse en Tristan Douche waren drie tricolores op het podium. Bij de meisjes kon alleen supertalent Fanni Szalai de Fransen van nog een zege afhouden. Lisa Lecompte werd tweede Diana Dunajska uit Slowakije derde. Szalai loop zoveel harder dan de rest, dat ze almaar blijft winnen.

Het Amerikaans kampioenschap run-bike-run was in Cali, Colombia. Gewonnen door de Mexicaan David Nunez en door Anahi Alvarez Corral ook uit Mexico. De Asia Tri Cup in Gamagori leverde winst op voor de Japanner Aoba Yasumatsu en Manami Hayashi.

Zege Jetze Plat in Swansea

De paratriatleten kwamen ook weer overladen met medailles terug van de World Triathlon Para Series in het Britse Swansea. Vijf in totaal. Beste prestatie kwam toch weer op naam van Jetze Plat, die de PTWC won. Florian Brungraber was tweede en het brons ging naar wereldkampioen Geert Schipper. Zilver was er dan voor Maurits Morsink in de PTS2 en dat gold ook voor Nico van der Burgt en Sanne Koopman, maar dan in de PTS3. Een zevende plaats was er in diezelfde klasse voor Flip Breuer. De achtste plaats tenslotte bereikte Ingrid de Oude in de PTS4. Mooie opsteker voor iedereen, die er in Parijs bij de Paralympics ook bij is.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.