Vrouwenweek 2021 (8) Josta Bolhuis; meer vrouwen aan de start van triathlons, te beginnen bij de Brouwersdam triathlon 2022.

Josta Bolhuis stimuleert, begeleidt en traint al jaren vrouwen in de duursport met haar bedrijf Trispiration. Voor 2022  heeft zij zichzelf een nieuwe missie gesteld; net zo veel vrouwen als mannen aan de start krijgen bij triathlons. Haar eerste speerpunt in de triathlon aan de Brouwersdam in 2022, gesteund door de organisatie. Haar oproep :

Mijn missie, oproep aan alle vrouwen.

In 2011 deed ik mijn eerste hele triathlon, daarvoor was ik al 6 jaar bezig met triathlon. Wat mij toen gelijk opviel was dat van de krappe 400 deelnemers destijds er maar 20 vrouw waren.

Ik kwam in 2011 over de finish, geen hele snelle tijd, was immers mijn eerste en 8 dagen ervoor ontzettend ziek geweest dus had geen verwachtingen. En toch eindigde ik als 10de in het Nederlands klassement. Er deden ook niet Nederlandse vrouwen mee en die waren zeker sneller dan mij. “Ok, leuk om te zeggen dat je zo hoog bent geëindigd, maar als er maar 12 Nederlandse vrouwen meedoen, was het niet veel soeps”. Althans, ik had graag in de top 10 geëindigd, maar dan wel als er 200 vrouwen hadden meegedaan.

En dan was er een mannelijk coach die riep: Ja,  als vrouw ben je snel aan de top, je hoeft er niet veel voor te doen, dus waarom gelijk prijzengeld?  Die raakte mij. Want wie zegt dat wij vrouwen minder moeten trainen voor een hele triathlon. Of überhaupt een triathlon, welke afstand dan ook. We hebben dezelfde soort trainingsarbeid nodig en moeten er net zoveel voor laten en misschien wel meer dan de mannen. Ok, minder vrouwen, dus sneller aan de top, ik snap het, een simpele berekening, maar dan minder verdienen voor hetzelfde werk lijkt me niet. Dit was in 2011,  dus 10 jaar geleden. En prijzengeld was toen ook al gelijk ,  maar dat vond deze man niet eerlijk omdat vrouwen sneller de top bereiken doordat er minder meedoen.

Deze 2 situaties hebben onder andere bijgedragen aan mijn missie. Meer vrouwen aan de start van triathlons krijgen. Dat wil niet zeggen startbewijzen weghalen van de mannen, nee, gewoon meer triathleten, dus meer deelnemers. Ik denk dat vele triathlonorganisaties hier alleen maar blijer van kunnen worden, als ook verenigingen, coaches en andere bedrijven die iets voor triathlon doen.

En hoe gaaf is het als we straks een mooie afspiegeling hebben binnen de triathlon, hoe de wereld populatie er uit ziet. Namelijk net zoveel mannen als vrouwen. En ja, daar horen gender neutralen ook bij. Elke huidskleur, ras, soort, maat, groot, klein, alle leeftijden bij.

Goed, meer vrouwen aan de start. De oer-tijd is echt voorbij. De jaren 50 waar alleen nog mannen aan duursport mochten meedoen ook. En dat is pas 71 jaar geleden, just saying. Het wordt tijd dat we in deze tijd gaan leven, dat we leren van het verleden en dat vrouwen net zoveel recht hebben als ieder ander. We net zoveel recht hebben om te zeggen “lieve schat, ik ga vanavond even 3 uur fietsen, breng jij de kids naar bed! Oh en morgen ben ik zwemmen, doei, tot later”. En we daarmee de twijfel weg halen bij vrouwen dat ze ook in staat zijn tot het doen van een triathlon.

Dus lieve vrouwen bij deze de oproep. 21 mei 2022 Go Triathlon Brouwersdam, laten we daar beginnen. Nog 200 vrouwen zijn er nodig. Wie doet er mee?

Lijkt me ontzettend gaaf, om zij aan zij te staan, met een paar honderd vrouwen, samen met een paar honderd mannen. En we met veel plezier, volop kunnen genieten van een fantastische sport.

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.