XTreme triathlons: Swissman met 8 NLers, Austria eXtreme met 2 NLers en Stone Brixia Man

WOENSDAG – Voor de liefhebbers van net iets meer, zijn er natuurlijk de extrme triathlons. Vaak door schitterende natuurlandschappen, woelige waterbekkens, steile beklimmingen en olifantenpaadjes. Advies aan de extreme triatleet: ga nooit voor een snelle eindtijd!

We hebben er de voorbije weken al een paar achter de rug. Jaarlijkse hoogtepunt is natuurlijk de Norseman begin augustus. Op 22 juni konden atleten zich hiervoor kwalificeren in de Swissman  Xtreme in het Zwitserse Ascona. De wedstrijd begint in het koele, heldere water van Isole Brissago en eindigt voor de volhouders op de flanken van de Kleine Scheidegg. Dat het zwaar was bewijst bijgaande foto. De sneeuw moest tevoren zelfs nog van het fietsparcours verwijderd worden.

Swissman voor Christophe en Andrea

In totaal 238 triatleten deden mee. De Zwitser Christophe Martignier was hiervan het snelste terug in 12.19.06 uur. De Zweed Patrick Ericsson deed er 12.34.31 over en de Duitser Maximilian Kirmeier bedwong alle elementen na 12.52.11 uur.

De vrouwen houden zich goed staande tussen de stoere mannen, want de top drie zat ook overall hoog in de ranking. Andrea Rosch uit Zwitserland klokte de snelste tijd 14.02.52 uur. De Duitse Cindy Friebel lag daar niet ver achter: 14.09.08 uur en daarna was het een klein uurtje (15.07.07) wachten op brons: Michele Segalada uit Zwitserland mocht deze plak in ontvangst nemen al is het meestal het T-shirt waar het meest naar verlangd wordt in dit soort wedstrijden.

Zusjes Loomans weer op hele; Karianne zeer sterk

Acht Nederlanders gingen dezelfde uitdaging aan. Van het was de in Zurich woonachtige Karianne Lancee (geboren Amsterdamse) de sterkste met een tijd net onder de 21 uur. Onder het achttal ook de zusjes Jeltje en Janneke Loomans. Beiden met een groot sportverleden in tennis (Jeltje was ooit juniorenkampioen van Nederland) en zeilen komen de Loomansen ook in de driekamp prima voor de dag. We zien ze weinig in Nederlandse wedstrijden (Gelreman uitgezonderd), maar heles in het buitenland deden ze al menigmaal. Leuk weetje: Jeltje is ook de fysiek/mental coach van acteur Buddy Vedder. Dan moet ze die ook maar ’s overhalen voor een triathlon.

Karianne Lancee

ZATERDAG 22 JUNI: SWISSMAN XTREME (ZWI)
M:
48.Ewout Smits 21.45.07
49.Martin van der Ham 21.52.34
60.Martijn Lollinga 22.13.35
64.Hedzer Koops 22.24.56
139.Ironnie Willemsen 24.43.36
V:
5.Karianne Lancee 20.57.29
21.Jeltje Loomans 23.31.49
22.Janneke Loomans 23.31.50

Austria eXtreme voor Jan en Mareike

Twee Alpenlanden, twee Xtreme triathlon op exact dezelfde zaterdag 22 juni. Toen was namelijk ook de Austria eXtreme in Graz. Kleiner van opzet met 42 deelnemers, maar zeker zo uitdagen en qua eindtijden vergelijkbaar. Want de Tsjechische winnaar Jan Hradecky deed er 12.16 uur over. Dat is 3 minuten sneller dan de Swissman-winnaar. Tweede in Graz werd Oostenrijker Dominik Weigl in 12.19.02 en de Duitser Andreas Posch overwon elke hindernis in 12.37 uur.

Austria Extreme Triathlon 2024 @autxtri @Sportshotphotography Fotos:www.sportshot.de FotoCredit :www.sportshot.de #yourpictrs

Niet lang daarna kwamen de vrouwen op de bergtop aan. Mareike Eissman uit Duitsland was snel genoeg voor plaats 1. Ze deed er 13.55.20 uur over. De Hongaarse Alexandra Imre was toen nog wel even bezig. Ze finishte als tweede in 15.33.40 uur en toen de Zwitserse Tanja Hirsig na 17.10 aankwam, was het al donker. Twee Nederlanders waren van de partij,

ZATERDAG 22 JUNI: AUSTRIA EXTREME GRAZ (OOS)
M:
14.Mark Schram 15.43.00
18.Sebastiaan van den Berg 16.49.40

Stone Brixia Man voor Matteo en Mireia

Altijd gedacht dat de Stone Brixia Man ook zwaar was. Dat is ze ook, maar de afstanden zijn minder lang dan een hele. Zaterdag 29 juni was de race in en rondom het Italiaanse Lago d’Iseo. Hier geen Nederlanders aan de start. Van de 31 deelnemers waren er 30 Italiaan.

Matteo Balbini won in 9.05.09 uur. Zijn landgenoten Luca Zanet (9.14) en de weinig Italiaans klinkende Armin Hadziosmanovic werd derde in 10.07 uur. De enige niet-Italiaanse won wel bij de vrouwen. Mireia Quiros Medina uit Spanje streek met 11.43.31 uur de overwinning op. Daarachter volgden Valentina Zanet (11.57) en Rosangela Troncana (12.37). Vanzelfsprekend uit Italië dus.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.