Zes deelnames, vier keer winst voor Tristan Olij in Achtste van Nierup, Morena Stevens zegeviert ook

DONDERDAG – Het is de enige triathlon, die ooit uitgebreid bij Veronica op televisie kwam. De achtste van Nierup. Of, voor de mensen die niet uit de buurt van het Noord-Hollandse polderdorp komen: de triathlon van Nieuwe Niedorp. Ooit opgezet door de sportfamilie Stammes en daarna een onverwoestbare traditie van 35 afleveringen. Vrijwel altijd op de eerste woensdag in juli.

Thuiswedstrijd voor Tristan

Gisteren dus weer. 250 individuele en 130 trio’s aan de start. Mudjevol steeds, ruim duizend bezoekers op de after-party op het Kerkplein. De sfeer is enorm. In die sfeer gedijt Tristan Olij goed. Hij plant niet veel wedstrijden in de aanloop naar zijn debuut op Hawaii, maar zijn thuiswedstrijd slaat de topatleet nooit over.

Inmiddels is het ook echt een thuiswedstrijd, want Tristan is van Winkel naar Nieuw Niedorp verhuisd. Hij debuteerde er in 2017 met een zevende plaats. Een jaar later was hij al tweede achter Omar Brons en vanaf toen hoefde hij niemand meer voor te laten. Woensdag kwam er vrij eenvoudig een vierde (’19/’22/’23) zege bij.

De Rijd

Noël Sterk mocht hem nog wel voorblijven bij het uitkomen van zwemwater De Rijd. Kort na de wissel en de eerste kilometers op de fiets werd de atleet uit Barsingerhorn al bijgehaald door Tristan. Het begin van een lange solo. Zijn voorsprong in de tweede wissel was opgelopen tot ruim twee minuten op Sterk en Emiel van Tongerlo. Bij het lopen verscheen al een grote grijns op het gezicht van Tristan, die op souplesse naar de finish liep.

 

Zijn eigen parcoursrecord (55.06) van twee jaar terug bleef overeind. Er rolde nu 55.29 minuten uit. Met de tweede zwemtijd, de snelste fietstijd en de tweede looptijd kon niemand tippen aan de man, die na Niek Heldoorn zich als tweede Nederlandse pro op het hoogste podium (dat van WK Ironman) mag vertonen. Noël Sterk hield dapper stand op plaats twee en ook brons ging naar een aanstormend talent: Josh Garrone uit Sint Pancras. Hij zette de snelste looptijd neer: 16.48 minuten, twaalf seconden rapper dan Tristan.

Thijs nu vijfde

Net buiten het podium, maar wel snelste master was Emiel van Tongerlo. De man uit Schoorl bleef marinier Thijs van der Zee voor. De leider in de tussenstand van het Van der Voort Triathloncircuit (na zeges in Heerhugowaard en Langedijk) moest nu genoegen nemen met een vijfde plaats, hetgeen ook aangeeft hoe sterk Nieuwe Niedorp bezet was. Maar Van der Zee is wel een man om rekening mee te houden. Hij werd vorige week in Zeewolde ook al Nederlands kampioen bij de militairen, hoewel die uitslagen – om veiligheidsredenen – nooit naar buiten komen. Kay Blokdijk, Mark Elbertsen, Owen van Hooff, tweede master Paul Nieuwenhuizen en snelste junior Sven de Haas maakten de top tien in Nierup vol.

Morena pakt tweede NH-zege

Bij de vrouwen stijgt Morena Stevens in de tussenstanden van het circuit nu ze na Langedijk ook Nieuwe Niedorp op haar naam schreef. De Amsterdamse die met veel pech kampte in de Ironman 70.3 Luxemburg afgelopen zondag, was die race al weer vergeten en snelde op het parcours naar haar derde seizoenszege, want ook DTS Zandvoort schreef ze op haar naam.

Trikipedia’s agegrouper van het jaar 2023 draait dus ook in 2024 geweldig goed. Directe tegenstand ondervond ze bij het zwemmen en fietsen van Serina Schouwenaar, maar de Helderse viel terug bij het lopen naar een vierde plaats. In het veld schoven Anita Verkerk uit Bergen en Laura van den Heuvel uit Schoorl op naar de plaatsen twee en drie. Hun achterstand bedroeg ruim drie minuten op Morena, die voor het eerst haar naam op de indrukwekkende erelijst van Nieuwe Niedorp mag bijschrijven. Titelverdedigster Dieuwertje Bax ontbrak, zij reist af naar Roth voor de Challenge.

Na de prijsuitreiking bleef het nog lang onrustig in het gezellige triathlondorp….

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.