Als Seine te vies blijft, wijken de triatleten uit naar Vaires-sur-Marne net buiten Parijs

VRIJDAG – Minder dan een maand te gaan en de Olympische triatleten zijn bezig aan de belangrijkste wedstrijd van het jaar. In Parijs is de discussie over de al dan niet schone Seine al jaren aan de gang. Miljoen, wat zeg ik miljarden zijn er tegenaan gegooid om het water in de belangrijkste rivier van Frankrijk te zuiveren. Daarbij is wel ooit duathlon als alternatief genoemd maar nooit een alternatieve zwemlocatie.

Die is er nu dus wel. Als het water in de Seine tijdens de Olympische Spelen in Parijs niet schoon genoeg is, kunnen de zwemonderdelen in het open water naar een andere locatie worden verplaatst. De organisatie heeft een reservelocatie ingericht in Vaires-sur-Marne, net buiten Parijs.

Reserve

,,Om te garanderen dat het doorgaat, hebben we besloten een reservelocatie in te richten. De plek wordt al gebruikt voor roei- en kanowedstrijden en voldoet aan alle noodzakelijke eisen voor dit soort evenementen”, aldus de organisatie. Tijdens de Spelen staan het openwaterzwemmen en het zwemonderdeel van de triatlon gepland in de Seine. Voor de triatlon heeft de organisatie ook nog de mogelijkheid om het zwemonderdeel helemaal te schrappen. ,,Als laatste redmiddel staan de regels van de Internationale Triatlonfederatie toe dat het evenement wordt veranderd in een duatlon”, aldus een woordvoerder van de organisatie.

De waterkwaliteit van de Seine is al langer een punt van zorg. Bij grote regenval kan de riolering van Parijs het water niet aan en wordt er vanuit het riool geloosd in de Seine. Daardoor komt onder meer de e-coli-bacterie, uit menselijke ontlasting, in het water. Om ervoor te zorgen dat er veilig in de rivier kan worden gezwommen, werd al eerder een waterbassin van 30 meter diep in gebruik genomen. Ook werd er al 1,4 miljard euro uitgegeven aan het verbeteren van rioolwaterzuiverings- en regenwatervoorzieningen in Parijs.

In juni werd een testevent voor het open water zwemmen nog afgelast vanwege de slechte waterkwaliteit. Afgelopen week werd bekend dat de waterkwaliteit inmiddels is verbeterd. De Franse president Macron gaf eerder aan rond de Spelen hoogstpersoonlijk een duik te nemen in de Seine. Hij wil er gaan zwemmen omdat het rivierwater volgens hem dan schoon is. De triathlons zijn 30 en 31 juli en de mixed relay op 5 augustus Het openwaterzwemmen staan gepland op 8 en 9 augustus. Sharon van Rouwendaal neemt namens Nederland deel aan de 10 kilometer. Ze won op deze afstand olympisch goud (2016) en zilver (2021).

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.