Claire Michel sluit pro-carriere in stijl af met winst IM 70.3 Indian Wells; Geen Diede op WK en meer nieuws
DINSDAG – December feest- en familiemaand. Tijd om gas terug te nemen, maar dat is een uitdrukking die in het woordenboek van een triatleet of fanatieke triathlonvolgers niet passen. Zelfs als ik even onder een steen verblijf, komen er mails en appjes binnen over tri-nieuwtjes. Conclusie: we moeten weer aan de bak! Doen we graag overigens hoor.
Indian Wells: prachtzege voor Claire Michel
Afgelopen weekend was het vrij rustig, maar wel weer een Belgisch succes op de Ironman 70.3 in Indian Wells, Amerika. Want zoals Marten van Riel en Jelle Geens bij de mannen, zo maken ook Valerie Barthelemy en Claire Michel mooie overstappen naar het langere werk te beginnen met de halves natuurlijk.
Het was de laatste die nu de Indian Wells op haar naam schreef, mede dankzij een verbluffend snelle halve marathon. Een mooie afronding van Claires tijd als pro-atlete. Of we haar dus vaker op de halve zien als agegrouper is afwachten. Je zou denken: zo’n zege smaakt naar meer, maar wat ook waar is, is: stoppen op je hoogtepunt.
Michel was op alle fronten net even beter dan de concurrentie. Bij het zwemmen zat ze in de kopgroep na 25,5 minuut met Rachel Zilinskas en Erika Ackerlund. Strijdlustig probeerde de Belgische weg te komen, maar het Amerikaanse duo bleef in haar schaduw volgen en ook de Britse Stephanie Clutterbuck sloot aan. Deze demarreerde samen met Zilinskas, zodat zij samen als eersten aan de 21 km. begonnen.
Dat was een kolfje naar de hand van Claire Michel, ze was in een mum van tijd bij de kop en liep daar ook meteen van weg. Aan de finish zou ze 3.13 minuten voor blijven op Rachel Zilinskas en de nog verrassend voor de dag komende Annamarie Strehlow, die 6,5 minuut later het brons pakte. Susan Haag (met Nederlandse roots) deed ook mee.
Bij de mannen ook een winnaar uit het World Triathlon circuit, namelijk de Amerikaan Morgan Pearson. Eindtijd: 3.42.26 uur. Landgenoot Matt McElroy was de nummer twee op 1.47 minuten en de voor Griekenland uitkomende Louis Woodgate eindigde derde in 3.45.41 uur. Bart Aernouts was nog in de overwinningsroes van Cozumel IM, maar werd ook hier sterk vierde in 3.45.58. Daarna volgde de Amerikaan Colin Szuch. En dan was er nog een Belg, die negende werd. Christophe Dekeyser zorgt voor een derde top tien klassering voor onze zuiderburen in deze IM 70.3 Indian Wells, voorwaar een resultaat om trots op te zijn.
Niet iets om trots op te zijn is het feit dat (opnieuw) een atleet overleed tijdens het zwemonderdeel. De identiteit van het slachtoffer is niet bekend gemaakt. Organisatie en Ironman brachten het volgende bericht naar buiten:
,,We are saddened to share that one of our race participants from the IRONMAN 70.3 Indian Wells-La Quinta triathlon has passed away. During the swim portion of Sunday’s race, the athlete required medical attention near the swim finish and was transported to a nearby hospital where they passed. We thank the water safety and medical personnel who worked quickly to provide the athlete with medical support. We share our deepest sympathies with the family and friends of the athlete and will continue to offer them our support as they go through this very difficult time.”
De Belgen waren dus nadrukkelijk aanwezig in totaal vijf Zuiderburen. Nederland minder nadrukkelijk in de uitslagen en met drie triatleten. Hun uitslagen staan hieronder.
ZONDAG 8 DECEMBER: IRONMAN 70.3 INDIAN WELLS (USA)
M:
272.Abel Vanoveren 5.08.18 (40e M30)
604.Tim Bosmans 5.44.12 (66e M40)
V:
171.Kim de Bruijn 5.47.13 (33e F30)
Alles weer samen op Hawaii?
Wat voor het WK Ironman 70.3 geldt namelijk mannen en vrouwen in hetzelfde weekend op hetzelfde parcours zou natuurlijk ook het ideaalplaatje van het WK Ironman zijn. Dat brengt op de beschikbare parcoursen in Hawaii en Nice echter complicaties met zich mee. Daar is een tweede race-dag feitelijk niet mogelijk.
Toen het drie jaar terug op Hawaii toch gebeurde als gevolg van de vele gekwalificeerden in de coronaperiode was het op donderdag chaos troef in Kona. Dat zelfs de burgemeester vast kwam te staan in het verkeer, hielp er ook niet aan. Gevolg: een jaar later gesplitste WK’s. De vrouwen keerden terug naar Hawaii, de mannen weken uit naar Nice en dit jaar waren de rollen omgekeerd, zoals dat ook volgend jaar weer zal zijn. In de jaren daarna wil de Ironman Group toch weer kijken of het op 1 locatie mogelijk is. De vraag blijft of dat dan wel met ruim 4000 triatleten te doen valt, want het verlangen om mee te doen aan dit WK blijft onverminderd groot.
Clash Daytona
Een tweede ‘halve’ triathlon in Amerika was zondag de Clash Daytona. Halve tussen aanhalingstekens want ook in de USA komt de winter eraan en was het te koud om de zwemmen, dus een bike-run. Ooit begonnen onder het Challenge-label, maar op enig moment weekten de Amerikanen zich los van de vanuit Almere aangestuurde Challenge Family en begonnen een eigen label ‘Clash’. De halve afstand rond en op het autocircuit van Daytona werd gewonnen door de Amerikaan Tommy Doubleday in 3.22.58 uur. Scott Ludford werd 15 seconden later tweede en Cole Kynoch derde.
Snelste vrouw was de Amerikaanse Renae Tadrowski in 3.42.33 uur. Ze had precies negen minuten voorsprong op haar landgenote Andrea Richardson en 16 minuten op de Britse Helen Perry. De Clash organisatie mikt niet meer op een selecte groep pro’s, maar nodigt de agegroupers uit mee te doen op dit unieke parcours. Dat scoort wel, want bleef het deelnemersaantal bij Challenge rond de 200 schommelen, nu waren er 308 deelnemers op de halve en bijna 2000 op de sprint, duathlons en andere side-events.
Winterduathlon Wuustwezel
Dichterbij huis kon ook gesport worden zondag. De winterduathlon (de Belgische benaming voor crossduathlon) in Wuustwezel bijvoorbeeld. Het was alweer de 26e editie in ‘het land van Marc Herremans’. De winst ging naar thuisfavoriet Seppe Rombouts. Zes seconden later volgde Nick Peers en derde was Vincent Meyvis. Op een zestiende plaats kwam Rob Brekelmans uit Helvoirt binnen, hij was daarmee vierde bij de M40. Op de 26e plek Noel Frijns en de 28e was voor Dennis de Vos.
David van der Poel
Spannend was het ook bij de vrouwen waar het duel Karen Steurs – Caren Commissaris in het voordeel van de eerste eindigde, zij het nipt. Silke Baumer finishte als derde. Bij de duo’s eindigde het koppel David van der Poel (jawel de vroegtijdig met wielrennen gestopte broer van Mathieu) en Niels Verdijck. De kans dat we David vaker in duathlons zien is groter dan Mathieu in triathlons, vertelt hij binnenkort in een kerstverhaal in BNDeStem.
NK Tegenwindfietsen met Hugo de Jonge
Komen we bij een evenement wat diezelfde krant (BNDeStem samen met de PZC) ook altijd intensief volgt namelijk het NK tegenwindfietsen. De organisatie reserveert de maanden november, december, januari voor een mogelijk moment om het NK op de Oosterscheldekering te houden op. Ironisch genoeg werd vorig jaar het NK werd afgeblazen vanwege te harde wind. Zondag ging het weer wel door.
Jurjen prolongeert; Ingrid wint en Nelleke derde
De Leidense stoemper Jurjen van der Velde won opnieuw, dit keer in een tijd van 19.36 minuten. Nikola Blom en Tijmen Eising waren de nummers 2 en 3. Tussen hen in overigens nog wel Laurens ten Dam en Stefan Bolt op de tandem. Dennis Heilbron was op de 31e plaats beste triatleet. Hoe sterk was de eenzame fietser die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind..? Bij de vrouwen was dat de Oosterhoutse Ingrid van de Wijngaard in 23.11. Tweede en derde waren Joy Droogsma en triatlete Nelleke Baldé. Eva van Hoek eindigde zesde. Mooie prestatie ook van Hugo de Jonge, oud-minister en thans interim Commissaris van de Koning voor Zeeland. Hugo deed het voortreffelijk met een 79e plaats in 24.58, daarmee liet hij nog 150 tegenwindfietsers achter zich.
Brownlee
Nieuwtjes: Alistair Brownlee wordt aandeelhouder in RaceRanger, het geavanceerde systeem dat de strijd tegen het stayeren aangaat. De Brit is dus al snel van ex-topsporter betrokken in nieuwe projecten. We hadden ook niet anders verwacht. Bovendien blijft hij vooralsnog lid van de IOC-atletencommissie.
WK Ironman 70.3 Taupo: voor sommigen net even een te lang seizoen
Korfmossels of niet, het laatste WK van 2024 nadert nu snel. Vrijdagavond 19 uur zien we de vrouwen in actie, zaterdagavond zelfde tijd de mannen. Na een lang en zwaar seizoen zien de organisatoren wel dat het niet zo gunstig is om zo laat in het jaar nog zo’n belangrijke wedstrijd te hebben. Misschien iets minder voor de atleten van Down Under, want voor hen is het seizoen in volle gang. Maar de Europese elite loopt toch een beetje op haar achterste benen en dat betekent nog wel wat uitvallers hier en daar.
Zo mogen we best wat verwachten van Lotte Wilms, die in prima vorm verkeerd, maar is het de vraag of Els Visser voorin mee kan strijden en hoe staat het met de blessure van Marlene de Boer? Er is al wel 1 jammerlijke zekerheid: Diede Diederiks start niet. Ze is grieperig thuis gekomen van de T100 Grand Final Dubai en hakte daar de knoop door: einde seizoen 2024.
T100 heeft tien races in petto
De T100 kalender voor volgend jaar is klaar. Slechts voor een selecte groep weg gelegd natuurlijk, dus we komen er in de totale agenda’s begin 2025 wel op terug. Het begint 5 april in Singapore, daarna Las Vegas, Fréjus (was dat niet een Challenge?), San Francisco, Vancouver, Londen, Ibiza, Dubai en dan nog twee in het Midden Oosten. Tien races dus.
Frysman meteen volle bak
Met een vertraging van een dag (geen 5 maar 6 december want de server lag plat door de overweldigende belangstelling) ging de loting voor startbewijzen voor de Frysman alsnog door. Mooi hoe die hernieuwde editie in 2025 binnen 17 minuten was volgeboekt en ook de 15 extra startplaatsen waren natuurlijk meteen bezet. We komen in elk geval de top drie van de eerste editie tegen, dus nostalgie viert op 5 juli 2025 hoogtij.