Vader en zoon Middaugh heersen op Amerikaanse XTerra-titelstrijd; Kapelle od Bos voor Wayaffe/Verstuyft; Wouda NTB-coach; Youri bij Bob – WTJ 2512

DONDERDAG – Nog een paar uitslagen uit het weekend waar we overheen gekeken hebben. Te beginnen met de Amerikaanse Door Country Half in Egg Harbor. Een halve afstand met zo’n 400 deelnemers en de overwinning voor de Amerikanen Alfredo Ramirez Pinho in 4.04 en Jess Barrett in 4.45. Twee in Amerika woonachtige Nederlanders aan de start daar met in hun agegroupen een vierde en zesde plaats.

16 JULI: DOOR COUNTRY HALF, EGG HARBOR
M:
66.Samuel van Straten 5.22.17 (4e M20)
V:
127.Jacqueline Muniz-Groenendijk 7.24.39 (6e F55)

Zo vader zo zoon in Beaver Creek

Zaterdag waren er nog twee XTerra-races. Die in het Amerikaanse Beaver Creek was tevens Amerikaanse kampioenschappen. Een mooi en uniek moment daar, want de 18-jarige Sullivan Middaugh debuteerde niet alleen bij de pro’s met een overwinning, hij versloeg ook nog eens zijn bloedeigen vader Josiah Middaugh. Pa is maar liefst 15-voudig Amerikaanse XTerra kampioen, maar hij heeft dus zelf al voor opvolging gezorgd. Zo kreeg je dus een titelstrijd tussen twee generaties Middaugh: Josiah is 43, zoon Sullivan 18. Het was een mooie strijd, waarin pa er alles aan deed om de zwemachterstand op zoonlief teniet te doen bij het mountainbiken, toch wel zijn specialiteit. De mannen kwamen dicht bij elkaar om vervolgens bij het lopen weer de verschillen te laten groeien. Het eerste ‘niet-familielid’  was de als derde gefinishte Kieran McPherson, die met zijn twee piepjonge dochters over de finish kwam. Bij Kieran dus voorlopig nog geen directe opvolging.

De Amerikaans kampioene was Lesley Paterson. Hoewel geboren Britse, heeft ze ook een Amerikaans paspoort, het land waar Lesley (oud-winnares Kijkduin) ook woont. Zilver en brons gingen naar Suzie Snyder en Amanda Presgraves. Behalve Beaver Creek was er nog een XTerra race in het Italiaanse Abruzzo. We hadden er wel Nederlanders verwacht, maar die waren er toch niet. De winst ging opnieuw naar Frankrijk. Zonder de aanwezigheid van de ‘Arthurs’ kwam de overwinning nu bij Maxim Chane terecht. Zilver ging naar zijn landgenoot Francois Carloni, brons naar de Italiaan Riccardo Ridolfi.

Bij de vrouwen slechts twee pro’s, maar die waren wel zeer aan elkaar gewaagd. Aan de finish scheelde het luttele seconden tussen winnen of tweede worden. Alizee Paties zorgde voor een Franse dubbesllag, Marta Menditto liep zodoende een Italiaanse thuiszege mis. Derde was de snelste agegrouper Katja Drenn uit Oostenrijk.

Kapelle op den Bos voor Wayaffe en Verstuyft

Qua overwinningen in Belgische triathlonwedstrijden is Jonathan Wayaffe de grote veelvraat. Bilzen, de City trithlon Leuven, het Belgisch kampioenschap in Kinrooi en St. Martens-Latem: hij won ze suk voor stuk. Vandaag kwam er er de overwinning in Kapelle op den Bos bij. Geen triathlon helaas, de blauwalg gooide roet in het eten. Deze triathlonklassieker – in het verleden gewonnen door o.m. Rob Barel, Dennis Looze, Ralph Zeetsen maar ook door Henny Verdonk en Marijke Zeekant – prijkt al jaren op 21 juli op de kalender. Dat is de nationale feestdag bij onze zuiderburen, dan zijn ze allemaal vrij.

Wayaffe had een lichte voorsprong na de eerste vijf kilometer lopen en haalde flink uit op de 40 kilometer fietsen. Zijn voorsprong kwam niet meer in gevaar. In de tweede run, kwam de Chileen Ramon Bustos sterk opzetten voor de tweede plek. Ramon is oomzegger van Cristian Bustos, de beste Chileense triatleet ooit (winnaar Roth, tweede achter Mark Allen op Hawaii). Hij was al eens eerder in de Belgische triathlon van Wuustwezel actief. De derde plaats ging naar Lander Dircken. Bij de vrouwen was er geen kruit gewassen tegen Katrien Verstuyft. De Olympisch deelneemster in Londen hield Noor van Riel en Ines van Troyen royaal achter zich. In het startveld zegge en schrijven 1 Nederlander: Dirk-Jan de Jong. De rechercheur uit Heukelum finishte als 89e totaal en daarmee elfde bij de M50.

Kort ander nieuws

Waar we al melding van maakten was de komst vna Marcel Wouda naar de technische staf van de NTB. Eerder dit jaar was de drievoudig Olympisch zwemmer al mee op trainingskamp naar Namibie/Zuid-Afrika. Het was dus al wel enigszins duidelijk dat de Brabander meer ging doen binnen de triathlonsport. Marcel Wouda gaat vanuit de KNZB op part-time basis de werkdruk van het huidige coachteam versterken. De afgelopen vijf jaar was hij hoofdcoach bij de zwembond. Het coachteam van de bond is in driekwart jaar flink veranderd. Naast waardering voor Wouda’s kwaliteiten klinkt overigens ook kritiek op de wijze waarop vacatures bij de bond worden ingevuld.

Youri bij Bob Babbitt

Wie mag ontbijten bij Bob Babbitt is een echte triatleet. De Breakfast with Bob shows zijn het hoogst haalbare op het gebied van interviews. Bob is de Oprah Winfrey van de triathlonsport. Dus als je daar als Youri Keulen mag aanschuiven dan ben je natuurlijk zo trots als een pauw. En Bob wist veel van onze Limburger en weet ook altijd weer leuke nieuwtjes uit iemand te halen. Het ging dus over zijn acht jaar onder de hoede van de bond, daarna het losweken ervan, zijn eigen weg kiezen richting Girona en vervolgens de grote successen dit seizoen op de halve afstand. Dit weekend maakt Youri zijn debuut in de PTO Tour. Hij is niet de enige Nederlander, ook Lotte Wilms doet mee. Haar spreken we ook nog voor aanvang van de race. Trouwens ook Lotte schuift aan bij Bob, zoals eerder ook Els Visser, Yvonne van Vlerken en Tessa Kortekaas op Hawaii.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.