Blue Monday Run; evenementen Amersfoort en Waalwijk afgelast; Reacties op agegroup-only; Spijkenisse; TriA’dam; DTS – WTJ 1723

MAANDAG – Andere jaren plaatsten we altijd nog wel een opbeurend Blue Monday-fotootje. Maar wetenschappelijk is het natuurlijk nergens op gebaseerd, dat de derde maandag van de saaiste maand van het jaar ook de meeste depressieve van het jaar moet zijn. Het is al net zo abstract als Black Friday, Witte Donderdag, Roze Maandag en wat dies meer zij.

Dat neemt niet weg dat we de ernst van een depressie niet serieus nemen. Met de MIND Blue Monday Run wordt daar ook jaarlijks aandacht voor gevraagd. Meedoen aan de loop betekent ook geld inzamelen voor jongeren die te maken hebben met psychische klachten. Centrale Blue Monday Runs zoals voorgaande jaren waren nu niet mogelijk. MIND, de landelijke organisatie had als alternatief bedacht dat je alleen of met z’n tweeën ging lopen. Het was in elk geval weer aanleiding om vandaag in beweging te komen. Geen halve marathon dit maal, daar ontbrak de tijd voor ’s avonds, maar toch weer een pittig stukje en intussen me wat meer verdiept in de donateurs, zoals Jacques, wiens zoon vorig jaar een einde aan z’n leven maakte. Jacques liep vandaag 50 kilometer en haalde dik 15.000 euro op. En zo staan er veel aangrijpende verhalen van tientallen deelnemers uit het hele land, die allemaal wel op de een of andere manier met depressie of erger te maken hebben gehad. Lovenswaardig initiatief van een onderwerp waar nog altijd een groot taboe op rust. Bovendien een thema wat vaak schromelijk onderschat wordt.

Keistad zwemloop en crossRBR Waalwijk jaar uitgesteld

De dag begon ook niet zo vrolijk voor fanatieke deelnemers aan de zwemloop van Amersfoort. Het evenement op 28 maart gaat vanwege het nog altijd hardnekkige coronavirus niet door. Twee jaar terug nog een topevent met kwalificatie voor de grotere Multisports kampioenschappen, dit jaar helaas geen volgende Keistad Zwemloop. Onzekerheid was er al over het verkrijgen van een vergunning (burgemeester Bolsius van Amersfoort sprak zich overigens al wel uit tegen het instellen van een avondklok) en als die er nog wel komt dan gelooft het organiserende AV Triathlon Amersfoort niet in een open en eerlijke wedstrijd, waar iedereen al van de partij kan zijn.

Inmiddels heeft ook de crossduathlon Waalwijk de handdoek in de ring geworpen. Verklaarbaar want de Maresia duathlon zit ieder jaar op de laatste zondag in februari en dan zijn we zeker nog niet uit alle maatregelen. Dus nodigt de organisatie iedereen uit medio februari 2022 weer klaar te staan voor deze run-ATB-run. Uit ervaring weten we dat ieders geduld rijkelijk beloond gaat worden met deze prachtwedstrijd. Alles overziend moeten we tot in ieder geval 14 maart wachten voor de eerste NTB-wedstrijd. De nieuwe crossduathlon van Almere staat dan op de rol. Duimen dat ie doorgaat.

Reacties Milan en Team4Talent op agegroup-only races Nederland

Wedstrijden met meer zekerheid, maar toch een schaduwkantje zijn de twee Ironmans 70.3 in respectievelijk West-Friesland en Maastricht. We waren echt in de veronderstelling dat Ironman Europe haar halve afstanden vrij laat in het aantrekken van een leuk profveld. De motivering waarom Ironman Europe er anders over denkt, hebben we hier al beschreven. Dat de Nederlandse organisator en licentiehouder Extra Leisure zich even van commentaar onthoudt, kunnen we wel begrijpen. Er is ook zoiets als de lange termijn en laten we er vanuit gaan dat in de even jaren de elite wel startgerechtigd is.

Daarom vroegen we het wel aan een triatleet als Milan Brons.

,,Ik hoop in eerste instantie voor de organisaties en alle ingeschreven atleten dat de races kunnen doorgaan, maar natuurlijk vind ik het erg jammer dat er geen race is voor de Pro categorie. Ik had er graag bij willen zijn, het komt niet vaak voor dat je aan zo’n groot evenement in eigen land kan meedoen.”

Milan met Maarten van der Weijden

En ook teammanager André Kwakernaat van Team4Talent wilde er wel iets over zeggen: ,,Dit is een gemiste kans, twee Ironman 70.3 wedstrijden in Nederland en dan geen Pro race. Voor de Pro race in Almere moeten Nederlandse atleten zich kwalificeren, dus ze worden gedwongen uit te wijken naar het buitenland. De scheiding van Pro mannen en vrouwen races nodigt professionele teams niet bepaald uit zowel vrouwen als mannen in hun team op te nemen, al is het alleen al voor het logistieke. Jonge professionele duuratleten willen en kunnen zich bewijzen op een IM 70.3 afstand, we hebben twee van die races in Nederland dit jaar, maar zij kunnen niet starten. Zou een NTB in de besluitvorming van Ironman niet wat kunnen doen?”

 

Dat laatste is een interessante, maar toch weten we dat Ironman zich van de nationale federaties niet al te veel aantrekt. Anderzijds: het NK lange afstand is toch ook ooit ondergebracht in de Ironman van Maastricht. Geen eenvoudige constructie, maar men liet het wel toe. Hopelijk komen er compensatieregelingen voor met name de Nederlandse pro-atleten al zullen die ook liever tegen sterke buitenlandse pro’s strijden. Van mijn voorspellingen over de winnaars van deze beide 70.3 Ironmans (het glazen bol verhaal) komt op deze manier weinig terecht.

Voorspellingen zijn altijd lastig te maken, omdat je nu niet weet hoe iedereen uit de pandemie komt. Bovendien liggen blessures soms op de loer. Zo zijn Els Visser en Erik-Simon Strijk momenteel even ‘uit de running’. Voordeel voor beiden is weer wel dat er toch geen wedstrijden op stapel staan. Voor beiden: spoedig herstel gewenst.

Goede nieuws uit Spijkenisse en de DTS

Tot slot, want we moeten niet blijven somberen, zelfs niet op Blue Monday: die finale van het Jeugd- en Juniorencircuit in Spijkenisse eind september is natuurlijk goed nieuws. Format, doelgroep en datum laat in het jaar (26 september) geven alle reden om te veronderstellen dat we dit evenement vast en zeker door kunnen laten gaan. ,,Het wordt spectaculair”, belooft Jeroen van ’t Verlaat namens de organisatie, ,,Vergelijkbaar met de Super League Triathlons. We gaan er voor.”

De TriAmsterdam (halve en kwart), deel uitmakend van de Triathlon Series verkast naar het nieuwe Bella Vistapark, hetgeen de sfeer ongetwijfeld ten goede gaat komen. Het is onder de huidige omstandigheden nog even ondenkbaar maar op 20 juni doen de triatleten grote delen van onze hoofdstad aan om uiteindelijk te finishen in dat breed opgezette park.

Ook goed dat de gloednieuwe Dutch Triathlon Series kans zien de Olympische afstand toe te voegen aan het wedstrijdprogramma. Dus naast de sprint series ook de OD in de Haarlemmermeer, Zandvoort, Ouderkerk en Bosbaan. Onderscheidend zijn de DTS ook qua officials, want in de meest recente nieuwsbrief staat dat de vier wedstrijden met een ‘eigen jury’ werken. Wordt vervolgd.

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.