Enduro Tauranga; HITS Sarasota; Dumoulin triatleet?; Zwelo Vlissingen; Virtuele tri Aalten; Onze Bernies – WTJ 1728

ZATERDAG – Op het Mount Festival of Multisport in Tauranga was ook de Enduro nog een onderdeel. Omdat die nog niet was afgelopen vrijdagnacht (Nederlandse tijd) konden we die resultaten nog niet meenemen. Het was ook niet de afstand waar de pro’s aan meededen, dus de winnaars zijn iets minder bekend. Brittney Litton was klaar na 6.27.02 uur. Anna McRae en Nicole Youman deelden het podium. Greg Bassam was beste man in 5.21.20 uur. Na hem volgden Tim Doyle en Steven Miller. De Enduro ging over 3 kilometer zwemmen, 115 kilometer fietsen en 25 kilometer lopen. Beetje vergelijkbaar met de vroegere Nice-afstanden dus.

HITS Sarasota was eerste halve tri van 2021

Wie trouwens dacht dat de Nieuw-Zeelandse wedstrijd de eerste halve triathlon was van 2021 komt bedrogen uit. Ook de betreurenswaardige triathlon van Le Morne Mauritius was niet de eerste van het ‘jaar van hoop’. Nee, de primeur ging naar Sarasota in Florida. Daar gingen op 10 januari de HITS-series van start, een reeks van kleine triathlons over hele, halve en OD-afstanden. In de stad aan de westkust van schiereiland Florida beëindigde Donald Trump vorig jaar zijn verkiezingscampagne.

Hij zal er op de tiende januari bij de triathlon vast niet bij geweest zijn. De race werd gewonnen door Tiago Depaula Souza. De Amerikaan bleef als enige van de 50 deelnemers onder de vier uur:3.58.25 uur. Vorig jaar won hij ook al een Toughman triathlon, dat andere kleine circuit in de USA. Raymond Bothelo moest voor het tweede jaar op rij genoegen nemen met een tweede plaats. Geoffrey King scoorde brons. Snelste vrouw was Shyanne McGregor, vierde overall in 4.21.02. Twintig minuten later kreeg ze gezelschap van de nummer twee Gabrielle Suver. Nog net binnen de vijf uur bleef Courtney Waltimyer. Het moge duidelijk zijn dat het in Sarasota een volledig Amerikaanse aangelegenheid was. De organisatie beschikt niet over budgetten om de wereldtop andermaal naar Florida te halen.

Tom Dumoulin stopt er een tijdje mee

Het grote sportnieuws komt vandaag uit de wielrennerij. Tom Dumoulin neemt een sabbatical. Het nieuws komt als een donderslag bij heldere hemel. Niemand in de Jumbo-Visma-ploeg zag het aankomen. De 30-jarige Limburger zit niet lekker in zijn vel en neemt voor onbepaalde tijd verlof. ,,Ik voel al maanden of al een heel jaar dat ik moeilijk mijn weg kan vinden als Tom Dumoulin, de wielrenner.’’ De Giro-winnaar van 2017 doet die uitspraak op de site van zijn ploeg in een videoboodschap. En ook: ,,Ik wil het voor iedereen goed doen en ben mezelf een beetje vergeten.’’

Met iedereen doelt Ton op ploeg, sponsors, maar ook vrouw en familie. Het is het bekende dilemma van elke topsporter. Hoe hou ik balans tussen mijn sportleven en mijn sociale leven? Op topnivo is de combinatie haast onmogelijk. Dan moet wel alles mee zitten. Het komt des te verrrassender daar Tom vrijdag nog aankondigde de Ronde van Vlaanderen, de Tour en de Spelen te willen rijden.

Dumoulin heeft al eerder aan stoppen gedacht, toen echter vanwege blessures. Tussen de zomer van 2019 en augustus vorig jaar reed hij door knieblessure, darmklachten en de coronacrisis geen enkele koers. Voor de toekomst laat Tom alle opties open: misschien heb ik over twee maanden weer goede moed, maar misschien ook niet.

We schreven hier al eens eerder dat Tom vaker op de vraag ‘wat zou je doen als je geen wielrenner was?’ als antwoord ‘dan zou ik wel eens een triathlon willen doen’ gaf. De Limburger stak als toeschouwer tijdens de eerste Ironman Maastricht zijn bewondering voor streekgenoot Bas Diederen niet onder stoelen of banken. Wie weet wordt Tom in een sport waarin de druk minder groot is, ooit nog eens gelukkig. En zo niet dan hebben we toch veel mogen genieten van zijn kwaliteiten als coureur. Het persoonlijk geluk gaat echter altijd voor, ook voor Tom Dumoulin.

Geen zwemloop Vlissingen

De achtste en negende NTB-wedstrijden, die we dit jaar moeten missen zijn de triathlon van Aalten en de zwemloop Vlissingen. De oudste zwemloop van ons land (eerse editie 1984) krijgt het logischerwijs niet voor elkaar om op 27 maart een evenement te houden, hoe wijds de Zeeuwse polders ook mogen zijn. Schuiven naar het najaar wordt nog overwogen. Of het zwemloopcircuit in Zuid-West Nederland kan doorgaan is nog onzeker. Stelleplas wil bijvoorbeeld wel opschuiven.

Aalten gaat virtuele triathlon houden

Goed nieuws is wel dat triathlonorganisatie van triathlon Aalten overstapt op een semi-virtuele editie. Dus geen race op 6 juni, de geplande datum. Maar het parcours op en rond de Slingeplas is negen dagen beschikbaar. Van 5 tot en met 13 juni kunnen deelnemes op eigen starttijd de triathlon afleggen. Via Strava worden de tijden vastgelegd. Deelnemers kunnen gratis meedoen en zich inschrijven via de NTB. Het is de eerste virtuele race, waar de NTB ook de inschrijvingen voor doet. Deelnemers moeten iets meer gegevens invullen dan normaal. Bijvoorbeeld ook Strava-naam, telefoonnummer en de dag/tijdstip waarop men denkt de triathlon te gaan doen. Dat laatste om drukte te spreiden, dat doet Aalten dan eventueel door tijdzones aan te wijzen. Er is alleen een 1/8e triathlon dit jaar. Het lijkt wel op een echte wedstrijd, ook al zie je je tegenstanders niet. Deelnemers krijgen een startnummer thuis gestuurd en als de Strava-upload kloppend is, sta je in de uitslagenlijst en krijg je een aandenken van deze unieke editie. De winnaars krijgen bovendien nog een leuk prijsje. Deelname is wel op eigen risico, het parcours is immers niet afgezet. De NTB nodigt meer organisaties uit om er een semi-virtueel evenement van te maken.

Was Bernie ook al op het WK paratriathlon in Rotterdam?

Het lange wachten zonder wedstrijden (ook al is het dan winter) maakt ook melig, zo bleek uit de vele memes (ik had nog nooit van dat woord gehoord) met de onderuitgezakte Bernie Sanders met gebreide winterwanten tijdens de inauguratie van president Joe Biden. De fotograaf Brendan Smialowski vond het overigens maar niks. ,,Als ik dit wist, had ik de foto nooit genomen.’’ Maar wij kunnen er wel smakelijk om lachen en zijn er dus ook maar even op door gegaan. Kunnen we de avondklok van vanavond wel mee doorkomen toch?

 

Ruud de Haan

Ruim dertig jaar geleden aangestoken met het triathlonvirus. Als super-recreant races gedaan en door toedoen van Mels de Kievit aan de micro beland en die nooit meer los gelaten. Samen met maatje Wim van den Broek zo veel meer dan 1000 wedstrijden als speaker gedaan. Zo af en toe actief voor Eurosport als commentator bij triathlons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.