Eindelijk weer eens een wedstrijd: Kyle Smith en Teresa Adam winnen Tauranga Half – WTJ 1727

VRIJDAG – In bijna zes jaar WTJ’s samen stellen, hebben we nog nooit zoveel over bijzaken  geschreven als de afgelopen elf maanden. Zonde, want eigenlijk wil je het over wedstrijden hebben, topprestaties, spannend wedstrijdverloop, winnen of verlies, emotie enzovoorts.

Helaas is de realiteit anders. Sportjournalisten springen bij op binnenlandredacties omdat ze anders niks te schrijven hebben. En ook in de triathlonmedia halen we van alles uit de kast om de kolommen te blijven vullen. Uitgestelde en afgelaste wedstrijden, persconferenties van de minister-president, atleten met motivatieproblemen, hometrainer-snufjes enzovoorts. Nuttig om te delen, maar waar we echt naar hunkeren zijn de triathlons, de duathlons, de World Series, de Spelen, de kampioenschappen….

Jacinda Ardern: doortasten premier van Nieuw-Zeeland

Er is in elk geval 1 land waar het coronavirus dankzij een doortastende snel ingrijpende premier kon worden uitgebannen: Nieuw-Zeeland. Deze pas 39-jarig Jacinda Ardern greep al in februari 2020 in door alle reizigers uit China te weren. Met amper 200 coronagevallen kondigde ze op 25 maart reeds een zeer strikte lockdown af. Haar aanpak werkte en gaf veel waardering voor de vrouw, die ook wel de anti-Trump onder de presidenten genoemd wordt.

Het is een beetje aan Ardern te danken dat Nieuw-Zeeland wel weer enkele triathlons heeft gehad. Alleen het WK Ironman 70.3 in Taupo was nog geen optie. Te riskant om de hele wereld naar de eilanden te halen. Maar dit weekend kon wel een van de oudste Nieuw-Zeelandse wedstrijden doorgaan: de Tauranga Half.

Tauranga Half: Kyle Smith prolongeert zege

Door het tijdverschil (in Nieuw-Zeeland is het twaalf uur vroeger dan bij ons) zit de wedstrijd er al op. Kyle Smith prolongeerde zijn zege van begin 2020. In een zeer spannend duel klopte hij grote rivaal en topfavoriet Braden Currie met slechts tien seconden. Currie won de race in 2016 en 2017, bleef daarna een paar jaar weg, maar was nu vast besloten Smith zo goed mogelijk partij te bieden. Dat leverde een prachtduel op.

Jack Moody haalde het brons op, vorig jaar was hij nog tweede. Het sterkste veld Nieuw-Zeelanders was bijeen, want vervolgens waren het Mike Philips en triathlonlegende en tienvoudig winnaar Cameron Brown (47!) die als nummers vier en vijf binnen liepen. Smith ging minder snel dan vorig jaar toen hij het parcoursrecord op 3.42 uur zette. Nu deed hij er 3.39.43 uur over, liefst drie minuten sneller dus!

Hannah slaagt niet, geklopt door Teresa Adam

Wat Kyle Smith wel lukte, lukte Hannah Wells niet. De plaatselijk favoriete moest haar meerdere erkennen in Teresa Adam. Tussen goud en zilver zat meer licht dan bij de mannen: bijna vijf minuten. Beide vrouwen maakten de dienst uit, want nummer drie Rebecca Clarke volgde pas op een achttien minuten van de winnares. Wells besloot vorig jaar haar baan in de medische wereld op te geven en full-time triatlete te worden. In 2019 bleef ze ongeslagen op alle negen halve triathlons waar ze aan deelnam. Vorig jaar trok ze die lijn door met drie zeges (wederom 100 procent), maar nu verkeek de Tauranga-atlete zich lelijk op de kracht van Teresa Adam. Maar ja, die brak vorig jaar niet voor niets het parcoursrecord op Ironman Taupo. Teresa deed hetzelfde op dit parcours, want ze was liefst 14 minuten sneller dan Hannah Wells vorig jaar!

De in Nederland geboren Jacob Hendrickx finishte als 21e met een achterstand van 38 minuten op Smith. Ben de Bie was op een 144e plaats tweede Nederlandse expat. Veelvuldig master-winnaar Cor Story deed niet mee.

Tayler Reid en Nicole van der Kaay sterk op loopnummer

Ook sterke winnaars op de andere onderdelen van het Fulton Hogan Mount Festival in het pittoreske Pilot Bay. Stephen Sheldrake en Kate Brown wonnen de aquabike. Tayler Reid en Nicole van der Kaay waren veruit het sterkst op de 5 kilometer Mount Run. Nicole was zelfs runner-up van Tayler. Tijden op deze stevige bergloop: 17.43 en 18.03 minuten.

In het ‘corona-arme’ Nieuw-Zeeland kon het publiek heerlijk de 500 atleten aanmoedigen langs de kroegen aan het parcours of op Mount Maunganui. Bij het zien van de beelden kregen we weer een sprankje hoop dat het allemaal goed gaat komen dit jaar.

Tokyo 2032

We hebben natuurlijk de speculaties over het al dan niet doorgaan van de Spelen gevolgd (The Times is doorgaans best een betrouwbare krant, doortrainen voor Tokyo 2032 is ook geen kleinigheidje…) en meer nieuwtjes, maar het is eigenlijk veel leuker om het bij deze wedstrijdvreugde aan de andere kant van de wereld te laten. Moge het elk weekend weer lukken om minstens 1 wedstrijdje te mogen belichten.

 

 

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.