Kyle Smith en India Lee pakken The Championship Samorin; Els Visser nu eens geen podium: vijfde – WTJ 3333

ZONDAG – Mooie editie van deze WTJ. We zijn namelijk toe aan aflevering 3333. En de drie, die telt natuurlijk in triathlonkringen extra mee.

The Championship Samorin staat voor Challenge gelijk aan wat voor Ironman Hawaii/Nice is. Het is de race waar het hele jaar bij andere Challenges slots voor te verdienen zijn. Toch zal het de oorspronkelijke Challenge-race in Roth nooit van de troon verstoten. De ambiance in Duitsland is daarvoor te uniek.

Uitschieter voor Kyle Smith

Vandaag was het in elk geval weer Championship-tijd. De wedstrijd in bloedheet Slowakije werd gewonnen door de Nieuw-Zeelander Kyle Smith en de Britse India Lee, twee sterke winnaars in een veld wat ten opzichte van voorgaande jaren iets minder sterk was. Al maakt dat de zeges niet minder mooi. Zeker voor Kyle Smith was het een uitschieter van jewelste. Lee kon eerder dit jaar al genieten van de winst in de eerste T100-race in Miami.

Kort op elkaar kwam een heel pak triatleten uit het water, waarmee zeker 15 man kort bijeen zaten op de fiets. Ontsnappingspogingen van bijvoorbeeld Kristian Hogenhaug waren de eerste speldenprikken, die echter niet voor voldoende schifting zorgden. Dat veranderde met Frederik Funk, die afgelopen winter vooral in het nieuws kwam met zijn aantijgingen richting Youri Keulen. De Duitser liet zijn tegenstanders na 70 kilometer definitief achter zich en kon met twee minuten voorsprong aan het lopen beginnen.

Aan die voorsprong had Funk overigens niet voldoende. Zijn aanvangstempo leek aardig, maar was niets vergeleken bij de pikstart die Kyle Smith maakte. De Kiwi was dan ook al na 5 kilometer lopen bij Frederik Funk geraakt. Erop en erover. Ook Rico Bogen naderde zijn landgenoot, die wel weer een lesje in hardfietsen had laten zien. Er stond geen zuchtje wind en dat garandeerde hoge snelheden.

In de tweede fase van de halve marathon hield Smith het tempo strak, maar kwam Bogen in de problemen. Daarmee waren de plaatsen 1 en 2 duidelijk. Bogen werd zelfs nog ingehaald door zowel Krsitian Hogenhaug als Kacper Stepniak en verloor veel tijd.

Race beslist

De race was beslist. Kyle Smith liep zijn ereronde door X Bionic Sphere en Frederic Funk hield dapper stand als nummer twee. Tijden 3.27.10 en 3.29.24. Brons kwam terecht bij voormalig wereldkampioen lange afstand Kristian Hogenhaug in 3.29.56 uur. Daarna volgden Kacper Stepniak, de Duitsers Jan Stratmann en de moegestreden Rico Bogen. De Portugees Felipe Azevedo werd zevende en de Zweed Jesper Svensson, thuisfavoriet Ondrej Kubo en de Brit Joshua Lewis maakten de top tien vol. Oud-winnaar Pieter Heemeryck stapte uit nadat hij de kopgroep met fietsen niet kon volgen. Beste Belg was nu Jonathan Wayaffe op een 16e plaats. Dieter Comhair eindigde 23e.

Focus voor Nederland op vrouwen met Els Visser

Omdat Nederlandse pro’s bij de mannen ontbraken, mocht de vrouwenrace voor ons interessanter worden. Samorin kreeg immers Els Visser aan de start. Toch wel de atlete met het beste voorseizoen. De aanloop naar haar eerste Europese wedstrijd verliep onrustig met problemen aan het achterwiel van haar fiets.

Met Caroline Pohle voorop na het zwemmen en Els amper twee minuten later ook al bij haar tweewieler kon de race echt goed beginnen. Vooraan nam India Lee na 50 kilometer de leiding over van Pohle. Achter dat duo kwam een groepje met Fenella Langridge, Laura Madsen, Rebecca Robisch en Els Visser samen. Met het oog op enige comfort bij het lopen zette de Britse Lee, die vorig jaar ook al The Championship won, nog eens extra aan om zo met 40 tellen marge aan de halve marathon te beginnen. Pohle lag tweede en op ruim drie minuten volgde het groepje met Els Visser.

Gezien ook het sterke lopen van India Lee in Miami was snel duidelijk wie deze wedstrijd ging winnen. De Britse was oppermachtig en won in 3.56.45 uur. De Deense Laura Madsen volgde verrassend op een tweede plaats en Anna Bergsten was namens Zweden de nummer drie. De Scandinavische meiden volgden op drie en vier minuten van India Lee, die het World Triathlon-circuit definitief heeft losgelaten en zich richt op halves en mogelijk al snel ook Ironmans.

Niet haar snelste run

Els liep dit keer niet haar snelste run, eentje waarin ze normaliter nog veel atleten oprolt. De Nederlandse atlete moest in de laatste kilometers de Estlandse Kaidi Kivioja laten gaan en werd daarmee vijfde. Op 5 minuten van de winnares. Achter haar volgde Caroline Pohle, die haar aanvalslust niet beloond zag met een podiumplaats, ergo: haast stil stond in de slotfase.

Achter Els waren het Megan McDonald, oud-Holten winnares Rebecca Robisch, Fenella Langridge, Charlene Clavel en Jenny Jendryschik, die de top tien completeerden. De Nederlandse agegroupers zijn nog volop bezig. Hun uitslagen werken we hieronder bij.

ZONDAG 19 MEI: CHALLENGE THE CHAMPIONSHIP SAMORIN (SVK)
V:
5.Els Visser 4.01.56

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.