Els Visser opent sterk met brons in Port of Tauranga Half; zilver en brons ook voor Nederlandse agegroupers; Trials en crossen – WTJ 3194

ZONDAG – De Port of Tauranga Half is in Nieuw-Zeeland een klassieker. De wedstrijd was zaterdag toe aan haar 35e editie. In al die jaren was het nooit een Nederlander gelukt het podium te bereiken. Tot zaterdag dan, want toen finishte Els Visser op een derde plaats.

Het was haar eerste deelname aan deze race, die na Ironman Taupo en Challenge Wanaka als de grootste in het land wordt beschouwd. Maar Tauranga is niet zo maar een wedstrijdje. Altijd grote namen als winnaars en dit keer naast tweevoudig winnares Hannah Berry-Wells niemand minder dan Hawaii-wereldkampioene 2022 Chelsea Sodaro aan de start. Uiteraard dichtte de Nieuw-Zeelandse media ook Els een favorietenrol toe. Zij won immers vorig jaar de Ironman Taupo.

Voor Berry vormt het WK Ironman 70.3 eind dit jaar in eigen land (Taupo) een belangrijke motivatie om er stevig tegenaan te gaan dit seizoen. Ze nam de leiding al bij het zwemmen en hoewel Els harder fietste, kreeg ze de drie minuten verschil na het zwemmen niet dicht gereden. Het leek om een duel Hannah-Els uit te draaien, tot vanuit de achterhoede Chelsea Sodaro nog kwam opzetten. Haar halve marathon ging in 1.18 uur, daarmee veruit de snelste van het veld. Moet wel bij gezegd dat de 21 kilometer aan de krappe kant waren. Toch kreeg ook zij daarmee de Nieuw-Zeelandse topfavoriete niet te pakken. Na 2019 en 2020 dus een derde Tauranga-zege voor Hannah Berry, die vorig jaar nogal wat blessureleed kende. Eindtijd: 3.58.48 uur.

Sodaro, die vanwege haar coach Dan Plews, langere tijd Down Under verblijft, werd tweede in 3.59.43 uur en Els kwam met de snelste fietstijd, uit op een derde plek. Haar halve marathon ging in 1.25 uur. Els hield royaal voorsprong op de nummer vier, snelste zwemser Rebecca Clarke en Deb Fuller. We komen het genoemde vijftal de komende maanden vast nog meer tegen in Oceanische wedstrijden.

Vorig jaar was Hannah Berry nog derde. Brons bij de mannen ging toen naar Jack Moody. Hij maakte dezelfde progressie als Hannah met dat verschil dat Tauranga voor Moody een kleine obsessie was geworden. Hij debuteerde in 2018 als vijfde, werd in de jaren daarna twee keer tweede, vervolgens derde, tweede en dus in 2023 wederom derde. Steeds waren er tegenstanders, die hem de loef afstaken voor een zege. Tot zaterdag. Jack Moody gaf alles om zijn grootste tegenstander Mike Phillips (winnaar 2019) van zich af te schudden. Dat lukte, al was het verschil aan de finish slechts elf seconden.

Mooie – carnavaleske – eindtijd trouwens voor Jack Moody: 3.33.33 uur. Achter het tweetal volgde pas zes minuten later Ben Hamilton, die voor het eerst een podiumplaats haalde in deze race. Een zestal Nederlandse expats deed ook mee aan deze wedstrijd. Mark Esselink was daarvan de beste; zilver bij de M55. Ook Cor Story haalde het podium, voor het eerst bij de M70. Aan de race deden 493 triatleten mee. De aquabike-race werd gewonnen door Jamie Campbell en Georgina Perry.

ZATERDAG  20 JANUARI: PORT OF TAURANGA (NZL)
M:
93.Mark Esselink 4.38.36 (2e M55)
100.Carl de Haan 4.39.30 (12e M40)
226.Peter Maas 5.21.27 (22e M50)
284.Andre Lodewijks 5.48.11 (24e M55)
291.Reuben van Dorsten 5.54.48 (43e M45)
335.Cor Story 6.51.52 (3e M70)
V:
3.Els Visser 4.03.22

Houffa Trail en Abdijcross

In de aanloop naar het Europese triathlonseizoen houden de meeste Nederlandse triatleten het bij hardloopwedstrijdjes of trails. In het weekend was bijvoorbeeld de Belgische Houffa Trail, waar Marijn Markusse de langste afstand (65 km.) won in 5.43 uur. Knap van deze Rijnmondse debutant op dit onderdeel. Hij was liefst 27 minuten sneller klaar dan de nummer twee, landgenoot Kenny van Gaalen. We zien Marijn voor het eerst op 11 mei in de triathlons in actie: de FrenchMan in Carcans, een minder bekende hele triathlon. Maar tegelijkertijd ook een pittige. Triatleet Lukas Bosmans won de Kamikaze Trail met Bart Cooymans op een zevende en Tim van Hemel op een achtste plek.

Van de vele crossen in ons land was afgelopen weekend de 58e Abdij-cross in Kerkrade de bekendste. De cross werd gewonnen door Ruth van der Meijden, Niels van Lanen klasseerde zich sterk als tiende tussen de mannen.

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.