Geen Ironman Nieuw-Zeeland; Limieten aan deelnemersaantallen(?); de Cyclomer – WTJ 1760

ZATERDAG – Hoe je ook tegen een grote toonaangevende organisatie als Ironman aankijkt, ze zitten wel in de hoek waar de klappen vallen. Terwijl de voorbije maanden toch genoeg wedstrijden doorgingen in met name Nieuw-Zeeland is vandaag duidelijk geworden dat Ironman Nieuw-Zeeland niet door kan gaan. Bijzonder spijtig temeer daar het land het coronavirus door een eerste zeer strenge lockdown vorig jaar stevig onder de knie leek te hebben.

Het was natuurlijk ‘Breaking News’ voor de Ironman-community. Zo brachten de Kiwi het naar buiten: ,,Well this is the news none of us wanted to hear’. Following the announcement of the New Zealand Government tonight, our understanding is that:

Taupo will be in Alert Level 2 for seven days until 6am sunday 7th March. At Alert Level 2, events of over 100 people cannot take place. At this point it looks like Nutri-Grain Ironman New Zealand cannot go ahead next sunday 6 March. We know how gutted you all will be feeling tonight. Please bear with us while we assess the situation, we are currently reviewing our options and will advise you tomorrow with further information about the status of the event.”

Vorig jaar was er nog geen vuiltje aan de lucht en was Ironman New Zealand een van de laatste echte confrontaties op de hele afstand voordat het tot een pandemie kwam. Het was de wedstrijd waarin Tom Oosterdijk indruk maakte. Twaalfde totaal en veruit de beste agegrouper. Hawaii-ticket was binnen, maar ja: toen wisten we nog niet wat nu weten. En dan die winnaars en hun eindtijden daar in Taupo: Joe Skipper – trainingsmaatje van Tom – winst in 7.54.18 en Teresa Adam in 8.40.30 uur. Het was een sportfestijn zonder weerga en daar hebben we inmiddels lang op moeten wachten. Volgende week zal het stil zijn in Taupo, zo werd vandaag bekend. Op 27 februari 2021, de dag dat Nederland precies 1 jaar in de ban is van het coronavirus.

Met 99 deelnemers kun je geen Ironman organiseren, dat snapt iedereen. Toch is het goed om na te denken over maximale deelnemersaantallen. In Oud Gastel begonnen we ooit met 25 deelnemers in het zwembad en groeiden we uit tot bijna 1200 starters in 2019. Inmiddels is er het besef dat in het ‘nieuwe normaal’ dergelijke aantallen niet gehaald kunnen worden. Triathlon Brouwersdam heeft ook al plannen om het maximum deelnemersaantal af te schalen omdat de overheid er mogelijk voor zou gaan liggen als er te veel mensen bijeen zijn.

Misschien is dat toch de ontwikkeling die we in moeten gaan zetten. Dat houdt overigens wel in, dat er meer wedstrijden moeten komen of dat wedstrijden uitgesmeerd kunnen worden over zo veel series dat er een heel weekend gesport kan worden. Maar ook dat is belastend voor omwonenden, vrijwilligers en wat dies meer zij. Stof tot nadenken, al zullen veel organisatoren het liefst weer doorgaan waar ze in 2019 mee zijn gestopt.

Gelukkig zijn er dit weekend nog wel een paar wedstrijden, die wel doorgaan. Daar komen we uiteraard in eerstvolgende Tri Journaals op terug.

Tot slot een fiets uit 1932, de Cyclomer. Eigenlijk bedoeld om zowel in als op het water te kunnen fietsen. Was ideaal geweest voor de eerste triathlons in de jaren dertig.

 

 

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.