Gelukkig weer wedstrijdverslagen: Iceman; Devonport met Lotte Wilms op acht; Huskinson en BK veldloop Brussel – WTJ 1761

ZONDAG – Wielrenners hoeven voor hun wedstrijden niet zo ver van huis als triatleten. Met de Omloop Het Nieuwsblad (fraaie zege voor Anna van der Breggen, die trouwens ook kandidaat is voor de Laureus Awards) en Kuurne-Brussel-Kuurne begon bij onze zuiderburen het wegseizoen alsof het de normaalste zaak van de wereld was. Over die luxe beschikt de triathlonsport helaas niet. Wie nu al wedstrijden wil doen, moet naar Australië of Nieuw-Zeeland en sporadisch zijn ook in de USA races toegestaan.

Iceman XTerra USA

Maar de Chileense American Cup-race in Cruzando el Biobio kon zaterdag niet doorgaan. De wedstrijd is verplaatst naar 28 november. Duizenden kilometers noordelijker ging de tweede editie van de XTerra Iceman in Lake Pleasant in de staat Arizona wel door. Zonder onze eigen ‘Iceman’ Wim Hof overigens, maar het zwemonderdeel op deze offroad triathlon was wel met 14 graden wel aan de frisse kant. De wedstrijd werd gewonnen door de Amerikanen Weston Hart en Berber Kramer. Hart klopte Tyler Hilt en Samuel Kohl. Kramer was een tikkeltje beter dan Melissa Barrett en Makenna Topp.

Devonport Australische titelstrijd voor Jeffcoat en Hauser

Naar de andere kant van de wereld dan voor de 36e editie van de Tasmaanse Devonport Triathlon, een wedstrijd die altijd in hoog aanzien heeft gestaan en ook nu waren er de Australische sprintkampioenschappen, maarook voor paratriatleten en de nationale titelstrijd Mixed Relay voor clubs. De sprinttitels gingen naar Emma Jeffcoat en Matt Hauser (in 2017 nog wereldkampioen junioren). Achter Hauser haalden de broers Jayden en Luke Schofield zilver en brons. Emma Jeffcoat haalde haar zoveelste titel binnen. Zilver ging naar Kelly-Ann Perkins en brons naar Jaz Hedgeland.

(foto: Delly Carr)

Lotte Wilms achtste

Het open Australisch kampioenschap had met Lotte Wilms ook een Nederlands tintje. De voormalig wedstrijdzwemster kwam kort na Jeffcoat en Perkins als derde uit het water. Bij het fietsen ontstond een kopgroepje van acht vrouwen met Lotte erbij, de latere top drie en ook Gillian Backhouse en drie beloftes (U23), waarvan Matila Offord de titel zou behalen. De vijf kilometer lopen moest de beslissing brengen. Waar Perkins tot 17.20 minuten kwam, moest Lotte Wilms genoegen nemen met de tiende looptijd in 19.16 minuten. Aan de finishlijn kwam Lotte als achtste binnen (vijfde bij de elite). Bij de andere kampioenschappen kwam het team van North South Wales met Gillian Backhouse, Josh Ferris, Emma Jeffcoat en Brandon Copeland als beste uit de bus op de Mixed Relay Champs. Queensland met de juniorenwereldkampioen van Rotterdam Matt Hauser in de gelederen werd tweede, Western Australia derde. De Queensland junioren behaalden de titel op de Mixed Relay Juniors. Onder de paratriatleten werden tien Australische titels uitgereikt.

 

(foto: Delly Carr)

Husky Long Course voor Hearn en Salthouse

Zondag was het weer raak Down Under maar dan op het grote continent van Australië. In Huskinson stond de 16e uitgave van de Husky Long Course op het programma. Voor dit seizoen kreeg de wedstrijd het Australisch kampioenschap halve afstand toegewezen. Waar wij in Nederland nog in onzekerheid verkeren, nu Nieuwkoop naar een nieuwe datum op zoek moet, konden de Australische titels gewoon verdeeld worden. Ze kwamen terecht bij Simon Hearn en Ellie Salthouse.

Hearn nam revanche op zijn nipte nederlaag drie weken eerder in de Hell of The West al was het ook nu tot het eind toe spannend. Na het zwemmen formeerde zich min of meer een kopgroep bestaande uit Steve McKenna (Hell of The West-winnaar), Tim Reed, Tim van Berkel, Trent Thorpe, Leigh Anderson, Simon Hearn en Caleb Noble. De laatste maakte de sprong van de Olympic distance naar de halve en leek de beste papieren te hebben op de 21 kilometer lopen. Maar Hearn is ervarener in het lange werk. Hij won niet voor niets al eens de 70.3 IM Cairns, Hell of The West en Hervey Bay. Zondag zette hij de kroon op het werk met zijn eerste Australische titel. Zilver ging naar Tim Reed, brons naar ‘debutant’ Caleb Noble. Steven McKenna en Tim van Berkel moesten passen bij het lopen: ze finishten als vierde en vijfde. Beste Nederlander was Jonathan Visser op een 334e plaats.

Derde Australische titel voor Ellie Salthouse

Annabel Luxford keerde na lange tijd weer terug in competitie. Het was afwachten wat zij tegen de in topvorm verkerende Ellie Salthouse kon uitrichten. Samen kwamen ze al op kop uit de Jervisbaai, De Nieuw-Zeelandse Amalia Watkinson moest al een flinke minuut toestaan. De Kiwi moest op de fiets solo opboksen tegen het duo vooraan dat voortdurend kop over kop ging. Knap was het daarom dat Watkinson niet heel ver afzakte. Bovendien had ze genoeg energie over om terug naar zilver te reiken, al was dat dan voor het overall klassement en niet voor het Australisch kampioenschap. Ellie Salthouse behaalde haar derde Australische titel op de halve afstand. Na Watkinson liep Annabel Luxford als derde binnen, goed voor zilver op de titelstrijd. Het brons ging naar Grace Thek. De Nederlandse Monique van Camp scoorde ruim een uur na de winnares een 36e plaats.

Arnaud vijfde, Jelle zevende op BK veldloop

Gaan we tenslotte naar de Belgische kampioenschappen veldlopen in Brussel, waar triathlonfenomeen Jelle Geens zich – na zeven jaar afwezigheid/in zijn jonge jaren deed hij niets anders dan crossen in de wintermaanden – wel eens wilde meten met de veldlooptoppers van zijn land. Het ging Jelle voortreffelijk af. Driekwart minuut na Belgisch kampioen John Heymans stoof ‘Snelle Jelle’ als zevende binnen. Op het podium had Heymans gezelschap van Dieter Kersten en Lander Tijtgat. Het bleef trouwens niet bij Jelle uit de combisporten, want duatleet Arnaud Dely was nog sneller: vijfde op een halve minuut van goud! Arnaud Mengal finishte zestiende en Vincent Bierinckx achttiende.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.