Vereniging Vrijdag (2): TV Energie

VRIJDAG – Voortaan is de vrijdag bij Trikipedia een VERENIGING VRIJDAG. Meer dan in de beginjaren is triathlon een verenigingssport geworden, sinds 2012 wordt dat nog versterkt door de Teamcompetities. Momenteel telt de Nederlandse Triathlon Bond 139 verenigingen. De kans bestaat dat deze rubriek dus 139 vrijdagen voort duurt al hangt dat natuurlijk van jullie af. Het leek ons in elk geval wel een mooie manier om je triathlonclub te promoten. We stellen elke club steeds dezelfde elf (mooi getal in teamsport) vragen.

De tweede vereniging is TV Energie Barendrecht. Ron Herwijnen geeft antwoord op de vaste elf vragen.

1. Wat is de naam van jullie vereniging en zit daar een betekenis achter?

,,Naam van de vereniging is TV Energie, komt voort uit de plaatselijke Atletiek vereniging CAV Energie, Barendrecht. De atletiektak is opgericht op 14 juli 1964, ver voordat triathlon bestond. Dertig jaar later kreeg de club een kunststof atletiekbaan, die op 27 augustus 1994 geopend werd. Een paar jaar daarvoor was de triathlonafdeling is ontstaan. De naam komt ongetwijfeld voort uit de energie, die je krijgt van het sporten.”

2. Hoe is jullie vereniging ontstaan?

,,20-02-1990 is de geboorte datum, dus we niet meer een van de jongste verenigingen, helaas moet ik de prilste geschiedenis schuldig blijven, ik ben zelf ‘pas’ sinds maart 1996 lid van de vereniging. Maar de familie Flier stond ongetwijfeld aan de wieg van onze triathlontak.”

 

3. Wat zijn jullie huiskleuren in de sportuitrusting? Zit daar een gedachte achter?

,,De huiskleuren zijn rood, wit en zwart. De atletiek afdeling heeft een zwart-rood shirt met een witte bliksemschicht schuin over shirt wat de kleuren scheidt, de triatleten hebben een witte Tri-Suit met rood logo en zwarte panelen. De bliksemschicht stamt al uit de begintijd.”

4. Aan welke bedrijven of personen heeft jullie vereniging (qua begunstiging of facilitair) veel te danken?

,,Sponsors is de grote ontbrekende factor, het is lastig om in Barendrecht en omgeving sponsors te vinden, we moeten het vaak hebben van leden van de vereniging die een eigen bedrijf hebben en de gun factor speelt dan de belangrijke rol, toen we enige jaren geleden zijn begonnen in de Team competitie lukt het zo om via Fusion aan kleding te komen. Bedrijven, die hun uitingen op de outfits lieten plaatsen waren bijvoorbeeld 12MProve, Quooker, Mapudak en Cura Sportmassage.”

5. Heeft de club ook echte boegbeelden?

,,In het verleden was bijvoorbeeld Bert Flier de inspirator van velen. waardoor een kleine vereniging als de onze toch jaarlijks verschillende leden kende, die ook de strijd in Almere op de hele aan gingen.”

6. Hoeveel leden telt de vereniging trouwens? 

,,Het huidige ledenbestand telt 14 mannen en 11 vrouwen helaas merendeel aan de bovenkant van de senioren groep, en merken we dat er een aantal mensen opzeggen
vanwege blessures etc. Er was enige tijd sprake van groei zelfs wat jongeren die proefden aan de triatlon maar dan toch weer afzegden, terwijl we toch veel proberen te
bieden zoals zwem en fiets training door een goede en ervaren trainer. CAV Energie is overigens wel groot: ruim 900 leden.”

7. Kunnen jullie iets vertellen over de trainingen, trainers, trainersaanpak binnen de vereniging. Welke accommodaties en faciliteiten hebben jullie ter beschikking?

,,We gebruiken de prachtige atletiekbaan van CAV Energie op sportpark De Bongerd voor de looptrainingen en het Topsport Zwemcentrum in Rotterdam, waar ook de Arena Games plaats vinden. Het is zes kilometer van onze thuisbasis vandaan. In de zomer wordt ook gezwommen in ’t Waaltje te Heerjansdam. De polders rondom Barendrecht en de Brienenoordbrug lenen zich geweldig voor fietstrainingen in het seizoen. Verder organiseert de trainer ook groepstrainingen op Zwift, we hebben een kracht centrum op de vereniging dus alles wat nodig is hebben we voor handen. Mark de Boer is als trainer verbonden aan CAV Energie. Hij is dat als hardlooptrainer/leercoach ook verbonden aan de opleiding Triathlontrainer van de NTB. De triatleten trainen woensdagavond in het zwembad en elke dinsdag- en donderdagavond op de atletiekbaan vanaf 19:00 uur. Elk niveau is welkom, van beginner tot topper.”

8. Wat voor activiteiten organiseert de vereniging buiten deelname aan wedstrijden?

,,In het verleden heeft onze vereniging de Triatlon Heerjansdam mede georganiseerd en proberen we in ieder geval 1 x per jaar een gezamenlijke avond te organiseren.”

9. Wat wordt beschouwd als het sportieve hoogtepunt binnen de vereniging?

,,Het dubbele Nederlands kampioenschap van Bert Flier op de hele en ook zijn successen op andere afstanden en in de crosstriathlon spreken nog steeds tot de verbeelding. Ik geloof dat ze hem in het zuiden ‘mister Triathlon Oud Gastel’  noemen, die heeft hij zo vaak gewonnen. Verder de super prestaties in het verleden van Remy Keizer, Giny Blees en Bram van Hirtum zijn de kenners niet onbekend. Ultraloopster Carola Schot heeft ook triathlons gedaan. Meer recent is wel bijzonder de promotie van ons heren Teamcompetitie naar de 3e divisie en de geweldige sfeer bij het dames 3e divisie-team. Dat zijn voor ons echte visitekaartjes. Niet te vergeten het jonge talent Jaimy Voogt.”

10. Is er een bijzonderheid, waarmee jullie vereniging in het nieuws kwam?

,,Voor mijzelf heb ik iets met schoenen vergeten…. gelukkig weten (buiten jou, Wim) maar weinigen ervan ….maar over het algemeen is iedere wedstrijd een geweldige anekdote voor ons en praten we altijd lang erover na. Zoals het hoort wordt het verhaal met het jaar mooier en meer geromantiseerd.”

11. Last but not least: omschrijf het clubgevoel (de cultuur) binnen jullie vereniging eens.

,,De cultuur binnen ons clubje is dat we ontzettend veel lol hebben in het sporten, iedereen mee kan en mag doen, we gezamenlijk trainen zowel de allersnelste als de iets minder snelle, de trainer zijn motivatie haalt uit de inzet meer dan uit de snelheid… eigenlijk sleutelwoord RESPECT in dikke vette hoofdletters

Nog meer info op de website:

https://www.cavenergie.nl/

Dank je wel Ron van Herwijnen voor de antwoorden op onze vragen. Prachtige club waar gezelligheid gepaard gaat met ambitie. Met broer is nog kortstondig lid geweest van de atletiekafdeling en die beaamt de bijzondere sfeer binnen de vereniging. De vele jaren met Bert in Gastel en inderdaad steeds weer jouw schoenen nasturen, het zijn de mooie verhalen. We zijn met jou nieuwsgierig naar de volgende triathlonsclubs.

Volgende week 21 januari is aan de beurt: DSZ WAVE uit Delft

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.