Ameland: Wouter Dijkshoorn/Romy Spoelder; Zeewolde: Chris van Wamelen/Annemarie Rustenburg; Enschede: Simon den Braber/Luna Jonkers – WTJ 2787

ZATERDAG – Bij een verrassend zonnetje en nauwelijks wind kregen de wedstrijden vandaag een heel ander karakter dan tevoren was voorspeld. De winterse week met sneeuw, nattigheid en kou was op slag verdwenen. Daarmee kreeg de wintertriathlon Enschede een ‘lente-achtig’ tintje en is het ook op Ameland momenteel heerlijk toeven.

Zo’n 1400 sporters zijn dit weekend op de Waddendiamant bijeen om te mountainbiken en eventueel ook erbij te hardlopen. Dat laatste deden vanochtend 240 atleten op de 6e cross duathlon Ameland. De winst ging naar de twee topfavorieten Wouter Dijkshoorn en Romy Spoelder.

De Amsterdammer heerst al een paar jaar op de cross-variant in zowel duathlon als triathlon. Dit keer was hij net terug van een ’trainingsstage/vakantie’ in Oeganda, maar het verhinderde Wouter niet om de zege royaal naar zich toe te trekken. Drie minuten later volgde Timo Feenstra als twede. Fries Gerrit Pijpker greep de derde plaats.

Romy Spoelder won vorig jaar al de XTerra Ameland en was dus de voornaamste kanshebster op de overwinning. De Almeerse maakte het helemaal waar. Trudy Veenstra volgde als tweede, ruim zeven minuten later. Kort daarna volgde Anne Zijderveld, die vrijwel altijd op Ameland mee doet en inmiddels vanuit Overijssel wat minder lang hoeft te rijden.

Crossduathlon Zeewolde

De crossduathlon van Zeewolde is gewonnen door Chris van Wamelen. Hij was 3.40 minuut sneller dan Ronald Langstraat. Brons ging naar Arnold van de Streek, die het in de sprint met Langstraat nipt aflegde. Bas van Dijke en Wilbert Grooters maakten de top vijf compleet van deze derde wedstrijd in de Veluwse run-bike-run competitie, waar zo’n 50 duatleten aan mee deden.

Bij de vrouwen ging de winst naar Annemarie Rustenburg. Ze bleef Debbie Ammerlaan bijna twee minuten voor. Esther Strijker was op 4,5 minuut de nummer drie aan de finish van deze crossduathlon in de Flevopolder. Beste duo was het team Koen van Dijk.

Wintertriathlon Enschede

In Enschede is de wintertriathlon ook afgelopen. De winst ging naar Simon den Braber, die Martijn Veling en Egbert Oenema ruimschoots voorbleef. Simon was al ruim 8 minuten klaar toen Martijn zijn laatste schaatsrondje aflegde. Liefst 16 minuten langer dan de winnaar deed Egbert er over. Weinig spanning dus aan de kop van het mannenklassement, maar dat valt de Woerdense  winnaar natuurlijk niet aan te rekenen. Martin Veenhuizen werd vierde tevens snelste master. Good-old Erik Stam deed lekker mee en eindigde als derde M50.

Luna Jonkers en Simon den Braber op het ijs.

Luna Jonkers klasse apart op het ijs

In dat opzicht was de vrouwenwedstrijd spannender. Julia de Leeuw had 3,5 minuut voorsprong na het lopen op Luna Jonkers. Dat verschil bleef zo tijdens het fietsen, maar werd tijdens het schaatsen snel omgezet in een reuzevoorsprong voor Luna Jonkers, nationaal marathonkampioene bij het schaatsen. Daar konden de schaatskwaliteiten van Julia niet aan tippen. Ze finishte nog wel tweede op elf minuten van Luna. Brons ging naar Josine Kroon. Op de korte afstand kwamen Robert en Maarten Beute – vader en zoon – gezamenlijk als winnaars over de finish. Snelste trio was Koen Wiggers, Joost Somsen en Guido Gosselink.

Wim van den Broek

Wilde in 1983 iets anders dan alleen hard fietsen, stapte snel over op microfoons uittesten, één van de drijvende krachten achter één van de oudste triatlons: Oud-Gastel, figureert in misdaadseries en mag zich ridder zonder paard noemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.